Моя мерцедес е в клас "ретро" вече и там копилоти и подобни иновации нема

Ремотекс, за военните имам някакви впечатления, имал съм клиенти от тях и впечатлението ми е, че редникът (матросът във флота- най-ниското в армията), взема горе-долу колкото редовия униформен полицай. Като отчетем, че длъжността "полицай" при патрула е с еквивалент на сержант в армията (т.е. едно звено по-нагоре, а не редник), значи военните са малко по-добре заплатени. Разбира се, както казваш, там има значение стаж, длъжност и т.н.
Ето тука за военните, пак говорим за основното, минимума демек, и то за най-ниските чинове- редник/матрос:
https://armymedia.bg/2024/04/19/%D1%81-30-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82/"При приемане на законопроекта това възнаграждение ще възлиза на 2210 лв".
с прибл. 90 лева под това на полицая. Т.е. заплатата на сержант в армията (което е три чина над редника) ще идва по-високо от еквивалентното на това в МВР- "полицай". Защото в полицията и пожарната редници няма, там навремето почваха от най-ниското "сержант", после смениха наименованията.
Учител имам роднина, доволни са вече- преди 1-2 години стачкуваха, протестираха и им вдигнаха заплатите и оттогава не съм чул оплаквания.
Ей ги и учителските:
https://fakti.bg/bulgaria/843572-eto-kakvi-shte-sa-zaplatite-na-uchitelite-ot-2024-godina"Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв"Сайтовете са произволни, то горе-долу навсякъде пише едно и също. Разбира се, подчертавам, че това са минимумите.
За докторите там е голяма каша- по мои впечатления, тези, които са в малките поликлиники и "Бърза помощ" не са доволни, а тези, които са в големи болници, като например окръжна болница, или пък военна, са добре. Числа не мога да посоча, аз там само йерархията им не мога да оправя- кой ординатор, кой специализант, кой друго.. бил съм защитник по 1-2 дела, свързани с надписване на пътеки към здравната каса, и разни други вътрешноболнични истории и мнението, което изложих преди няколко поста е, че тая система на заплащане като в търговията, "на парче"- т.е. няма болни, няма пари - е много, ама много порочна.
П.П. Тука един стар лаф ще добавя- "Когато пожарникари и лекари нямат работа, значи са добре нещата в държавата"
За лекарското съсловие повече инфо би могъл да даде един колега от форума, рентгенолог, по спомен, но май не е влизал отдавна.
Че те военни, полиция, пожарна, въобще всякакви държавни служители, там съд, прокуратура, на хартия отдавна са деполитизирани, но на практика там кадрува управляващата партия, за началническите места. Виждали сме не един и два скандала с назначения.