Не знам кой и как ги кара да си правят фирми.
По-скоро логиката е друга- ако като физическо лице заработваш хубави пари, правиш фирма- и чрез нея, после си разпределяш дивидент. Връху дивидента данъка е 5%, а върху печалбата на ФЛ- 10%. Е, има си неудобства- ООД/ЕООД (най-често използваните у нас форми) като търговски дружества са длъжни да водят счетоводство, физическото лице- не.
Във Варна таксиджийските фирми са много. Казвали са ми, че 5 коли вече прехвърлят оборота за задължителна регистрация по ЗДДС и затова на една фирма- не-повече от 4 коли. Това беше, когато прагът беше 50 000 лева оборот, сега вероятно са разширили до 8 коли на фирма(иначе на всички коли пише примерно "ОК Такси", но като почнат да ги проверяват данъчните- 4 коли от тях на една фирма, другите 4- на друга, следващите- на трета и така).
Разбира се, очертавам обща рамка, че ако се тръгне из детайлите, ще стане мармалад от няколко страници

Ако на Файър му се занимава, може да вкара конкретика
![Beer [_]3](https://www.linux-bg.org/forum/Smileys/default/beer.gif)
П.П. Мнението ми за ДДС е, че е изключително паразитен и вреден данък, който плаща крайният потребител (увеличава цената), но за сметка на това дава стотици възможности да бъде откраднат и да не стигне до бюджета. Не че няма механизъм за спирането на тия кражби- има, въведоха го за някои видове стоки (напр. зърнените култури)- обратното начисляване, но и там си има вратички.