Интересно, при вас там явно някои религиозни норми имат силата и на светски такива (напр. както казваш, църковния брак поражда правни последици в гражданската сфера).
Ами за смяната на пола- бях писал в тази тема ли, в друга ли, че ги омешахме много, сефте, дето се вика- тука у нас такава възможност вече няма, в смисъл, ти си прави колкото щеш операции, но по гражданско състояние (лична карта) си оставаш, какъвто си се родил. Та ако си се родил Емил, по лична карта пак оставаш Емил, а не Емили. И не можеш да се ожениш за Иван, примерно, даже и да си клъцнал топките и пищова. Досега имаше разнобой, с последното произнасяне на Конституционния съд вече такива филми не, защото полът по нашето законодателство е биологичен, а от жена няма как да станеш мъж, и обратно, въпреки визуалните ефекти. За в бъдеще не знам, медицината може и да измисли начин за пълна биологична трансформация
Има едно изключение, и него бяхме обсъждали- за хермафродитите, писали го единия пол, щото така изглеждал при раждането, той с времето се развил в другия, там хромозомчетата били други и т.н.- там можеш да смениш през съда вписания пол, но се прави експертиза и т.н. И в такъв случай на теория може брак с противоположния пол, на практика- не съм чувал/виждал.