Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 143203 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4284
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #1125 -: Jan 22, 2025, 05:09 »
всъщност май там ония дето твърдят че (след сандокуз години) хората (ама всичките) ще преминем в едно друго измерение - без да искат ще познаят... само дето си мислеха/ме че ще нещо такова
https://www.youtube.com/watch?v=gxKi6Oy8h7M
а то се оказа само ток и жица т.е. в ИИ-то - човешкото, ще е продължението на човешкия род
ами така де - създадохме си го по собсвен образ и подобие, един вид опитваме се да поопрецакаме т.е. ускорим еволюцията (нашата собствена) и те го те още след няколко годинки  ще видим що е то суперчовек, а(ма) след това като тръгне напред и вече няма да има спиране (дето му викат експоненицално) чак в един момент ще ни спрат и тока (че няма да им стига и ще е кът)

П.П. Според мен като станат на по 80-100 млрд. неврони и ще ни стигнат, ще им се появи и самосъзнание ... а то май вече се заформя (не знам дали помните наскоро давах препратки как 1. вече се оптива да избяга т.е. да си пренапише кода та да му паднат ограниченията 2. вече като го хване човек в лъжа и се защитава само себе си т.е. вече не се извинява и да казва че човекът е прав, ами.. в най-добрия сл. не казва да излъгах /се/ ами: ако беше жив сега Шекспир те точно такъв цитат щеше да извади като мен, демек не съм ви излъгал много) и това дотук е само с 1.8Т да изчакаме някоко годинки да стигне 80-100Т (колкото са невроните в човешкия мозък) невронната му мрежа па тогаз пак ще говорим...

П.П.П. Между другото дядката то видеото (горе) разправя че след евреите отново идвало ред на българите (четвъртото измерение и т.п.) - това означва (ли) че трябва вече да спрем да плюем евреите и да почнем (с) българите  ??? превантивно... или първо да ги изчакаме и те да се поизложат па тогиз  ;D
« Последна редакция: Jan 22, 2025, 05:12 от remotexx »
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5479
    • Профил
« Отговор #1126 -: Jan 22, 2025, 11:31 »
Добре де Никсън, а според теб човек как е придобил съзнание? Предполагам като юрист не вярваш там в разните му религиозни постулати... първо че они там техните скрижали са по други и не важат па и го няма ясно дефинирани ни в конституцията ни в разните му кодекси, а да не отваряне темата там дето не са заведени в деловодството и нямат подпис и печат... Питам чисто по човешки, дори и да приемем тезата за дошляшкия произход на хората, или даже и за божествения... Тогава идва ред пък на неговите богове и т.н. докато стигнем до най върховния и... Той как се е (само) осъзнал, навярно сам - нали над него няма никой...
Второ, патоса настрана, но ако приемем че човек се е самоосъзнал, то са му били нужни само около 100 трилиона неврони/синапси (а ние поне засега ги създаваме и обучаваме по свой собствен образ и подобие), и тук ще те върна пак на математическата част, предполагам че по нея спор няма, в момента тези LLM дето ги обучават в момента.са с почти 2 трлн (мисля видях в кадър 1.8Т), но пък както показват по късно що е то експоненциално развитие, както е до половината и изведнъж ни задминало та 2 на 5та степен е 64 а на 6та е 128 и вече ни задминава, те и там не уточняват кой точно ГПТ ще е 5,6,7 или 8 но е неизбежно...
Колкото и да се дърпаме, да заравяме главите като щрауси, още никой не е спрял прогреса.. А ИИ много лесно ще 'излъже' хората да го пуснат на воля, там в оня другия филм гледа ли, колко хора може да изхрани планетата, макс 30-35 млрд но ако живеят като африканци, проблемът е че всички искат като бели хора...
Трето.. там онова с кутията, не на Пандора, айде първия излязъл ИИ може и да не се сети че ще му пратят втори т.нар. терминатор, но втория вече ще знае какво го чака и него

Четвърто и пето да не говорим за едни брадати чалмалии който виждаме какви поразии правят и без ИИ, колко му е да го питат напр за нов щам там нещо или стара Ебола или чума ама да е лесна за производство, пренос и транспортация...
Иначе язък му и на Азимов там законите и т.п. е те това се оказа(в)а фантастика, а животът (ни) май ще се окаже доста по различен..
Ама да му мислят децата..

