Покажи Публикации - kuunlaaksot
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 11
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 15, 2024, 18:53
как ще го е забравил Сопола, опа, Сокола -- А.Д.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 14, 2024, 20:25
Аз не се пенява.

Няма смисъл.

Но, ако стане нещо, съм взел решение по кого ще стрелям. Рядко пропускам и подвижни мишени, та малко ще се спасят.
Не мога обаче да стрелям на по-далеч със оптика. Тези уроци май се преподават на друго място. Там вятър, балистична крива и подобни щуротии. А не съм се и интересувал много. Може би ще се наложи

> Но, ако стане нещо, съм взел решение по кого ще стрелям.

по кого?  :o Имена?
3  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Стряскащо -: Jun 14, 2024, 17:54
ето информацията от извора (upstream):

https://tukaani.org/xz-backdoor/

> Методът, който е използват може да се приложи на всеки линукс.
методът, който е използван може да се приложи на всеки код. В отворения код, поне всеки може да го прегледа. Аз и ти, предполагам, едва ли ще хванем някаква пролука но има хора, будни другари, дето биха могли.  ;)
4  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Стряскащо -: Jun 13, 2024, 21:09
отдавна го оправиха "from upstream"
5  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Стряскащо -: Jun 13, 2024, 18:05
ее, чак сега ли го чу това? беше голема патаклама преди 2 месеца. Даваха го тоя случай за пример, как злонамерен човек, в периода на няколко години, лека полека дописва злонамерен код. И, те тва е.

Иначе, не са всички Линукси. Не всички са със системд, примерно Slackware, CRUX, Void, Devuan,...
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 08, 2024, 22:45
И аз го мярнах това в туитър, да си заврът license agreement-a там дето слънце не огрява. В такива моменти искрено съм щастлив, че ползвам Inkscape.
На мен не ми побира главата, как може такава наглост.

А, тея далеч не са единствени. Има едно, Biorender се нарича, за да си правиш илюстрации свързани с биология или медицина. Много народ го ползва, аз никога не съм го харесвал поради ред причини: искат регистрация и акаунт, щото искат от тебе да правиш фигурата на техния сайт. Който е тромав и на мен ми е неудобен, има ограничения за форматите в които експортваш фигурата, непрекъснато ти обяснява какви опции са достъпни в платената им версия и пр. Големият му плюс е, че има всякакви готови картинки, за каквото ти душа иска: клетки, рецептори, белтъци, лабораторно оборудване. Аз съм го ползвал (с отвращение), но се изхитрих, така че си запазих каквото ми трябваше в голяма резолюция, направих белия цват да е алфа, демек прозрачен и след това си сглобих всичко в Инкспейп. И знаеш ли защо ти го написах тоя пасквил? Щото някой беше посочил, че фигурите дето си правиш с Биорендер, ако ще да са публикувани, те запазват някакви права върху тях. Безумие.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 08, 2024, 18:23
Дали не са алчни?  :D

https://x.com/sashayanshin/status/1799118418085380431

За тези, които не искат да си направят акаунт, ще го пусна отдолу:

Цитат
I just cancelled my Adobe licence after many years as a customer.

The new terms give Adobe "worldwide royalty-free licence to reproduce, display, distribute" or do whatever they want with any content I produce using their software.

This is beyond insane. No creator in their right mind can accept this .

You pay a huge monthly subscription and they want to own your content and your entire business as well.

Going to have to learn some new tools.И аз го мярнах това в туитър, да си заврът license agreement-a там дето слънце не огрява. В такива моменти искрено съм щастлив, че ползвам Inkscape.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 08, 2024, 18:19
Куун, в медицинската сфера ли работиш?

> Куун, в медицинската сфера ли работиш?
Не. Като докторант работех в сферата на имунологията. В момента се занимавам с биоинформатика.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 06, 2024, 19:52
Да, около Чернобил имах предвид обстановката.
За плъховете съм чел някъде, че били по-устойчиви на радиацията, но не се сещам вече къде (в сайт ли, някоя книга ли)- беше отдавна.
Право е това, което пишеш- за един човешки живот се сменят много поколения котки, напрмер, не се замислих над разликата в продължителността на живота и честотата на поколенията.

> продължителността на живота и честотата на поколенията.
Е, когато се подбира model organism, един от критериите е именно това. Както и размер на животното и други. Примерно в началото, в имунологията са ползвали кокошки (Gallus gallus). Защо? Ами като начало Т и Б клетките се развиват в 2 различни органа: тимус и бурса на Фабрициус, което е орган като торбичка свързан с храносмилателната система. От тея органи идват и буквите Т и Б. При бозайниците, Б клетките се развиват в костния мозък, където има и всякакви други прекурсори и недиференцирани клетки и да речем, че е една идея по-трудно да изолираш развиващи се Б клетки. Друг плюс е бил, че ако се изследва нещо по време на ембрионалното развитие, примерно хематопоиезата или как Т клетъчните прекурсори колонизират тимуса (на 3 вълни) -- кокошката има предимството да се излюпва от яйце. Демек, просто слагаш 2 кори яйца в инкубатора и това е. няма нужда да режеш или убиваш майката, можеш да извършиш манипулации и да залепиш яйцето и т.н. Е, това е било отдавна, в момента всичко живо си работи с мишки, разбира се, и тук там са останали някои дето се занимават с пилци.

