>Сред кръга, където се движа, почти няма човек, да не споделя отчасти или изцяло мнението ми.
а не си ли се замислял, че именно за това тези хора са ти в кръга "където се движиш"?
А на теб не ти ли е минавало през акъла, че човек не избира приятелите си заради политическите им виждания?
За познати, колеги и прочее странични хора пък да не говорим.
През акъла ми, до колкото все още го имам, минават много работи, но това е друг въпрос... Не става дума само за политически възгледи, въпреки че те са следствие на цялостния мироглед на човека. Обикновено хората които имат някакви допирни точки (не на 100% разбира се), включително политически, си се събират заедно, че да са приятели. Та, кръга в който ти се движиш, по никакъв начин не представлява представителни извадка на обществото. Както кръга в който аз се движа, също не е, а така като гледам двата кръга немат много общо. За познати и колеги, си прав, да добавя и роднините.
Добавих колегите и познатите, защото те са общ случай при повечето хора.
Аз нямам колеги.
Иначе, спорове съм имал по политически теми с не малко хора. Те не са случайни, а част от обкръжението ми. Близко или по-далечно, не е много от значение.
Приятелите ми са по чужбина, с познати също рядко се виждам, защото всички сме заети хора и трябва да се уговорим предварително, да идем някъде. Хората, с които най-често се срещам, са разни бармани и сервитьорки от разни заведения. С тях си говоря най-често.
Колко представителна извадка са, може да се поспори.
За да направиш наистина такава, трябва целенасочено да разпиташ голяма група хора и да ги търсиш.
Не съм статистическа агенция. Споделих само личния си опит при разни разговори със споменатите.