Автор Тема: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год.  (Прочетена 280477 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6633
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Еми като вземат всички пенсионери от Хамериката да бегат към Софето, значи е истина.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4122
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
От "Форбс" писали ли са по този въпрос:

..
П.П.П. Абе такива като "Дойче веле" кога ще напишат, колко са се върнали от миялните помещения, хотелите и нивите, ощастливени от "американската мечта", щото хич не са малко ;)

Да допълня, и колко им е харесало, и колко са успели (чак преуспели) такива?

Иначе нищо против, бая се завърнаха и не щат да чуят повече за там, дето са били. Тезата, че успехът бил на Запад и всеки избягал оттука, преуспява, не отговаря на истината. Да, за много малък процент е така, подчертавам "много малък"- върху фона на всички. Мнозинството изнесли се работи и живее в скотски условия там - не защото го иска, а защото това, което изкарва там, е повече от това, което изкарва тук. Там се свива, и покрива разходи тук. Но за там си е мизерия и това въобще не е успех. Хайде да не си говорим глупости, че там, във Великия запад, всеки изнесъл се оттук преуспява.

Иначе за нас е плюс, че много тъмнозелени се изнесоха там и виснаха на техния сосиал  8)

П.П. Пък и доста "преуспели" си съчетават десетината дни отпуск в БГ с посещение при наш зъболекар, че за там не могат и да си помислят.

« Последна редакция: Aug 22, 2024, 19:53 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4234
    • Профил
Ами да ти кажа моите впечатления не са такива, връщат се само разни... нелегали т.е. дето не са дошли с редовна виза или редовна но не работна, или редовна но им е изтекла.. бая познати ..обикновени шофьори и в БГ въртяха геврека и тука пак така и ..не се връщат.. сега ако има некой нелегали, мързеливи и т.п. дето сакат само да си лежат и зеленото само да им капе.. ем те тия и у БГто са миячи на чинии и тука и накрая обик. решават да се върнат отново на хранилката при мама и тате... да си припомним стария шлагер - Мамо, тате айде погледайте ме още малко вий , че да поотраснат децата и да ме поемат те  ;D

П.П. Даже май наскоро некой пита у форума и даже май вече си взе сертификата и сега е админ нейде (май нещо за мрежар сертификат беше) ..та и той от шофьор се преквалифицира на мрежар за некой лев в повече, а не се върна (но който си е бил мързеливичък у БГ ..си е мързеливичък навсякъде, а има и една друга група ..които просто са неконвертируеми а чинии не им се мият , те също се връщат - напр. такива като Никсъна т.е. адвокати /поради разликата в правната област/ или па хора с по 2-3 висши ама от сорта българска филология, БГ история, право и т.п. и като всеки уважаващ себе си вишист казват "Аз тука чинии няма да мия" и.. те така връщат се да карат такси у БГто)
А тука местните - кореняци т.е. вече амнайсто поколение емигранти, гледаш го шеф на отдел, на фирма, CEO, CTO и т.п. а като го попиташ каква беше първата ви работа ..най-често ще чуеш "келнер/ка в някой крайпътно заведение". И Роналд Рейгън е започнал като спасител на плажа, така че то това не е до националност ами е до мързел (има си и добри и лоши хора навсякъде, ей го с'я Путин като е тръгнал за Украйна - дали ще остане или ще се върне)

П.П.П. А пък аз да ти кажа честно имам един познат дето (като си мерихме пломбите веднъж и) ми каза че не ги разбира тия дето си идват до БГ да си оправят зъбите - той па иска да дойде тук да си ги направи , но .. като за него т.е. без застраховка е скъпичко, затова ти казах че тия нелегалите им е тежко да ама кой ги е карал да минават в нелегалност , да беха дошли легално да видим дали ще се върнат.

Между дурогото единственото по-хубаво нещо при вас е/бе (т.е. бе) храната ама вече... доматито турско, халапенята китайска, чесъна китайски, киселите краставички индийски при това в многои отровни Е-та ...не знам само смилянския бобец откъде е вече  ;D

Плюс това каквото и да си купя от БГто - не храна (а техника, обувки) БГ цена = 1.5 до 2 или 3 пъти по тукашната, ще кажеш че НЕ БГ е на половината път от Китай (до САЩ) ами че САЩ е посредата на пътя Китай->БГ та затова там е 2-3 пъти по-евтино (вземете напр. цена на един лаптоп че по видимо като цената е по голяма)