Иначе, то и със слонове може да правиш изследвания, ама седи и си чакай.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 06, 2024, 14:04
Излиза, че животните са по-малко податливи на радиацията, отколкото хората? Е, там за плъховете отдавна се знае, но..

https://www.youtube.com/watch?v=XaUNhqnpiOE

не, не излиза това.

За плъховете не съм сигурен какво "се знае" по въпроса, повярвай ми развиват си тумори също както и хората. За това и се ползват за подобен рисърч, както и мишките. Хлебарките са тея дето по интернеда се носят някакви легенди за устойчивостта им.

Животните около Чернобил са много интересен въпрос. Има адаптация, и на пръв поглед уж животинския свят процъфтява. Имай предвид, че ние не ги следим от близо и не ме свитедели на всичките малформации, други проблеми и смърт в следствие на радияцията които се случват. А, че има адаптация -- явно има. Естествен подбор, или теорията на Дарвин в действие. И понеже се плодят повече и по-бързо от хората, броя поколения е несравнимо по-голям с нашите, и в резултат селекцията в рамките на почти 40 г е видна.

11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 05, 2024, 19:32
Закачам се.
Дори да си мучащ идиот, ще си прав поне веднъж дневно за нещо  :D
Когато ти се ходи до тоалетна например, в коя посока е

> Когато ти се ходи до тоалетна например, в коя посока е
ти остави, ама има такива дето и за това не са прави...
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 05, 2024, 19:00
По изключение, което се случва веднъж на четвърт век, си прав.

Ще се изразя по-точно. Не ми пука за мнението на околните, спрямо мен

> По изключение, което се случва веднъж на четвърт век, си прав.
да оставим настранат пасивната-агресивност, интересно ми е как го сметна това? Водели сме най-различни разговори както с тебе така и с другите, и като цяло съм се опитвал и да ви разяснявам тука, всичко което мога. Не само свързани с Линукс. Примерно имапе един юнак който не разбираше как водата се качва по стеблата на дърветата, явно е проспал за капилярните ѝ свойства. Или примерно, преди много години, на теб ти беше изключително странно що Земята не се кандилкала като се върти, понеже имаме Еверест и Марианската падина. Тогава си направих труда да изровя специално за форума картинка, показваща върхът и падината спрямо земните мащаби и на която става пределно ясно колко са пренебрежими спрямо големината ѝ. Не съм ти казал "бе не си прав, ама нямам време да търся". Та тъй. :P

> Ще се изразя по-точно. Не ми пука за мнението на околните, спрямо мен
Разбирам те напълно, и аз така, до голяма степен. Най-вече, като станах на 30 си дадох сметка, че мене не ме интересува да живея според очакванията на някой друг.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 05, 2024, 17:57
Така и не отговори, дали вярваш, че всичко е случайно.
Не отговори на нищо, което те питах.
Идеален си за политик.
Вместо да отговориш поне на един от въпросите ми, хвърляш топката при мен и се надяваш да започна да  отбранявам позицията си и да пиша пледоарии.
Няма да се получи. Защото не ми пука, дали съм прав или не. Ако не съм, ще си променя мнението, но засега не виждам причина за това.
Но да не задълбаваме, както казваш.

> Така и не отговори, дали вярваш, че всичко е случайно.
Отговорих ти още в началото: Но като цяло, съм склонен да приема обяснението за прехвърляне от животно на човек, защото е напълно възможно.

> Идеален си за политик.
не, не съм. Нямам дар слово, не съм нагъл, и не съм корумпиран.

> Вместо да отговориш поне на един от въпросите ми, хвърляш топката при мен и се надяваш да започна да  отбранявам позицията си и да пиша пледоарии.
отговорих ти на много въпроси, точка по точка. Иначе, ти пледоариите си ги пишеш и без някой да те подбъзне  ;)

> Защото не ми пука, дали съм прав или не. Ако не съм, ще си променя мнението, но засега не виждам причина за това.
тия двете изречения си поротиворечат. Ако не ти пукаше нямаше дори да заявиш че би си променил мнението. :)
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 03, 2024, 22:35
С всичко това, какво искаш да кажеш?
Че вярваш, че Вирусчето и пандемията са случайност ли?

Я да те питам нещо?
Ти си шефче и собственик на една от най-големите IT компании в света, която компания изведнъж напускаш и с какво се захващаш? С нещо, от което нищо не разбираш. Като например медицина?
И по някое време дори започват да те дават по телевизията и обясняваш, как ще се развива световната медицина.
Ти би ли го направил?
Да се захванеш с нещо,от което не разбираш нищо. И да даваш наставления и съвети по медиите на всичко отгоре.

