Каква история бе пич, те са само на 200г. - аз ти говоря за сега. А твоята теза е?
Никой включително и ти не живее само в
сега и тук, има минало, има и бъдеще (поне така си мисля
)
Та в тази връзка нека мине известно време (както вече е изминало доста време) и може да се каже дали САЩ ще съшествуват или не (буквално казано) !
Пак да се върна на евреите, те са оцелели заради народността, езика, културата и религията си. Както и българите през турското робство (не турско присъствие).
САЩ нямат нищо което да ги обединява (освен парите, оръжията и властта над други народи, пряка или косвена), тоест само държавата им ги обединява (и то донякъде).
Има конфликти на всякаква основа - етническа, политическа, верска и дори в отношението към пола/gender
В заключение, държавите възникват и изчезват (други се променят) това което остава са народите (етноса), той е вечното или поне по-дълговечното в света.
Другото са приказки за наивници, коя държава не е губила война, включително до изчезване на самата държавност ?
Това е тезата ми
PS: за мое голямо съжаление и народите могат
почти да изчезнат, например североамериканските индианци (сега живеят основно в резерватите и май не се чувстват особено добре там
) а това е тяхната бивша земя (континент) !
PS2: жизнеспособността на всяка една държава се доказва след голяма криза (ако я преживее, оцелее и се възроди) САЩ досега не са попадали в екзистенциална криза (след Гражданската война), тоест не се знае колко са устойчиви като държава, нямат народ както вече писах !