Мандрейк->Мандрива->Магея (тук е линейно, от произход към развитие, но след като Мандрива на практика се разпадна, ако мога така да се изразя, освен Магея, излязоха и други клонинги, или как беше, форкове). Да, основата е Червената шапка и .рпм. Иначе аз от линията, и впоследствие разклоненията, се спрях на Магея, след Мандрива

Да, ползвам и Q4OS с Trinity, но на стари щайги- тая ОС с тая графична среда бачка супер леко на старите машини.
П.П. Аз почнах на Федора 3 с Гном, първият ми линукс, писал съм го назад във времето тук, но сега не ме кефи, с тия по два пъти в годината нови версии.
П.П.П. На една стара стационарка имам и ROSA, също дериват на Мандрива. Въобще, аз си харесвам .rpm и най-вече, инструментчето от Мандривата urpmi, което си е налице в Магея

Росата е на село (там е и един дърт лаптоп с Q4OS), там мисля от доста време да слагам камери и дивиар (от години стоят в мазата там 4 камери, дивиар и захранване, плюс необходимите кабели и буксички), има и нет, и все се каня да прочета малко как да го направя така, че да си монтирам камерите и да гледам през нета вкъщи какво става на село, и все не мога да се наканя.
Там има монтирани едни охранителни камери, но не покриват всичко.