Този нещастник ( вече си се сетил, кого описвам ) се е изказал четири-пет години преди това, че ще има пандемия.
Можеш ли предварително да кажеш, за какво точно говори?
Виж го на картинка!

https://youtu.be/6Af6b_wyiwI?t=43

Още ли мислиш, че нещо не ми е наред и съм си решил просто така?

Какво може да е по-печелившо от това, да продадеш операционна система на 95% от настолните машини?
Да продадеш нещо на всеки един човек на планетата.
Защо не ваксина?

Не виждам основания, да ми посочваш репутацията на списание за досотверността на изнасяната информация в него.
СЗО преди пандемийката каква репутация имаше?
Излъгаха ли за всичко?
Излъгаха!

Нашите докторчета в България лъгаха ли по телевизията? Лъгаха?

Нито една държава не се зае самостятелно с проблема? Нито една. Всичко беше спускано отгоре. И изследванията, и "информацията" и решенията.
Най-нормалното нещо при случай на зараза, е да впрегнеш научния потнциал на държавата си, да събереш екипи от разни университети, институти и други и да работят над проблема.
Това не беше направено.
Вместо това, се събра един щаб, в който дори нямаше вирусолог или епидемиолог почти до края на пандемийката.

Помниш ли го видеото с Бойко, който казваше на подчинените си да намерият заразен, за да не съжалявали след това всички?

Прави за едно.
Още от самото начал бях решил, че е съмнтелна цялата работа.
Казвал съм тук, защо.

Точно на петък 13 вечерта си купувах няколко чифта дънки в някакъв магазин, когато продавачите си говореха, как нямало да работят утре. В събота. Попитах ги защо, тъй като това е доста необичайно за такъв магазин.
Казаха ми, че е обявена пандемия и се затваря всичко.
При въпроса ми защо, ми отговориха, че били намерили двама души заразени с вирса. ДВАМА!

Това беше момента, в който реших, че нещо не е наред. В самото начало.

Не съм си избрал и решил нещо просто така. Несъответствията и противоречията се трупаха едно след друго.
Лъжите също.

> С всичко това, какво искаш да кажеш?
Че говориш за неща дето не разбираш. Хубаво, следи си ги конспирацийките, льошо нема... само едно ще те помоля: спри да се опитваш да пишеш по научни теми. А дали са случайност, не се наемам да кажа. ;)

Оле, гледам към Бил Гейтс заби, та мисля няма смисъл да задълбаваме. Гледай си там каквото гледаш и събирай парчетата от мозайката. Нали знаеш, че човеко инвестира много пари за борба с маларията? Която убива ужасно много хора и до ден днешен.

> Не виждам основания, да ми посочваш репутацията на
> списание за досотверността на изнасяната информация в него.
Посочих я като илюстрация на това, че няма да те публикуват "стига да си платиш", както ти си мислиш. Репутацията не е всичко, разбира се, но не е за пренебрегване в никакъв случай.

> Нашите докторчета в България лъгаха ли по телевизията? Лъгаха?
Прав си напълно, излъгаха. Например, доктор от Пирогов обясняваше, че ако се ваксинираш и след това се заразиш, можело да стане по-лошо. Което е чиста лъжа. Човекът е кардиолог и аз не се съмнявам, че е добър специалист в неговата сфера, но това което каза просто не е вярно. Мангъров с глупостите си, да не го почвам. >:(

> Нито една държава не се зае самостятелно с проблема?
> Нито една. Всичко беше спускано отгоре.
> И изследванията, и "информацията" и решенията.
Това също не е вярно, ето ти например Швеция пробва по-различен подход. Е, измря доста народ по старческите домове докато се усетят, че нещата не са така както си мислят.

> Още от самото начал бях решил, че е съмнтелна цялата работа.
Именно. Още от самото начало си го решил. И всичко вече си се пречупва така че да ти пасне. [_]3

> ДВАМА!
> Това беше момента, в който реших, че нещо не е наред. В самото начало.
Да бе, разбрахме. Още от самото начало. Между другото на мене са ми много смешни твърдения от рода "ние знаехме още от самото начало", "на нас ни беше ясно още тогава". Кво си знаел бе? Нищо не си знаел както и останалите. Появи се златна възможност някои фарма компании да намажат и намазаха. Гледат си печалбата, леле не думай. Каква изненада. :P
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 03, 2024, 01:17
Цитат
The PNAS Committee on Diversity, Equity, and Inclusion (CDEI) aims to set the standard for intentional practices to ensure anti-racism, diversity, equity, and inclusion within the scientific publishing community.

а такова нещо ще прочетеш при всяко едно научно списание, ще го срещнеш на страницата на всеки един университет. Фактът, че ти е чудно и че веднага го приравняваш с "джендър идеологията" е показателен. За тебе.
Страници: [1] 2 3 ... 11