« Отговор #4509 -: Днес в 14:07 »
У нас могат да ти проверят багажника (всъщност автомобила, защото багажника не е отделна "част". Но трябва да съставят протокол за извършената полицейска проверка. Тук имам предвид административните протоколи по ЗМВР, за полицейска проверка на пътя примерно, както е в клипчето. Не за наказателно производство по НПК.
По НПК е друго. Въобще у нас няма такива неща, както в клипа му викат на руски "ордер на обиск"- или, дето много гледали американски филми, у нас му викат "заповед за обиск". Първо, ровене в автомобил, както и в помещение, у нас се нарича "претърсване и изземване", а не "обиск". Обискът е само спрямо човек (личен обиск, претърсване на лице- едно и също е. Терминът "обиск" е само спрямо физическо лице). Доп. Затова са ми много смешни джурналята, като напишат примерно "Обискираха офисите на .. (някой си)." Не са ги обискирали, а претърсили, обискират се хора.
Второ, както обиск (на лице), така и претърсване и изземване (в автомобил, помещение), могат по НПК (т.е. във връзка с наказателно производство) да се извършват както в условията на неотложност (без съдебно разрешение- при определени предпоставки), така и с предварително взето от съда разрешение. Ако е първият вариант (неотложност), то протоколът от извършеното действие се внася в съда от прокурор, в срок до 24 часа от съответното процесуално-следствено действие (обиск, претърсване), за одобрение на действията, извършени в условията на неотложност.
П.П. Понеже клипа е на руски - при руснаците не знам как е, но, предполагам, както у нас, понеже много голяма част от нашите НК и НПК са взаимствани още от съветските. В клипчето приказват за Германия- там също не знам как е.
П.П.П. Пък и не знам що за идиот ще си носи пожарогасителя, триъгълника, аптечката в купето- да се мотаят из краката на пътниците, да подскачат и хлопат при движението на колата между седалките- вместо в багажника, може би осенен от великата идея да се направи на много умен пред германските полицаи
И понеже споменах пожарогасител- у нас, ако пожарогасителя ти е с изтекла годност, спират от движение колата.