« Отговор #327 -: Mar 13, 2022, 07:29 »
Това от клипчето май не са Джавелини, онези не бяха тумбести и бяха по-дълги. Тия май са някакви английски ракетомети. Поне кадрите пишеше, че са от тяхната армия.
Почти ми стана симпатично, как бай украинец е седнал по турски и си стреля. Май и шекембе си имаше. Калпака вместо каска му липсваше да довърши образа на бай Ганьо. Вярно е, че тия кадри са от някакво учение, ама много несериозно. Кадрите от английските демонстрации хич не бяха такива.
Между другото нещо ми направи лошо впечатление. Въпросния ракетомет се носи на гръб хоризонтално, а не вертикално. Така се разваля строя и като цяло е непрактично. Английска му работа. Мислено, недоизмислено.
=*=
Вярно е, че едно от поделенията дето съм служил, беше танково. Но съм прекалено висок за танкист и не съм. Съответно не разбирам от бойна тактика на танкова колона, нищо, че работата ми бе да унищожавам танкове.
Но все пак на мен ми се стори и може да греша, че не наблюдавах паническо бягство, за каквото ми беше представено. На мен ми приличаше на тактика.
Първия непоразен танк, тръгна след ударения, който се изтегляше, за да го прикрива и да му помага. Хората от първия, излязоха и налягаха по асфалта в полудъга. Не личеше от високо, но би трябвало да са стреляли с леко, стрелково оръжие (демек автомат) в посоката на нападението.
Следващите два танка уж побягнаха. Но на мен не ми изглеждаше така. Първия бягащ, беше със завъртян купул и като да стреля поне веднъж преди бягството. Втория чинно изчака първия да побегне и тръгна след него. Обаче не ми приличаше на бягство. Те просто излязоха от пътя и заобиколиха. И ми се струваше, че продължават да стрелят.
Този зад тях в колоната не побегна, а закова на място и започна да стреля в горичката. В дейсвителност това не беше никаква горичка, както ни беше представено, а преградни дървета срещу вятър.
=*=
Може показаната от мен теория да е недействителна и да няма никаква бойна тактика, а обичайния хаос на войните. Може да съм се „филмирал“. Но друго намирам за по-важно.
Според мен, партизанската война, от която се опасявах, е започнала и тече с пълна сила. Няколко пъти казах, че не искам да съм на мястото на Шоигу.
За пореден път през последните седмици съм удивен от украинския кураж. Тази мисия е досущ камикадзе. Ще удариш два танка, ще забавиш колоната, но шансовете ти за бягство изобщо не са добри. Мисля, че Зеленски е боклук, но явно населението му са същите безумни смелчаци като него.
Лично аз критикувам мястото на атаката. Партизаните се намираха точно до бензиностанция, която се вижда в последните секунди. Най-вероятно не е имало гориво. Но можеш ли да си сигурен?
Но то нали е ясно, че като си тръгнал на такава акция, няма да се върнеш. Сигурно не ти е проблем, че може да те взривят и запалят жив, вместо просто да те застрелят и разкъсат на парчета. Вярно второто е по-бърза и безболезнена смърт, ама ти вече си се отписал.
Може би мястото все пак избрано, като възможен план за бягство. Но такова видяхме от видеото, че не последва. Украинците останаха и удариха още един танк, който пък удари тях.
За „съжаление“ филмчето свършва, но в следващите минути трябва да е бил ад. Ако сега снимат там, трябва да има голямо, черно, изпепелено петно.