Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 193069 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6643
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1425 -: Jun 28, 2024, 11:12 »
Еми пак тръгваме "на гише".
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4130
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1426 -: Jun 28, 2024, 15:49 »
За онлайн-банкирането, поне  на мен, не ми трябват КЕП-ове и сертификатите им- с лаптопа през нета става всичко, като има пин и отделно, получавам на тела смс-код, който е с ограничена валидност (за конкретната транзакция). В банкирането се влиза с парола. Айде, пин-а може и да го подслушат, да речем, въпреки че не е гол http сайта на банката, също и паролата, на теория, ама смс-кода, който си е за всяка транзакция, едва ли. Трябва едновременно и нета , и тела  да слуша някой хакер. И дори да прихване смс-кода, той е за конкретната транзакция и за ограничено време, за друга транзакция идва друг смс-код.(Доп. и освен това, евентуалният хакер трябва да "заглуши" моя тел, и да получава смс-кода за мен на свое устройство, че да не разбера аз, за неговата активност в моето банкиране, като получа смс-код за транзакция, която не съм искал).Тази система е относително сигурна и може би затова не са вкарали КЕП при транзакциите онлайн.

Но например за НАП-а може да стане проблем (там си требе КЕП, за подаване на разните му декларации), макар че и аз не знам, дали минават през тоя Ентръст.

П.П. Аз си мислех, че сме ударили дъното по подмазване отдавна, но още можело:
https://dnes.dir.bg/politika/vanshno-ministerstvo-obyavi-konkurs-za-grafiti-za-chlenstvoto-ni-v-nato

А иначе преди една година някъде:
https://dnes.dir.bg/sofia/zapochna-pochistvaneto-ot-grafiti-i-draskanitsi-v-sofiya-snimki

Преди година са били драсканици и се почистват, ама щом са на тема НАТО драсканиците, вече стават арт  ;D

Най-добре да боядисат парламента в цветовете на американското знаме, в единия край да турят компасната роза, естествено, в някое кьоше цветовете на дъгата, и върху всичко това като фон, портрет със спрейове на Пасито, докато плаче.
« Последна редакция: Jun 28, 2024, 17:33 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4244
    • Профил
« Отговор #1427 -: Jun 28, 2024, 19:53 »
https://imgur.com/QRCF5AK

Горното май скоро ще важи и за Гугля a k.a. be evil Corp.

Никсън все пак нека не забравяме че всичко е под httpS а това S като отпадне всичкото останало което изброи отива на кино... А те Гугъла точно това казват - спиране да вярваме на сертификати подписани с техните ключове в нашия браузър т.е. само там засега т.е. дори у ОС да са валидни у хрома няма да са и не само ония за ел. подпис ами и ония за SSL-а
..айде за известно време ще става през друг браузър

т.е. те обясняват че са го разкрили и обявили отдавна това но ония се правели на велики и не искали да си сменят там компрометираните ключове

А бе според мен цялата работа понамирисва ...имат да се дават едни пари там но не могат да се разберат точно колко а и кой на кого, а може и да е рейдърство ..един вид Гугъля вече да сака и той - демек освен на тях вече трябва лепта и на нас иначе ви махаме от нашия само браузър..на той техния е може би 80% от пазара. То това беше и 'детската' им мечта де - браузъра като платформа (за приложения вместо ОС и най вече като заместител направо на цялата ОС)

П.П. Никсън това не е никакво почистване, на това едни време му се викаше пребоядисване  :D

"Новото е, че напълно безплатно почистваме части от фасади на жилищни сгради по желание на собствениците в тях. Необходимо е решение на етажната собственост и подаване на заявление до Столична община, в което се посочва и какъв да е цветът на замърсената част от фасадата."
« Последна редакция: Jun 28, 2024, 20:02 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1428 -: Jun 28, 2024, 20:51 »
Ремотекс, да, съгласен, аз писах, че теоретично може да ти гепят пина и паролата за банкирането през нета, но писах и за смс-кода, и там в съвкупност, едновременно да ти гепят и смс-а, който е за конкретна транзакция, и да ти блокират тела, че да не го получиш тоя смс с кода(и да се светнеш, че някой пипа по банкирането ти).. но като цяло, поне у моето банкиране няма КЕП (засега)

А за графитите- то и сега могат да го нарекат пребоядисване, ей на- аз дадох идея за сградата на НС по случай нато-то- да я боядисат, там с плачещото паси и не искам нищо насреща  ;D Някои палячовци паметници боядисваха, все ще се намери ресурс за такава идея.

За парите- ще си позволя да те перифразирам- има да се дават едни пари, ама трябва да ги дадем на правилните, за да има ресто към нас :)
За гугъла- аз нито им ползвам търсачката, нито хрома. Даже си нямам идея как се импортват сертификатите на КЕП-а в хром. Ползвам файърфокс, и засега си бачка.

П.П. Пак да уточня, че КЕП-а за банкиране не ми трябва, но доколкото съм разглеждал в банкирането, те (банката) си имат свой си някакъв сертификат, щото като наредя някоя сума някъде си, на платежното излиза, че е подписано със сертификат с моите имена, дата и някаква чек сума. И това, без да ми иска електронния подпис (който не е и тикнат в юесбито).

