Да, малко е оплетено, т.е. много процедури са и са различни ситуациите, но правилно си го разбрал, ще допълня- примерно, аз и жена ми живеем в чужбина, и там се раждат децата. Можем да им извадим и български актове за раждане, и като порастнат - и български документи. /ако го направим - децата са си български граждани. Но, да речем, там, у чужбинско, не ни интересува България, нито им вадим български актове за раждане, нито каквито и да било български актове по гражданското състояние, лични документи и т.н.. Те за България са чужди граждани- родени там, с тамошни документи, нямат никакви БГ документи и въпбще не съшествуват за държавата България. Те са български граждани по произход (тия деца) и ако искат, могат да придобият гражданството ни (документално). Да, но и на тях не им пука (не си вадят БГ документи), и те ни правят (на мен и жена ми) едни внуци.. Да, но вече тия внуци не са български граждани по произход, защото техните родители (нашите с жената деца) официално не са български граждани. Сега, може би стана объркващо, но основното- ако майка ти и баща ти не са български граждани, то и ти не си български гражданин, ако ще и баба ти и пра-баба ти да са български граждани. Защото родители са майката и бащата, не бабата и дядото.
П.П. видях, че си дописал- нашето гражданство върви с ЕГН (няма как да си български гражданн без ЕГН- имаш ли гражданство, имаш и ЕГН). А иначе си има процедура, ако детето е родено в чужбина, но от български граждани, на база чужбинския акт за раждане да му се издаде наш си.
Доп. и щом вземеш български акт за раждане на база чужбинския, вземаш и ЕГН - при положение че единият, или двамата родители, имат българско гражданство, детето с издаването на българския акт за раждане (на база чужбинския) взема и гражданството, и ЕГН-то.П.П.П. Има процедура, въпреки че майка ти и баща ти не са български граждани, да докажеш произхода си, защото бабата и дядото са били български граждани, но това е частен случай, една тегава процедура- изключение, а не правило.
Т.е. както правилно си го формулирал - имат правото за придобият гражданството (ако искат), като го заявят, на база фактите, че родителите им са български граждани. Това при положение, че родителите им не са им извадили български актове за раждане и т.н. Ако са им извадили такива документи- децата няма какво да заявяват.
Доп2 Материята е сложна, но ако има някой конкретен казус, ще помагам, с каквото мога.
айде пак