Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 418182 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9223
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5310 -: Днес в 18:38 »
Това за амперите трябва да е доста относително.
Зависи от материала на жичката и съответно съпротивлението, сечението...

Днес с такива глупости се разправях, че сменяхме едни кабели и от едната страна го вързахме, но от другата двете жички били усукани една за друга.
Завихме три бушона и всичко изгърмя, преди да видим какъв е проблема  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4730
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5311 -: Днес в 19:05 »
Не е относително, може да се изчисли практически, за работа, макар да не е с точност до третия знак след запетаята, да речем. Затова и всеки предпазител (не само тези със стопяемата жичка) си има допустим ампераж.
При късо съединение (усукани в другия край на линията и двете жици на мостов проводник, например) всеки бушон ще гръмне.
« Последна редакция: Днес в 19:08 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5380
    • Профил
« Отговор #5312 -: Днес в 19:54 »
Цитат
П.П. У нас работодателя ти удържа данъците, върху доходите, които ти получаваш от него. Ако имаш и друг работодател, той ще ти удържа само "неговото си"- т.е. вземаш от първия 100 лева, той на тях ти слага 10% данък,  вземаш от втория 500, той върху тях 10%. Това, ако работиш на 2 места. За осигуровките е малко по-сложно, може да се наложи да си довнасяш. Ако работиш на 1 място, е ясно.

Сега... без да съм експерт, но..
знам че сте на плосък данък, но той пък не беше ли само за фирмите т.е.

- ако изведнъж се окаже че работодател1 + раб.2 сумата е да кажем > 50 хил. лв. не минаваш ли в друга категория с друг % (е тогава откъде аджеба раб.1 и/ли 2 /ще/ има право да знае ти на колко места работиш, че да си сметне и той колко точно да ти удържа)
По мои (далечни) спомени барабите (като мен) като прехвърлеха 5 хил. ли беше 50 хил. ли беше и ги караха фирмаджии да стават

- ами ако освен тая работа имаш и друга - да кажем нощната ти смяна е...  т.нар. свободни професии и там си си надвнесъл т.е. държавата ще има да ти връща - между другото държавата с лихвите ли ви ги връща (тук връща с лихвите - върху които естествено дължиш данък както и всяка друга печалба)

- ами ако имаш и фирма...
- ами ако играеш на борсата и си на загуба - тук при нас можеш да си докараш големи отчисления с тия загуби (в см. от други бъдещи/текущи печалби където загубата ти намаля данъка върху печалбата - разни там рискови инвеститори затова смело инвестират, имат кяр и от загубите)
https://www.investopedia.com/terms/t/taxgainlossharvesting.asp

- ами ако (даже и да те е проверил на 100% раб.1 и ти знае спатиите) да кажем тая годинa си решил и си направил дарения за 1 млн. лв. и държавата ще има да ти връща 100 хил от данъци, а?!

Откъде  (накъде) работодателя ще (трябва да) ги знае тия неща - нещо недоклатени тия закони или.. още ви клатят с тях (май са си по недоглеждане и мързел остатъци ще от комунделско време когато държавата знаеше всичко за всеки)

П.П. Между другото - жив пример с Chicago's very own - Larry Ellison
За разлика от много други - Стив Вознак  (и Бил Гейтс мисля и т.н.) които работят за символична заплата от 1-2 долара на месец, тоя си писал да кажем 1 млн./година или нещо такова, но забравил (да си я получава редовно) и.. по някое време от общината (след десетина години) като видели че са се събрали къхм 10 млн. с очаквани някокло млн. данъци (ма не за закуски ами да си оправят пътищата) и почнали да му намекват, че е време да си я получи (имало и някакви законови ограничения) но само го ядосали и онзи взел че ги дарил всичките и тогава пък се оказало че не той имал да дава на общината ами общината имала да му връща 1 млн. и.. оттогава спрели да го питат каква му е заплатата и кога ще си я получи (а при вас кога)  [_]3

Тук е така като правиш дарения и ти опрощават едни други пари от данъци - като това важи както за барабите така и за фирмите - те затова казват дайте да дадем - напр. за Юнеско колкото съберат барабите и ние даваме толкова (понякога се ограничават напр. до 100 хил от фирмата а балъци... ъ-ъ-ъ така де барабите колкото съберат) а после на фирмата и опрощават данъци върху цялата сума - понеже те казват "нашата фирма събра и дари напр. 1 млн. нищо че фирмата е дала само 100 хил. ке им опростят данъци като за 1 млн.

Ето ви една нормална ситуация където ни държава ни работдател може да ти се меси и да ти казва колко и как да си декларираш данъците (заплатата му варира от $1 - $1 000 000)

Larry Ellison, co-founder of Oracle, has had a varied salary structure over the years, including a base salary of $1 million in 2007, but he also famously took a $1 salary for the fiscal year 2010 for tax purposes.

