Последните дни във връзка с проблемите в Нигер/Niger се замислих каква ли е разликата между двете страни (с близки имена).
Подтика дойде от сравнението между два от основните принципи на ООН, за самоопределение и териториална цялост на държавите.
Струва ми се че има известно потенциално противоречие между двата принципа.
Та на въпроса, помислих че може би историята на тези две държави ще хвърли някаква светлина върху този въпрос/дилема.
И какво се оказва (това далеч не е изолиран случай, а по-скоро правило за много държави в Африка, Азия и другаде).
...
Why are Niger and Nigeria separate?
The expansion of French and British imperialism in the period 1890–1905 demarcated the line which would become the modern Niger – Nigeria border. During colonial rule, the French and English languages were implanted on each side of the border, along with cultural, educational and political traditions.
...
И двете страни стават независими през 1960 г., та какво мисля за това:
Значи тук очевадно няма особен смисъл да говорим за териториална цялост, просто държавите са разделени чисто адмистративно, според това кой ги е колонизирал/уравлявал !
Подобен принцип за (често) изкуствено разделение е нещо като бомба със закъснител, друг класически пример е Югославия (която се разпадна донякъде по и естествени/етнически причини).
Тоест поне според мен по-важен (естествен) е принципа на историческо/етническо разделение на държавите.
Разбира се има и случаи когато държава се състои от много етноси, религии, езици и т.н. - Швейцария, Русия, Белгия (там има търкания), Испания (там има дори противопоставяне и борба), САЩ (там няма етнос има граждани).
В заключение - когато се създават държави на
изкуствена база при явни етнически противоречия това
почти винаги след време води до противоречия и воини

Може би това да е донякъде
Offtopic но пък е свързано с текущите конфлики по света !
PS: всъщност положението с Украйна е много подобно, западната част е предимно с полско/католическо (~ 50 %) население, друга част е предимно с унгарци, друга с румънци и най-голяма част (източната+Крим) е предимно с руско говорящо и близко до Русия население !