« Отговор #3915 -: Aug 06, 2025, 20:56 »
За системно нарушение по нашия закон се пише АУАН, фиша от камерите е за "стандартно" нарушение.
За прекалено ниска скорост у нас глоба няма, доп. т.е. не и в режима за превишената такава (аз съм ЗА с двете ръце да има такава), но има там едни членчета за несъобразена скорост (което не значи винаги превишена), създаваща предпоставки за ПТП и съм чувал, че са писали актове на някой, който се влачи и пречи на движението, но са рядкост такива неща.
"Small-claims courts have limited jurisdiction to hear civil cases between private litigants."
Има, но не се казва small-claim court, а районен съд. По граждански дела за суми до 25 000 лева първа инстанция е районния съд. За над тази сума- окръжен съд.
Доп.
Изрових го, чл. 22 от Закона за движението по пътищата:
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.
Но както писах, само съм чувал за такива глоби, изобщо е рядка практика. Може би, понеже е много разтеглива тая разпоредба, като основателна причина винаги можеш да изтъкнеш, че караш бавно, щото нещо ти е прилошало и т.н.
И при такава обтекаема разпоредба, доколкото съм чувал, ги рисуват по членчетата за несъобразяване с пътната обстановка и т.н. (чл. 20).
П.П. И в тоя ред на мисли, да поясня и какво имах предвид горе- че няма такава глоба за ниска скорост, в режима за превишената такава, камерите- и стационарките, и преносимите- следят за превишаване на определена заложена като таван скорост. А не за такава, по-ниска от някаква си стойност, т.е. няма заложен под. Защото и в закона няма дефиниран под, а само обтекаемото "твърде ниска скорост". Докато за превишената си има стойности- с 20 км превишение- такава глоба, с 30 км- онакава, и т.н.
И вече лични пристрастия- мен много ме дразнят някакви сульовци, които са си купили от градските джипки (СУВ ли им викаха), и карат междуградско, където е разрешено 90, със 70. Щото в болшинството си тия градски джипки представляват по-голямо купе върху окачването на лека кола, и с двигател като за леката кола, и с къси скорости като за обикновена лека кола, и когато вдигнат до 90-100, разхода хвръква доста нагоре (двигател за лека кола мъкне по-тежко купе). Еле пък тез по-новите смешни "еко" двигателчета 1,2-1,4 литра. И правят колони, а понеже са високи, нямаш и видимост напред, ако си следващата кола.