Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 176850 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6039
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #1620 -: Aug 09, 2025, 10:51 »
   По всяко време можеш да изключиш тази опция.

И мен понякога ИИ -тата ме дразнят ...

Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4583
    • Профил
« Отговор #1621 -: Aug 09, 2025, 11:31 »
А бе то страшното идва когато те почнат да ни изключват...
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1622 -: Aug 09, 2025, 12:05 »
   Това няма как да стане скоро ...
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1623 -: Aug 12, 2025, 00:56 »
https://www.youtube.com/shorts/9eO-LqtoGps

https://www.youtube.com/watch?v=79-bApI3GIU

и още нещо - май е време вече да купуваме хардуерните пишки т.е. ключове
https://www.youtube.com/watch?v=M6YUmL2rbZg

П.П. Нискън, нали строеше къща.. можем ли вече направо с плановете от ИИ или пак ще трябва параф и от ЧИ архитект  ::)
« Последна редакция: Aug 12, 2025, 01:03 от remotexx »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7193
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4322
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1625 -: Aug 12, 2025, 16:53 »
Ремотекс, повече от веднъж съм писал по това, що е то ИИ и има ли почва у нас като правен субект. Ще приема въпроса за риторичен :)
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1626 -: Aug 12, 2025, 18:30 »
Ремотекс, повече от веднъж съм писал по това, що е то ИИ и има ли почва у нас като правен субект. Ще приема въпроса за риторичен :)

т.е. да се надяваме че и архитектите са като адвокатите - подписват му на ИИ без да проверяват  ;D

а отскоро и полицай(к)ите почнаха да го ползват  :P
https://novini.bg/article/2025081214114092304
а т'ва дали е ИИ, а... май ще трябва да попитаме ИИ - веке човешкото око иде слабо  ::)

П.П. Попитах щото тук при нас можеш и сам да си направиш архитектурния план, но трябва (само) да е одобрен от архитект т.е. проверен, та ми стана интересно у БГто ако на плана си пише напр. направен от Джемини 5 одобрен от арх. едикой си и после евентуално "подпорната стеха" рухне колко ли има да си прехвърлят отговорността между архитекта и Джеминиту  ::)

Тук даже има свободни планове в нета - еднофамилна къща, сваляш, разпечатваш, архитекта, общината и строиш (еднотипни са). Колегата който разправяше за 3Д принтерите (за къщи) - уточнявам че на едноетажна къща не и трябват арматури и т.п. напр. тия готовите (дали дървени дали метален контейнери) също и къщите по селата едноетажните без плоча, да не говорим за едновремешните дето са даже кирпич  ;D така че тоя бързовтвърдяащ цимент дето го плюе принтера е повече от достатъчен, макар че вече има и принтери дето метални части правят (едни наскоро така разпечатаха ракетен двигател) ..остава само да ги смесят и да го накарат от време на време да плюне и по малко метал  [_]3
« Последна редакция: Aug 12, 2025, 18:42 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1627 -: Aug 12, 2025, 18:50 »
Ах, лелей, във Велика Америка имало готови архитектурни проекти в нета, не може да бъде, ние тука, в България, никога не сме чувАли за такоа нещу  ;D Ти да видиш, и тука е така- " ..но трябва (само) да е одобрен от архитект т.е. проверен..". Па ако щеш и сам си го рисувай на аутокад, или на каквото си щеш. Ако го одобри архитектът, и ти издадат разрешение за строеж, все едно кой ти го е рисувал.

П.П. Тук, в изпаднала България, имаме дори и друга благинка- къща под 100 квадрата може да си построиш сам, след като имаш проекта и разрешението за строеж- нямаш строителен контрол. Той е за къщи над 100 квадрата разгърната площ.  Ако щеш, строй си я сам, ако щеш, извикай си и приятели да помагат, ако щеш- плати си на фирма да ти я построи, имаш избор. Стига да отговаря на всичко в проекта- строителството, ел. част, ВиК част и т.н.- щом е под 100 квадрата, можеш да си правиш всичко сам, или с приятели, стига да сте в час. Контролът е от технически ръководител на обекта, който прави досие на обекта и после го сдава за въвеждане в експлоатация. Нямаш един скъп бирник, какъвто е частната фирма (странно, що ли и това дадоха на частници, сигурно е безкористно, като цялата Костова разпродажба на държавата) за строителен контрол. Техническият ръководител също не е безплатен, разбира се, но в сравнение с фирма за строителен контрол е направо без пари.