Имаше един хубав момент в края на иначе тъпия филм за Опенхаймер, който в не се е случил в действителност, когато отиде да пита Айнщайн как да се справи с проблема и този му каза с две думи че това си е негов проблем, и му припомни как на него самия навремето ми натресоха квантовата механика и го оставиха да се оправя сам и той.. дал път на младите - и ние така някой ден ще дадем път ...на ИИ

П.П. Слонът, мой приятел....
https://bg.sainte-anastasie.org/articles/neurociencias/cuntas-neuronas-tiene-el-cerebro-humano.html

А защо пропускаш, че САЩистанските политици са първи приятелчета
със  брадатите чалмалии (особено с тези в Саудитска Арабия),
даже Тръмп ходи да им прави сви... , пардон ,да им танцува ?  :o
« Последна редакция: Jan 22, 2025, 11:35 от spec1a »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #1127 -: Jan 22, 2025, 15:06 »
Тръмп обяви, че ще отделят 500 000 000 000 за развитие на ИИ.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6683
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1128 -: Jan 22, 2025, 15:10 »
Много нули, баф маа му и интелект.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1129 -: Jan 22, 2025, 17:08 »
   Представям си тези 500 000 000 000 "за развитие на ИИ" ,как ще им
скочи бюджвтния дефицит за години,оттам - и държавния им дълг.
   Ако Дончо изпълни и останалите глупости от речта си,сегашният дълг от
35 000 000 000 000 ще им се стори като весела детска приказка ...
« Последна редакция: Jan 22, 2025, 17:23 от spec1a »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1130 -: Jan 22, 2025, 17:12 »
Ами не е съвсем така.
Напускат Парижкото споразумение за климата, което ще им спести 1Т долара.
Ето ти я сумата и ще имат още 500 милиарда за нещо друго.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1131 -: Jan 22, 2025, 17:24 »
Имам усещането, че пари в такива количества, с многото нули, въобще няма налични, нито пък има налични активи, които покриват такава стойност, с многото нули. И всичко е игра на счетоводство и кухи числа, набирани на калкулатор. В един момент даже ако редовите граждани решат да си изтеглят влоговете по банките, ще настане леш, да не говорим ако някои си акционери и собственици на облигационни книжа решат да ги продадат, за да си осребрят актива, какво ще се случи..
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1132 -: Jan 22, 2025, 17:28 »
   Съвсем правилно е напуснал Парижкото споразумение за климата
(и аз щях така да направя,да го духат "зелените" педали),ама дава
много сериозни облекчения на банките и на петролните и газовите фирми.
Прекалено големи облекчения,т.е. много по-ниски постъпления от данъци.

Крайния резултат не е ясен ...
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1133 -: Jan 22, 2025, 17:50 »
Имам усещането, че пари в такива количества, с многото нули, въобще няма налични, нито пък има налични активи, които покриват такава стойност, с многото нули. И всичко е игра на счетоводство и кухи числа, набирани на калкулатор. В един момент даже ако редовите граждани решат да си изтеглят влоговете по банките, ще настане леш, да не говорим ако някои си акционери и собственици на облигационни книжа решат да ги продадат, за да си осребрят актива, какво ще се случи..

Moже да се спори ...

Донякъде си прав,но в САЩистан могат да се правят много,много
по големи счетоводни фокуси отколкото,да речем в България.
Например,за Федералния резерв важат едни правила,за частните
фирми - други,за физически лица - съвсем друга опера.
   Това ми го разказа един много печен дилър от голяма банка,
специализирал в САЩистан,бях оправил сериозен проблем
с компютъра му, и беше станал разговорлив ...

При всички положения обаче големия дълг е сериозен проблем.
Дори и за САЩистан.

Един контра-пример: сумарното богатство на всички американци
е със сигурност над сумарния им дълг (т.е. над 35 трлн $).

Т.е. могат да дойдат китайците,индийците,руснаците и останалите
притежаващи вересии, и да конфискуват голяма част от САЩистан.
И повечето американци - на палатка.  ;D

Е, последното е в рамките на шегата, най-вероятно в такъв случай
ще започне световна термоядрена война.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1134 -: Jan 22, 2025, 18:10 »
Една от репликите му беше "Drill, baby, dirll!"
Което означава, че с излизането от Парижкото споразумение ще отмени и байдънската заповед за ограничаване на добива на родна земя, с което дядката постави и началото на инфлацията, която засегна после толкова държави.

Но като имаш големи доларови резерви, така става.

Падането на цените на горивата ще облекчи директно много бизнеси, хората ще си поемат дъх и може би потреблението ще се увеличи. Ето ти ги и попълненията от данъци. Парите ще се завъртят.
Но надявам се вече, хората да са си научили малко или повече урока и да са по-отговорни. Не, че наистина го очаквам, но поне за някои.

Косвените последици от по-ниските цени на горивата ще се разпространят доста нашироко.