Тук само който не е искал само той не е останал..и само още няколко примера за сравнение
- БГ книжка (навремето) към 1000 лв. с курсове, с 1ва помощ, с поне едно скъсване за нищо т.е. инструктори и изпитващи там си делкат "надценката" за дообучението за вземане на изпита, САЩ - $20 (взех я от раз - БГ книжка нямам, без курсове без нищо , направо се явяваш на изпита като 20 кинта са за издваането)
- НЕ знам в момента колко е мин. инвестиция за да си регистрираш компания на твое име в БГ (отначало беше бая кинти) а тук е 150 и може и онлайн
https://howtostartanllc.com/illinois-llc/cost-to-form
- между другото тук правят по-хубаво българско сирене (само че го продават като гръцка фета) от по бугарско (то там при вас ако не е бяло като тебешир и в без палмово масло не се брои вече за сирене)
- кисели краставички също, но ако си купуваш от евреите (или арабите) и гледаш да кошер или халал - инак те всичките са правени в Индия, но по заявка на клиента (у БГто забелзах че за по-по-най евтинджос замества оцета с едни Е-та дето са и канцерогенни та.. един съвет и то мен не преклявайте с киселите краставички също)

освен това е нормално да си фалираш фирмата когато не върви т.е. докато още е на печалба, да си изплатиш задълженията на всички и останалото си ти е чиста печалба, а после правиш нова фирма но си с чисто минало, а не като по БГто да виждаш че не върви но да къприш положението и накрая (на Гого любимците) съдия изплънителите да ти вземат всичко не само от фирмата ами  и от вкъщи....

--
Само да уточня че не знам от/по Европата как е, аз говроя за отсам/отатък голямата вода.. ами така е да са внимавали като са избирали къде да минат в нелегалност - в Европа да минеш от един щат/държава в друг и трябва сменяш/учиш езика, а тук 52 щата с един език минаваш  :P
(50 щата и няколко т.нар. територии, но да не придиряме - единствената разлика че само нямат право да избират Тръмп т.е. президент)
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 01:40 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
Направо кефиш - сега келнер, утре CEO :)

Книжката тука може вече и да е станала 1000, не знам, но аз B-то го карах (вярно, че пак време оно, както казваш) за 400 ли, 450 ли беше, не помня вече. А за там, при вас, една приятелка, която е в Чикаго, ми е разправяла, че минаваш изпита с твоята си кола.
Счетоводните кантори тука ти регистрират фирма за 250 лева (подбиват адвокатските цени)  :D За ООД/ЕООД иде реч. Има и още едни 100-ина лева- такси за вписване, нотариус и т.н.

П.П. А какво е "халапеня"?
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 08:00 от Nik123 »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 252
  • Distribution: CRUX
    • Профил
еха, каква благодатна тема се зачекна... направо гогата да премести по-предния пост на  Ник в нова тема, нещо от рода на "Българчета в чужбина", че да си се наспамим едно хубаво и всеки да се изока и да му олекне
Активен

lunarvalleys

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7740
    • Профил

П.П. А какво е "халапеня"?
Халапеньо.
Люта чушка.

Уважавам това, че в САЩ лесно можеш да започнеш бизнес или да стартираш нещо друго.
В едно предаване преди години, българин от САЩ обясняваше, как си направили българска телевизя за нашенците от някакъв район там.
Човека каза, че просто отиваш да ти дадат честота, след това само си инсталираш обурудването.

У нас един пич ми беше казал, че едно радио да пуснеш, ти искат сто хилядарки. Сега може и да е повече.
За бумащината не съм го питал, защото там сигурно е страшно
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 11:04 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
Ние оспамваме всяка тема, тъй че и нова да отдели Файър, ще я оспамим пак :D Но нямам против де.
Аха, люта чушка било халапеньото, а от кой край е тая дума?
За административната тежест да- при нас е голяма. То изобщо в ЕС е така. За САЩ ми разправяше познат, искал да отваря сервиз ли, нещо подобно- подаваш документи, имат срок да ти отговорят, като изтече срока, ако нищо не са отговорили, значи имаш разрешение, демек мълчаливо съгласие. При нас е обратното- води се отказ.
А за върнали се наши оттам- имам освен познати, и клиентела. И повече от клиентелата знам, че не е баш тъй, както го представят у нас - вземаш си дърмите, отиваш там и си с неогрсничени възможности.
Някаква далавера имало, със заеми- дърпаш, и не връщаш, шест, или седем ли беше, годинки, давността и повече не можело да ти ги търсят, така са ми казвали.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Мексиканска е лютата чушка.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

remotexx

• Напреднали
    • Профил
А за върнали се наши оттам- имам освен познати, и клиентела. И повече от клиентелата знам, че не е баш тъй, както го представят у нас - вземаш си дърмите, отиваш там и си с неогрсничени възможности.
Някаква далавера имало, със заеми- дърпаш, и не връщаш, шест, или седем ли беше, годинки, давността и повече не можело да ти ги търсят, така са ми казвали.

