Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 215
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 21, 2022, 19:09
А има има. Животът е нелечима болест. Предава се по полов път и 100% завършва със смърт.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 09, 2022, 10:34
Какво подкрепят? 23 години след съединението. Сети се мара да се побара.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Обявяване_на_независимостта_на_България


------------
На монарсите най-много ме дразни, че винаги стоят настрани и никога не вземат отношение. Ние сме над нещата....Правителството да се оправя.
Например през WW2 японският имератор е можел да се намеси и да се избегне войната. Да смени например войнски настроеното правителство. Даже и императора да няма правомощия ако се обяви срещу някой - ще го послушат.
Кралицата на англия да я чухте да изказа една дума за или против брекзит? Или срещу някой премиер за или против. И много други такива примери има.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 07, 2022, 21:46
   ацетона разтваря/почиства само още не втърдената пяна. един път като се втърди вече въобще не става с ацетон.
и си мисля че боята е много по податлива на разтворители отколкото втърдения полиуретан. много гадна работа.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит национален празник- Съединението -: Sep 06, 2022, 21:09
Абе джакпот си е било. Минало е по мед и масло. Александър Батенберг също изиграва много положителна роля. Ако той не е бил признал съединението на 8 септември пак нищо е нямало да стане. Щяло е да изглежда като локален бунт.
Тъй че много събития са се навързали.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит национален празник- Съединението -: Sep 06, 2022, 12:02
А така. Честит празник.

Което си е било чист военен преврат.

Мисълта ми е, че Захари Стоянов и 'приятели' (БТЦРК) колкото и да са искали без подкрепата на силовите структури е нямало как да успеят.

А милицията (военните) и жандармерията (полицията) са били на страната на съединението. Да не бъркам...Но командир на милицията е бил Данаил Николаев, а на жандарамеията Райчо Николов. И точно те с войската отиват пред 'конака' и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

То и той много много не се е дърпал, бил е българин и вероятно негласно е симпатизирал на съединението, но все пак е бил официалният представител на султана. Дет се вика с кротце со благо и со малко кютек.

6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: В НАСА пак се насраха. -: Sep 04, 2022, 13:24
Ако трябва,да си внесат немски меринджеи ...

Всички меринджеи в света сега ги учат на съвсем други работи.

Мениджерите на такива сложни технически проекти трябва задължително да са инженери, и никога да не са учили съвременните глупости, като мениджмънт, бизнес администрация, икомикс, юристи, военни.... Те и руснаците се опитаха да сложат за шев на Роскосмос - Розогин (икономист, кандидат на философските науки :o), ама наскоро го уволниха, че работата не им вървеше...Сега и новият им е пак някакъв военен.....

7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: В НАСА пак се насраха. -: Sep 04, 2022, 12:46
   Хубаво де,техника е,ама преди 50 години да са били по-високоразвити от сега !?!

Е може и да литне успешно. Да я оправят
Онези ракети за луната ги е проектирал Вернер фон Браун. Немска му работа.

Една от причините която ми струва защо съвременна техника все се дъни - имам теория, че е от съвременния мениджмънт. Все работят с подизпълнители, прехвърлят отговорност, всеки си свършва донякъде работата а след това - след мен и потоп.

Накрая се получава "много баби - хилаво дете".
То такива големи проекти не може без подизпълнители...ама всичко трябва да се гледа комплексно, като едно цяло.

 
---------
Руснаците помните ли колко проблеми имаха и продължават имат с най-мощната им ракета Протон.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 03, 2022, 18:14
Демек викаш пускаш подгревателя.....
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Обърнато изображение на камера -: Aug 26, 2022, 11:13
Ако кабелчето и позволи завъртане. Обикновенно са с малко лентово кабелче дълго точно колкото трябва.....
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Обърнато изображение на камера -: Aug 26, 2022, 10:15
Цитат
Уточнение - обърнато, как? С главата надолу или по оста ляво-дясно? По принцип огледалата обръщат ляво-дясно - напр. обръщате си главата надясно, а оня в огледалото се обръща наляво т.е. негово ляво но ваше дясно т.е. огледалото обръща,

Въпрос с повишена трудност:..след като обикновенното огледало обръща  ляво-дясно защо не обръща и горе-долу.

