"Виждал ли си, как се справят въпросните експерти с психопат?"Да. Ставаше дума пак за насилие на роднини.Последният беше крадец, побойник. Гордееше се с постъпките си (и не беше само на хвалбите му, имаше си доказателства)- като преиначаваше фактите, едва ли не се изкара жертва, принудена от обстоятелствата да действа. Лошото за него беше, че психопатията сама по себе си не изключва вменяемостта. След като мина през полицията, после през психиатрията, в съда вещите лица защитиха тезата си, че е налице психопатия, която обаче не изключва неговата вменяемост за престъплението. Бях служебен защитник, прокурора ме смачка в залата, нямах аргументи. Тоя от психиатрията замина за затвора.
П.П. Да допълня, за по-голяма яснота- с психопати (т.е. доказани такива, със съответната експертиза в съда) съм си имал работа 3-4 пъти, и все служебен защитник съм им бил. Но общото, което съм виждал в съдебната зала за такива типажи е, че те всъщност са горди от себе си, имат и засилено усещане за собствена изключителност, екстраординарност (тоя последния купешки лаф го цитирам по спомен от експертизите, но отговаря и на моето лично възприятие). И именно там ги "пробиват", да използвам този специфичен термин. Лични впечатления.
П.П.П. Между другото, пак по личните ми професионални впечатления, са изключително гъвкави и много добре играят с думите и (собствената си) оценка на действията си, и доста ловко се опитват да сложат своята гледна точка в устата на защитника си в съда, омаловажавайки доказателствата
П.П.П.П. И още нещо- чистата психопатия, несъчетана с някаква друга "екстра", е психиатрично заболяване, което не подлежи на принудително лечение в психиатрия. Но също така не изключва вменяемостта.
'Как биха го накарали да се издаде по начин, който да послужи пред съда, ако нямат преки доказателства за вината му?" - У нас няма как да бъде осъден човек само на самопризнанията му, чл. 116 от НПК. Обаче на самопризнания, и множество косвени доказателства, може.
Това с осъждането само на самопризнание е характерно за димократик юесей (и по този въпрос съм писал някъде назад, бил съм на семинар, в който един от лекторите беше американски прокурор).