Точно така е - имаш неограничени възможности, нямаш неограничени финанси, финансирането си е твой проблем, но не е голям, с добър бизнес план лесно се вземан заем (не знам каква е разликата между заем и кредит и двете трябва да се връщат - нека някой по запознат да ни обясни, дали е просто щото някой предпочитат чуждици или има и финансова страна напр. едното да могат да ти станат съучастници/да имат акции и да не връщаш всичко както при кредита - връщаш 100% плюс лихвите)

Тъй де тъй - и аз това имах предвид, тия дето отиват с нагласата само да седят и да теглят заеми рано или късно ще се върнат, а ако не се върнат - ще ги върнат, а тези които отиват с нагласата да работят - остават (ако трябва и се преквалифицират - както онзи съфорумец наскоро станал мрежар-админ) ...така че всеки си има различно виждане по темата (и според зависи какви са ти познатите)

Освен бюрокрацията която и тука я има разликата е в поведението... напр. тук като ти дойдат на проверка в магазина - напр. за хранителни стоки /не ревизия а от местното ХЕИ напр./ те не ти идват направо да те глобят и/ли начетат ами ..там каквито нередности откият ти дават около месец срок да ги изправиш плюс още седмица-две след повторната проверка ако има още неща и едва тогава идва ред на глобите... и те така си вадят парите бюрократите тук, а не под масата (и проверките са чести и задължителни)

за халапеньото да мексикански люти чушки са и още като дойдох и ми се стори странен вкус - люто има, чушка няма а аз по български съм свикнал като ми залюти (не на чесън а на люти чушлета) освен лютото да усещам и вкуса на чушката и няма та няма... а после/напоследък забелзвам че българските консерви (тия по лютите) и те станаха така и като се зачета виждам че по етикетите им вече пише че са с халапеньо, после изрових една статия онлайн че вече в БГ и лютия концентрат идвал от Китай и си е баш халапеньо... тук за 15г. само веднъж се объркаха вместо лютеница бяха взели/докарали от БГто некв'а шопска Апетитка и само в  нея лютото беше с вкус на чушки (обаче , както обик. не повториха тая грешка а аз още чекам за тая апетитка). Инак българина си е българин навсякъде - зареждат само един вид лютеница/майонеза и т.п. и те т'ва е (е понеже са  два различни магазина тъдява та има нек'ъв изобр - едните само шопска другите па само провинциална /мисля Пловдивска/)

и те така,,,

П.П. Ей го е - едните зареждат само шопска/първомайска другите сaмо не-шопска  :P
https://www.serdikabg.com/lutenica-ajvar
https://malincho.com/departments/spreads-and-salads/lutenica-and-ajvar.html

...мила родна картинка

А между другото тук и кюфтетата и кебапчеата подлютяват понякога - още се опивам да разбера дали щото са позалежали и да им мяза т.е. да не им личи или щото ако не минат достатъно Ганьовци да могат излишествата да ги пласират на мексиканците по стрoежите - тия люто ли е, всичко ядът.

- Само е те това беше с правилния лют вкус - може би защото и слагат по едно-две люти чушлета вътре
https://www.serdikabg.com/lutenica-ajvar/apetitka-hot-vegetable-spread-parvomai-260g
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 19:12 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
..
Освен бюрокрацията която и тука я има разликата е в поведението... напр. тук като ти дойдат на проверка в магазина - напр. за хранителни стоки /не ревизия а от местното ХЕИ напр./ те не ти идват направо да те глобят и/ли начетат ами ..там каквито нередности откият ти дават около месец срок да ги изправиш плюс още седмица-две след повторната проверка ако има още неща и едва тогава идва ред на глобите... и те така си вадят парите бюрократите тук, а не под масата (и проверките са чести и задължителни)

..

Това и у нас е така, при първо нарушение (подчертавам- първо)- административния орган ти издава едно нещо, наречено "предписание". Понякога се разминаваш и с протокол. Но, това е за първото нарушение.

