Привет!
Ми да се намеся и аз, но с май малко по-сериозен проблем...
Значи постановката е видеокарта RivaTNT, Slackware10, KDE 3.3, kernel 2.4
Изтеглих си аз драйвера NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg1.run, и го стартирах като root при спрян Х. Инсталатора имаше 2 забележки:
1. Искаше да тегли някакви хедъри на ядрото от сайта на nVidia. Понеже връзката ми е бавна, а и четох по някакъв форум за Fedora Core, че тия хедъри могат да се билднат от самия инсталатор, му казах, че не искам да ги тегля. В последствие наистина се билднаха
2. Заяви, че rivafb бил компилиран в ядрото като loadable kernel module и това можело да доведе до неправилна работа на драйвера. В същия тоя форум четох, че това не пречело. Пък и не ми се иска да рискувам с прекомпилация на ядро...
Както и да е, в края на краищата инсталацията уж беше успешна. Редактирах си xorg.conf съгласно
Цитат |
If you already have an X config file working with a different driver (such as the 'nv' or 'vesa' driver), then all you need to do is find the relevant Device section and replace the line:
Driver "nv" (or Driver "vesa")
with
Driver "nvidia"
In the Module section, make sure you have:
Load "glx"
You should also remove the following lines: Load "dri" Load "GLcore"
|
След това огледах README-то докрай, рестартирах, и стартирах Х. Логото на nVidia се появи, KDE си зареди на 6, и изведнъж картината се размаза. Като опитах да пусна някое приложение се появи само рамката на прозореца с очертанията на бутоните. Уцелвайки бутона "Х" спрях нещото, но рамката не изчезна.
Съгласно прочетенето в README веднага предприех следните стъпки:
Цитат |
(app-h) APPENDIX H: TNT SPECIFIC ISSUES ____
Most issues pertaining to SGRAM/SDRAM TNT cards should be resolved. There is the rare chance, however, that your video card has the wrong BIOS installed, and that this driver will continue to fail for you.
If this driver fails for you, do the following:
o watch your monitor as the system boots. The very first, brief screen will identify the type of video memory your card has. This will be either SGRAM or SDRAM.
o edit the file "os-registry.c" from the kernel module sources. Look for the variable "NVreg_VideoMemoryTypeOverride". Set the value of the variable to the type of memory you have (numerically, see the line just above it).
o since we do not normally use this variable, change the "#if 0" that is about 10 lines above the variable to "#if 1".
o rebuild and reinstall the new driver ("make")
|
Не знам каква ми е паметта (не намерих къде го пише), но реших да пробвам.
При разархивирането на архива с опция -x, изведнъж ми излезе съобщение "Terminated". Това дали е съобщение за грешка, или си излиза защото нормалният процес продължава с инсталация, а аз спирам само на стъпка разархивиране?
Както и да е, намерих тая променлива, смених и стойността, но не намерих споменатия "#if 0" дето трябва да е 10-ина реда по-нагоре. Въпреки това пуснах make. Да, ама той ми каза, че ми препоръчвал nvidia-installer. OK, пуснах и nvidia-installer. Да, но по едно време ми каза, че не можел да си намери някакви модули
'>
В споменатия по-горе форум за Fedora Core, някой беше дал следната идея:
Цитат |
1) Type modprobe nvidia. 2) Type cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices 3) Type chown root.root /etc/udev/devices/nvidia* 4) Type reboot
|
По закона на Мърфи и това не стана
'>
Сега смятам да пробвам с някаква по-стара версия на драйвера, току виж ми се реши проблема.
Някой да се е сблъсквал с нещо подобно?