П.П.П. А сглобяемо недоразумение никога няма да правя за себе си и семейството. Като пръднеш в едната стая, в другата се клати гипсокартона. Бетон, арматура и тухла е у нас, трайно и здраво.
У нас, като стана реч за подпорна стена за насип, такава с височина до 60 см (над линията на тротоара, но не по-високо от 120 см от основата на прилежащия терен- съчетаваш я с оградата) можеш да си направиш без всякакви архитекти, разрешения и планове.
« Последна редакция: Aug 12, 2025, 20:06 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8324
    • Профил
« Отговор #1628 -: Aug 12, 2025, 18:55 »
Не съм сигурен, но мисля, че тук и за неодобрена външна тоалетна могат да ти направят проблем, ако поискат.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1629 -: Aug 12, 2025, 19:01 »
Ако не е масивна постройка, не могат (за външния кенеф).

Доп. За да съм по-конкретен- 151, ал. 1, т. 3 от Закона за устройството на територията:

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
..

3. (доп. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) оранжерии с площ до 200 кв. м, леки постройки за отоплителни материали и инвентар (пояснение- в тая графа можеш да вкараш каквато си искаш дървена барака), кладенци, чешми, водоплътни изгребни ями и временни тоалетни;
« Последна редакция: Aug 12, 2025, 19:46 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1630 -: Aug 13, 2025, 02:09 »
Е, че те по селата външните тоалетни не са временни - баш постоянни са си и от време на време минават лайнарките та да им олекне малко стора  ;D

Направо със златни ръце ...
https://dodoiv.blog.bg/zabavlenie/2010/10/27/lainarka-zlatnata-ryka.625818

П.П. Айдее пак съм закъснял - вече нямате право и на това - требе да си строите собствени пречиствателни станции

Според данни на НСИ (Националния Статистически Институт) в България в момента има 5,000 села и едва 3.2% от тях се радват на благото на канализацията. Градовете са 257, но едва половината от тях са с частично или напълно завършена канализация. След присъединяването ни към Европейския Съюз доста европейски програми бяха изхарчени по създаването на общински пречиствателни станции, но въпреки това днес около 2 милиона българи все още живеят без канализация, в това число дори и в София все още има множество квартали.

Ей... т'ва дето бай Тошо го построи - още не могат да го разрушат тоя външен кенеф по известен и като едното място (и държаха монопола над тоалетната хартия комунетата - монополисти)

https://www.youtube.com/watch?v=FQtPSH2ibYQ
« Последна редакция: Aug 13, 2025, 02:19 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1631 -: Aug 13, 2025, 07:57 »
Тези домашните пречиствателни станции и аз съм ги разглеждал, от чист интерес- не са с кой-знае каква цена, 4-5 хил. лева излизат. Приятел скоро си монтира такова нещо на вилата, периодично слага разни бактерийки вътре, а след целия процес, ползва водата за поливане.
На мен няма да ми трябва, защото там, дето ще строя, канализация си има. Но един дизелов генератор ще сложа, като му дойде времето, монофазен 6-7 киловата излиза около 3000 лева. Случва се зимата да завее яко и някой стълб да падне- в града бързо оправят авариите, но на село може да няма ток 2-3 дена.
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1632 -: Aug 13, 2025, 09:58 »
Е, че те по селата външните тоалетни не са временни - баш постоянни са си и от време на време минават лайнарките та да им олекне малко стора  ;D

Направо със златни ръце ...
https://dodoiv.blog.bg/zabavlenie/2010/10/27/lainarka-zlatnata-ryka.625818

П.П. Айдее пак съм закъснял - вече нямате право и на това - требе да си строите собствени пречиствателни станции

Според данни на НСИ (Националния Статистически Институт) в България в момента има 5,000 села и едва 3.2% от тях се радват на благото на канализацията. Градовете са 257, но едва половината от тях са с частично или напълно завършена канализация. След присъединяването ни към Европейския Съюз доста европейски програми бяха изхарчени по създаването на общински пречиствателни станции, но въпреки това днес около 2 милиона българи все още живеят без канализация, в това число дори и в София все още има множество квартали.

Ей... т'ва дето бай Тошо го построи - още не могат да го разрушат тоя външен кенеф по известен и като едното място (и държаха монопола над тоалетната хартия комунетата - монополисти)

https://www.youtube.com/watch?v=FQtPSH2ibYQ

Пак ли да пиша за външните кенефи в САЩистан ?  :o
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8324
    • Профил
« Отговор #1633 -: Aug 13, 2025, 13:07 »
Аз се питам, къде ходят до тоалетна всички тези бездомници по улиците?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7193
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1634 -: Aug 13, 2025, 13:45 »
Където им падне.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.