Разликата между заем и кредит е единствено в думичката. Все едно е. А дали сам ще си го плащаш, или солидарно с други аверчета, е различно нещо.

П.П. Без финанси неограничените ти възможности (където и да било) стават доста ограничени :) То и у нас с финанси имаш неограничени възможности (стига да имаш финансите).
Приказката ми беше, че не отговарят на истината глупостите от типа- аз излизам от БГ и ставам човек, щото отивам на Запад. Да приемем, че всеки СЕО е бил келнер- но не всеки келнер се развива в СЕО. Да не говорим пък, че много от нашите ходят нататъка (Не само САЩ, а и ЕС), за да платят някоя кофти ипотека, за 5-6 години и толкоз, и се връщат пак тука. Разни специалисти в някаква специфична област, са търсени, но те са на един вагон двама-трима. Другите се стискат и живеят в стая по двама-трима, а не дай си боже да се наложи доктор.. А по медиите тиражират- тоя-оня успял и си реализирал "американската мечта". Но малко прескачат бройката- от колко заминали, колко са я реализирали. Та това исках да кажа.
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 19:21 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Едно е по Америката, друго в БГ, а войната си върви ли върви.............
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
А аз все пак да попитам за дефиницята на "първо" (провинение) - едно единствено за цял живот (и на кого на собственик или на заведението) или - всяка една проверка започва първо (а после второ и трето)
...защото и при вас надявам се проверките са циклични (рекет даден - рекет приет)  ;D

т.е. има(те) ли рецидивисти или не (всеки път им е за първи път)

това което искам да кажа е че тука те порверяватс с по-различна цел  - не да те гобяват а да си изправиш проблемите и да не тровиш хората (е и от време на време намират и по нещо залежало и с изтекъл срок или с объркана цена)

П.П. Да Ачка, не знам защо и тая тема подлютихме с извънтемие, но... (надавам се) след войната доста стоки ще идват с надписа Произведено в Украйна (ще трябва да се възстановява, а на/дали ще има с какво /друго/ да си плаща)
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 19:20 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
А аз все пак да попитам за дефиницята на "първо" (провинение) - едно единствено за цял живот (и на кого на собственик или на заведението) или - всяка една проверка започва първо (а после второ и трето)
..

При нас, в общия случай (изключвам разни специални случаи, като данъчни нарушения), след като изтече срок от една година, след като си санкциониран, на годината и първия ден пак се водиш несанкциониран. Това за административните санкции (глобите). Много общо го представих, има и подробности и специални разпоредби, но принципът е тоя- мине ли една година, вече си чист и ако след година и половина дойдат, пак ти е първо нарушение. Няма такова нещо, като вечно виновен, всичко си има давностен срок.

П.П. Само в НК има "вечно виновен", за престъпления срещу мира и човечеството, ама тука си говорим за административни наказания, не за престъпления.

П.П.П. То и сега си има стоки от Украйна тука- например шоколадените изделия Roshen на Порошенко. Ама зърното им нещо не го искат в ЕС.

А по основната тема- на американското прокси и Курск няма да му помогне. Но като му сменят марката с Monsanto, Cargill и Dupont(процесът вече тече), след като войната приключи, зърното им ще тръгне.
« Последна редакция: Aug 23, 2024, 19:38 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
https://www.linkedin.com/posts/jameseagle_dollar-datavisualisation-fx-activity-6908112337677762561-HOMw

Dear Vladimir Putin, if you were a portfolio manager you would have underperformed 22 years in a row.

That's quite a achievement. Now I'm not suggesting we replace you with a monkey and dart board, although performance most certainly would improve.

But just think about it! Your underperforming the US dollar!

This is the same US dollar that comes from a country with $26.70 trillion in national debt.

This is the same US #dollar whose central bank has printed $8.8 trillion dollar over the last 14 years.

Come on Vlad, this terrible! I really think you owe the people you serve an apology.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7740
    • Профил
В коментар в Дира мернах, че българи били унищожили логистичен център на НАТО тук. Вярно ли е?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ЧНГ 2022
Живота, вселената и някакви други глупости
spec1a 6 7331 Последна публикация Jan 03, 2022, 09:22
от cybercop
Руско-Украинска война от 2022 год.
Живота, вселената и някакви други глупости
Acho 1492 121982 Последна публикация Jun 23, 2022, 09:21
от remotexx