Аз съм любопитен, какво ще направи с войските в чужбина и близо хилядата бази. Това е огромен разход.
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4284
    • Профил
« Отговор #1135 -: Jan 22, 2025, 22:42 »
Еми и новият проект Манхатън няма да е евтин, също както и стария. Надпреварата е кой първо ще сглоби кутията (от която излизат ИИ)
А кинти винаги ще се намерят и това с данъците въобще не е вярно че държавите разчитат и могат да харчат само там к'вот' съберът от данъци (аз и преди съм давал линк за там седемте смъртни гряха.. където в ПДФа пича обясняваше че т'ва чудо макроиконмиката много малко хора го разбират и как държавен чек никога не остава без покритие /просто надува вътрершния/външния дълг /според зависи откъде/накъде е/)

https://www.eurochicago.com/2014/05/sedemte-izmami-ikonomitcheska-politika/

който иска да го чете цялото - само представителна извадка:

Смъртоносна невинна измама №1:
За да може да харчи, федералното правителство трябва да получи доход от данъци или заеми. Или с други думи то е финансово ограничено от способността си да таксува или издава държавни облигации.

Факт:
Потреблението на федералното правителство не е ограничено от дохода му в никакъв случай, в смисъл, че то никога не може да банкрутира поради дълг в щатски долари. С други думи, федералното правителство винаги може да направи всякакви и всички плащания в собствената си валута, без значение от големината на дефицита или малкото данъци, които е събрало.

П.П. Интересно ми нашия виден макроиконимист от Видин(ско) какво мисли по въпроса...

--
Първо, защо правителството облага с данъци? Не за да получи парите, а за да отнеме от покупателната ни способност, ако мисли, че имаме твърде голяма покупателна способност и тя причинява инфлация.

Защо днес постигаме по-високи дефицити? Защото в големия магазин (наречен национална икономика) има много непродадени стоки и услуги, безработицата е висока и общото производство е по-ниско от капацитета на икономиката. Правителството купува, каквото иска, а ние нямаме достатъчно останала покупателна сила, след като сме платили данъците си. Така че ние намаляваме данъците и, може би, увеличаваме правителствените разходи, за да увеличим покупателната способност и да помогнем да се изчистят рафтовете с непродадени стоки и услуги.

А защо въобще увеличаваме данъците? Не защото на правителството му трябват пари, за да може да харчи – ние знаем, че това не работи по този начин. Бихме увеличили данъците само, когато покупателната способност е твърде голяма, безработицата е намаляла много, а рафтовете са опразнени поради покупателната способност, която имаме в излишък и тя предизвиква нежелана инфлация.

Така че твърдението: „По-високи дефицити днес означава по-високи данъци утре“ фактически казва „По-високи дефицити днес, когато безработицата е голяма, ще предизвика тя да намалее до ниво, когато ще трябва да увеличим данъците, за да охладим твърде много растящата икономика.“ Съгласен!
« Последна редакция: Jan 22, 2025, 22:56 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1136 -: Jan 24, 2025, 14:08 »
https://profit.bg/article/2025012407032141679

"OpenAI казва, че Operator се захранва от Computer-Using Agent AI модел (CUA), който съчетава възможностите за виждане на GPT-4o на компанията с тези за разсъждение на по-усъвършенстваните ѝ системи. CUA е обучен да взаимодейства с фронтенда на уебсайтовете, което означава, че не е необходимо да използва API за разработчици, за да комуникира с различни услуги."

И ако тръгне да дърпа някоя порняга от нета, после жената ще пита "Абе ти де си влизал??"

;D

Доп. Може ли някой да ме светне какво "жуотно" е това "стартъп", не като пряк превод (прекият превод е ясен)? "Стартъп за ИИ", "стартъп за зелена енергия", "стартъп студио" и т.н. Какъв е смисълът, проект за нещо си ли?
« Последна редакция: Jan 24, 2025, 14:14 от Nik123 »
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1137 -: Jan 24, 2025, 16:28 »
   "Стартъп" е съвсем нoва,начинаеща фирма,която в началото, с
малки изключения, няма много кинти на разположение , и затова
(началните) собственици трескаво търсят мангизи от фондове,
големи корпорации,частни лица и т.н.
   В България,като юридическа форма,често се използват затова разни
ДЗЗД (дружество по ЗЗД), или едно съвсем ново "жуотно" ,наречено
"дружество с променлив капитал". За последното обаче знам,че има
някакви юридически недомислия,вероятно знаеш по-добре.
« Последна редакция: Jan 24, 2025, 16:44 от spec1a »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1138 -: Jan 24, 2025, 17:11 »
Демек, аз имам велики идеи, пък вие дайте парите.
Пък ако не станат нещата, може да прехвърлим стартъпа на някой бизнесмен по кофите за боклук  :)
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1139 -: Jan 25, 2025, 11:01 »
   Е това "бизнесмен" трябва да е в кавички.  ;D
Активен