--
та отговорът на тоя въпрос при нас е - за всеки един работодател за когото работиш ти му попълваш една форма в коята общо взето му казваш "от майта заплата при тебе искам токова да ми удържаш" и това е - без да му даваш обяснения какво, защо па какви други доходи имаш (па той и няма права и да те пита де)

Доскоро формата беше токоз засукана (явно навремто хептен са нямали право ад те питат горе-долу в коя категоряи си за таксуване, че те питат простоти икато калко работи имаш, па колко деца и беше нормална практика да го донагласяш като си допиусваш деца т.е. то не е баш деца ами хора зависими от теб /обик. се има предвид деца под 17 г./ но това беше начинът да го нагласиш така че да ти удържат колкото трябва - сповече гърла за изхранване, отскоро вече го опростиха и удариха една графа "ей върху тая сума не ми удържайте или пък ми удържайте в повече данъци, но няма да ви кажа откъде ми идват тия кинти"

https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw4.pdf
« Последна редакция: Днес в 20:18 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5313 -: Днес в 20:16 »
Данъка е плосък, имам предвид данък "печалба" по народному- 10% е (за физически и юридически лица - т.е. няма значение фирма ли си, физическо лице ли си). Плосък е за всички, не е както при вас там, според дохода, на стълбички. 50-те хиляди, и то оборот, беше праг за регистрация по ЗДДС преди години (голям проблем), затова вместо да правиш една фирма с оборот 198 000 годишно, правиш четири фирми с оборот под 50 000 годишно. Това беше преди, като число- сега прагът за регистрация по ДДС е 100 000 лева (или колкото му е там еквивалента в ойро). Но схемата е същата, просто с по-голямо число. А, едно уточнение- данъка върху печалбите търговията чрез интернет пак е плосък, но е 15%, не 10.

Работодателя у нас няма задължението да те следи на колко места работиш. Дава ти 100 лева заплата- върху нея начислява данък и осигуровки. Вторият работодател ти дава 1500 лева- пак така, върху това, което той ти плаща. А обобщената информация отива в НАП. От всеки работодател. Там за данъци няма те пипнат, плосък е данъкът, но за осигуровки може, ако минаваш над минималната.

Ако си фирма, и се изкараш на загуба, няма да дължиш данъци. Но не всички разходи се признават за данъчното облагане- ако си купиш кола с фимрените пари, на името на фирмата, не е разход. Колата е на името на фирмата, това е актив. Обаче ако си разпределиш дивидент от печалбата на фирмата и си купиш колата като физическо лице, там е далавера- данък дивидент е 5 %, ако оставиш парите във фирмата, ще им дължиш 10% данък.
И на борсата да играеш, пак е същата схема, стига да имаш произход на парите- печелиш, дължиш данък, губиш- не дължиш данък.
За даренията и у нас има данъчни облекчения, обаче в определени ситуации дарителя дължи данък върху дарението. Да не влизам във всичките членчета и алинейки, дарение от родители на деца например е освободено от данък. Но ако Ник дари на Ремо, Ремо ще дължи данък върху дарението.
За Стив Возняк, Бил Гейтс и др. подобни, виж вашата законодатена база. Не ви знам законите в САЩ.

А ти пита ли ги ИИ-тата за формулата за стопяема жичка, ампераж и сечение на жичката, там от предния ми пост?
« Последна редакция: Днес в 20:17 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5380
    • Профил
« Отговор #5314 -: Днес в 20:22 »
А!? За жичката е.. каквато ти сложи жичкаджията  ;D
Да не ви разправям колко истории съм чувал от жичкаджии за таквизи майстори дето сами си (о)правят бушоните и какви пирони слагали вътре... додето не им изгори къщата

Бушон в БГ-то се сменя (и аз винаги съм сменял) с нов точно същия като стария то си пишеше на тях поне навремето какви са - ако продължава да ти гори - викаш техник да ти оправя инсталацията а не да му сложиш пирона (като баш майстора)

А тук при нас имат друга защита, което си се рестартира - даже по контактите имаме по два бутона - Тест и Ресет - втория ти сменя бушона и имаш отново ток  :P

https://voltaelectricinc.com/blog/test-vs-reset-on-an-outlet/
« Последна редакция: Днес в 20:29 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5315 -: Днес в 20:28 »
Питай ИИ-тата, ама поне три, остави ги тия некомпетентни жичкаджии, нали силата им на "интелектите" е в изчисленията, и им сравни отговорите и стойностите  ;D Не бягай от въпроса, ето ти пример за изпробване на ИИ-та и корелация ;)
Активен