Ремотекс, честно казано, тъпичка идея ми се вижда, да бъде криминализирано плащането на откуп от страна на изнудвания, т.е. жертвата. В нашия НК такова престъпление няма.
Хем те изнудват, хем и ако им платиш, за да си оправиш проблема, който очевидно държавата не може да оправи, същата държава ще те съди. Не знам на кой юридически корифей е дошла такава идея там, при англичаните, но по-добре да си скъса дипломата и да отиде да бере краставици и домати по нивите и оранжериите. Вероятно идеята е да се "обезсърчат" изнудвачите- за какво да изнудват, след като, под страх от наказание никой няма да им плаща откуп. Но ще се повторя- тъпичка ми се вижда такава идея.
Доп. за другото е така- плащането на такъв откуп си е щета/разход/загуба и на практика намалява положителния финансов резултат, т.е. данъчната основа

С уговорката обаче, че всичките ти пари са декларирани и не си плащал от черна каса. Иначе ако излезе, че официално си на печалба 10 000, а си платил откуп 20 000, да речем, данъчните ще ти кажат- опаа, сладур, уж си само 10 000 на печалба, а си платил 20 000 откуп, имаш недостиг от 10 000, значи това е недекларирана печалба, дошли са отнякъде, хайде сега и тях да ти ги обложим с данък