Не се правя на елит, но съм българин все пак. Човек където и да живее, националността си не може да смени. Хайде за евреите по-лесно разбират (като им обяснявам) - толкова време са нямали държава та само наионалното самоопределение ги е крепяло, но почти невъзможно е да обясня на някой (хеле па тъдява дето упорито попълват по формулярите националност - американец и не схващат разликата межу гражданство и националност) та как да им обясня че напр. даже и децата ми (родени тук) ако се оженят за българки и техните деца ще са българи по националност и се почва една - Не в вярно, - (аз) ами ако бяха/хме евреи - Ееее то тогава е друго. Е какво му е другото.
И Никсъна се заяжда за глупости - не го сложих там тоя диалект за спор(т)а а за привлиачане на вниманието - въпросът е не толкова за диалекта а че са запазили още българския дух и то най-вече си личи по фолклора, нали не си мислите че некви там крепостни ще имат точно такъв фолклор, а и едните си избраха
песен как един ден ще свърши войната и как ще си оправят държавицата, а другите какво - военни маршове и там булките да разждали повечко.
По въпроса за фолклора - моето лично мнение е че.. или е много стар/остарял т.е. нищо ново или опитите все на чалга го извъртат, костюми и хореография да ен говорим, а че няма нито една нова фолклорна песен (е ся някой ще йкажат че сега на фолклора му викат рап, даже май един влезна и у парламента)
но само за сравнение - нов фолклор, костюми, хореография - покажете ми нещо подобно от България (имаше някакви плахи опити отпреди чалгаризацията но вече и опити няма, стогодишни песни със стогодишни костюми, е понякога пробват с нови костюми не много успешно, но... нов фолклор няма)
https://www.youtube.com/watch?v=AKSFCxwPkIUЇхали козаки полем. Українська народна пісня.(и при тях са се поомешали доста гени, но едната булка, оная с двете плитки, спокойно може да мине все едно е от съседното село)
мисля че почти няма нужда от превод
https://lyricstranslate.com/en/yikhaly-kozaky-polem-cossacks-were-riding-across-fie.htmlЇхали козаки полем
Притомились у них коні
Там біля озерця
Дівчина з відерцем
Хлопцям воду подавала
Ворон-коня напувала
Очі чорні рай
Вуста повні - тай
Ніжки босі, руса-коса
Рай, дай, дай
Милувалися красою
Та ще й довгою косою
Гляну в очі сині