Я да питам нещо набързо.. за уин е, ама с него имам проблем, линукса си бичи 
Преди известно време смених офисната машина- изгоря, сложих друга дърта, като харда от старата направо го напрасках на новата. Магеята тръгна без проблем, уина (седмица) естествено- не. Не помогнаха ни опити за рипеър, ни нищо. И понеже не ми трябва, досега не съм се и занимавал да го преинсталирам. Но смятам тия дни да се заема.
Та, на старата кошница уина имаше криптировка с Truecrypt. Понеже той си има собствен буутлоудър, и се биеха с GRUB2 за "първото място", образно казано, GRUB2 тогава го инсталирах на дял /dev/sda6 (дето е линукския /boot ) и проблем нямаше. И сега си е там. Та, въпросът ми е - в уин 7 има ли някакъв начин, там след преинсталацията, да има/направя и връзка към /dev/sda6 и да зарежда магеята, т.е. да имам избор (щото след преинсталацията уина "вижда" само себе си), или като го преинсталирам уина, да си направя класическото grub2-install и да не се занимавам с глупости ?
'Начи, ако имаш достъп и ти зарежда grub, тоест, можеш да си избираш ОС, която да стартираш, просто отваряш /boot/grub/grub.cfg с текстов редактор като руут и след menuentry-тата за линукс добавяш това menuentry:
if [ "${grub_platform}" == "pc" ]; then
menuentry "Windows 7" {
insmod part_msdos
insmod ntfs
insmod ntldr
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 CE98122D98121515
ntldr /bootmgr
}
fi
като ще трябва да промениш стринговете "hd0,msdos1", "ahci0,msdos1" да съвпадат с твоите, както и да смениш UUID на партишъна, където е Боза 7. Това примерно menuentry е отпреди 5-6 години, когато все още имах dual boot със 7-ца. Отдавна вече не ползвам никаква боза, но си пазя примерните grub.cfg за случаи като твоя - ако някой пита как.
Като редактираш /boot/grub/grub.cfg, после няма нужда да рънваш нито grub-install, нито grub-update, а само да реснеш компа.
=======================
На горките бозаджийчета толкова са им изстъргали мозъчетата, че умът им не може даже да асимилира идеята, че има хора, които живеят без бозата. Един не вярва, че нямам уиндоус и си мисли, че съм го "скрил" някъде по хардовете.

Показах му снимка на всичките сториджи от гномското диск utility и го питах къде според него съм "скрил" уиндоус във всичките XFS файлови системи, при положение, че уиндоус чете само няколко вида FAT и NTFS. А като му дадох и линк към
https://www.linux.org/forums/, където 90% са ветерани цял живот само с линукс, направо ми се стори, че видях как мозъкът му дава на късо.