« Последна редакция: Jun 28, 2024, 21:00 от Nik123 »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1429 -: Jun 29, 2024, 08:05 »
Понеже ми стана интересно, се зарових малко из онлайн-банкирането. Като наредя някаква сума, най-отдолу в авизото за издадено платено нареждане, са изписани моите имена, също така "Сериен № на сертификат:" и срещу него комбинация от 38 букви и цифри.

Доколкото схващам, банката си има някакви свои сертификати, в които се логваш на три етапа, ако мога така да се изразя-  първо през нета, като въведеш юзъра си и паролата за влизане в банкирането, после попълваш платежното, вкарваш пин-кода и накрая получения чрез смс код - едва тогава изпълнява транзакцията.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1430 -: Jun 29, 2024, 22:48 »
Айде почнаха пак с рекламите на родното черноморие  :o

Вчера един румънец ми каза, че цените в Мамая са толкова високи, че дори миналата година, когато е бил на море в България и са му откраднали колата му е излязло по-евтино.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1431 -: Jun 30, 2024, 06:54 »
А днеска ще избират новия Патриарх.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5405
    • Профил
« Отговор #1432 -: Jun 30, 2024, 10:26 »
   Навремето реактивния твърдеше,че платежната с-ма SWIFT била
върха,че не можела да се заобиколи и т.н.

Ама може !

Мостът на БРИКС: Новата платежна система на алианса без участието на Запада
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%ba%d1%81-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5-492365.html

Така мастиите от ЦРУ няма да може да подслушват ...
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5405
    • Профил
« Отговор #1433 -: Jun 30, 2024, 11:35 »

Със сигурност ще е или о.з. полковник от Държавна Сигурност,или
бивш комсомолски натегач (като Ники Лимузината от Пловдив).
И ще гледа да обнови автопарка с нещо още по-квалитетно:
Ролс-Ройс,Бентли,Астън Мартин ...
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1434 -: Jun 30, 2024, 13:42 »
Или някой електрокар, Тесла месла..........
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1435 -: Jun 30, 2024, 16:51 »
Вече го избраха.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1436 -: Jun 30, 2024, 22:13 »
Доказаха че и клонингите вършат работа, но защо трябваше да е по този начин, явно е имало и 'подобрения' при клонирането...

https://cosmos.1.bg/space/2024/06/30/tianlon-3-static-fire-incident/
Погледнато оптимистично, инцидентният полет на “Тянлон-3” доказа, че първата степен на ракетата работи.

Никсън а бе нали уж не беше подсъдно там.... всичко казано от дупетатската трибуна ..или военните пак са били на учение когато са им обяснявали това..
https://clubz.bg/151253

--
Цитат
А бе на колко години ги пенсионират поповете... т'ва първа втора или трета категория труд се води?
https://www.youtube.com/watch?v=pXhuSmP3V_g&t=472s
« Последна редакция: Jun 30, 2024, 22:41 от remotexx »
Активен

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 252
  • Distribution: CRUX
    • Профил
« Отговор #1437 -: Jul 01, 2024, 00:06 »
   Навремето реактивния твърдеше,че платежната с-ма SWIFT била
върха,че не можела да се заобиколи и т.н.

Ама може !

Мостът на БРИКС: Новата платежна система на алианса без участието на Запада
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%ba%d1%81-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5-492365.html

Така мастиите от ЦРУ няма да може да подслушват ...

е, ти нале насекъде плащаш кеш, ко се коркаш. ЦРУ не мой копче да ти каже. :)
Активен

lunarvalleys

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 252
  • Distribution: CRUX
    • Профил
« Отговор #1438 -: Jul 01, 2024, 00:08 »

Със сигурност ще е или о.з. полковник от Държавна Сигурност,или
бивш комсомолски натегач (като Ники Лимузината от Пловдив).
И ще гледа да обнови автопарка с нещо още по-квалитетно:
Ролс-Ройс,Бентли,Астън Мартин ...

па он се оказал руски натегач. А сега де? Мисли усилено кое ще вземе превез сега -- омразата към християнството, понеже е авраамова религия, или омразата към запада и всичко свързано с него, дето се неутрализира от либоф кум Русия. Трудна задача...
Активен

lunarvalleys

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1439 -: Jul 01, 2024, 08:07 »
А да зарежем за малко политиката, а...
Кажете къде посрещнахте изгрева днес?
https://www.youtube.com/watch?v=TH6r0GtuKMA
(а освен т'ва парче... има ли други 71-ви набор тъдява)

и замирисва на море и още нещо...
 https://www.youtube.com/watch?v=oDgGb4CogwE

П.П. Не знаех че тая "зараза" е дошла от Варна  :P
Initially, celebrants gathered on Pier 1 in Port of Varna East; now the vigil takes place on beaches as well. In recent years, it have spread to Kamen Bryag, Kavarna, Shkorpilovtsi, Irakli, Burgas, Sozopol, Varvara, Ahtopol, Chernomorets as well as the whole Bulgarian Black Sea coast.
« Последна редакция: Jul 01, 2024, 08:10 от remotexx »
Активен