Аз не съм- това имам предвид :
"Автомобилен експерт за катастрофата на столично кръстовище: Абсолютен опит за убийство"За да е опит за убийство, т.е. с пряк умисъл, в случая трябва това лайненце да е искало човекът да загине. Което не е така, според мен.
„Въпросът ми е ясен: защо изобщо някой кара със 150 км/ч на кръстовище? Ако това не е опит за убийство, какво е?“, допълни Лазаров..."Това е причиняване на смърт по непредпазливост, с бая отегчаващи вината обстоятелства. Непредпазливостта е два вида- небрежност и самонадеяност, според мен тук е самонадеяност- шофьорчето е предвиждало, че може да направи беля, но е мислело, че ще се справи с колата при тая скорост, защото е велик рейсър.
С това съм съгласен-
"По думите му, това поведение не е просто нарушение, а преднамерено действие със смъртоносен потенциал (самонадеяност, да).
Според него проблемът е във възпитанието и обучението на младите шофьори."Не е просто нарушение, нарушение (по ЗДвП) би било, ако беше само скоростта, с причиняването на смърт е престъпление (НК).
По основния текст, без квалификациите, е от 5 до 8 години, но според мен, на база инфото, изнесено в нета, предвид факта, че рейсърът има един куп нарушения преди катастрофата, ще го минат по членчето с наказание от 10 до 15 години. Лично мнение, без да знам какво точно има в делото.
За да стане по-ясна разликата между причиняване на смърт по непредпазливост с МПС, от горната статия, и опит за убийство с МПС, ето това е опит за убийство:
https://dnes.dir.bg/intsidenti/boryat-se-za-zhivota-na-mlad-mazh-pregazen-e-umishleno-ot-svoy-sased-v-sliven