Отговора не го знам..но преди време се замислих над този въпрос??? И дали въобще е правилен въпроса?

А огледалото въобще не било толкова просто нещо - било квантово механичен прибор, дето много възможни пътища интерферират помежду си...нещо такова разбрах...

(интересното е след средата на клипа...не е най хубавия клип по въпроса, но това намерих)
https://www.youtube.com/watch?v=rYLzxcU6ROM
 

11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 21, 2022, 21:14
Като се замисля може и Сюлейман паша да е разсъждавал така.. А някакво си опълчение, не пълноценна част, ще го прегазя за един ден... Обаче работата се  е закучила.
Всички историци казват, че тогава е имало поне още две места/прохода откъде да мине балкана, обаче не го е направил а го е ударил на чест.
Ако е минал балкана от друго място и е стигнал до Плевен - изхода на войната е можело да бъде съвсем друг.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 20, 2022, 21:26
Днес се навършват 145 години от боевете на връх Шипка през Освободителната война.

Някои интересни факти:
За командири на ротите и дружините на българското опълчение са били назначавани не руснаци а българи офицери, завършили в Русия. Известни имена например са Райчо Николов, Данаил Николаев...Хората след това участвали и направили Съединението.


Николай Столетов, който е командвал българското опълчение и боевете при Шипка, не е бил обикновен военнен. Бил е математик, кандидат на науките.
Брат му А.Столетов е известен физик. Във физиката има едни закони за фотоефекта на Столетов. Това е малко преди Айнщайн да обесни фотефекта. Сега от това няма никакво значение но все пак името Столетов е известно във физиката.

------
върти ми се също една теория в главата....Може да вярна а може не. Руснаците са считали българското опълчение за небоеспособна част. Едва ли не сбирщина...не че не е била такава. А Столетов много много не се е пасвал на кастата на военните. Най малкото е бил математик и не е бил завършил военно училище....Та затова са го пратили в деста глуха да командва опълчението....


13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 20, 2022, 14:37
да да. с тия безоловни евро припои и BGA корпуси на паметите са само за вибрации.

най гадни са  BGА тата. от там електрониката най често дефектира, памети, чипсети, видеокарти.....

Цитат
A disadvantage of BGAs is that the solder balls cannot flex in the way that longer leads can, so they are not mechanically compliant. As with all surface mount devices, bending due to a difference in coefficient of thermal expansion between PCB substrate and BGA (thermal stress) or flexing and vibration (mechanical stress) can cause the solder joints to fracture.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 20, 2022, 09:12
Аз по този въпрос че силната музика чупи хард дискове един път писах тук в линукс бг. беше много отдавна.

накратко. чисто нов деск топ компютър. пича го взима и надува тоноколоните на макс. не беше останал здрав сектор по диска - seagate. толкова много лоши сектори не сте виждали. всичко от крайдо край. Обаче след сервизната програма на seagate за запълване с нули диска се оправи на 100% и дълги години работеше без никакви проблеми.

Какво според мен е станало. от басите сигурно са трептели главите. това не е заораване, нито надраскване а при едно трепене, като не е можел да запише или прочете някой сектор и го белязва като бад. това също обеснява и 100% - ното оправяне без последствия.


Зависи от силата от басите и думкането. зависи и колко наблизо е. ако например го сложиш върху тонколоната и надуеш на макс със сигурно ще го преебеш.

--
едно яко думкане с първо приближение е функция на Дирак. а тя съдържа целия спектър - всички честоти. няма какво да му търсиш резонанса. все нещо ще се разтрепти от нея......
това е все едно да вземеш харда и докато работи постянно да го чукаш отгоре.

за джанет джексън въобще не се очудвам... там е само ритъм и думкания......
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 16:21
може и да стане. пробвай.
тези лепенки дето са по компютрите са OEM версии на вндовса и вървят с хардуера. по правилата на майкрософт са неразделна част от хардуера и не могъ да се местят на друг хардуер. Адвокатски работи. Обаче това не значи че не може да стане......
Какво става например ако компютъра отиде на ремонт, развали ти се дъното, сменяш го, сменяш и процесор и хард диск... към какво ще се върже? едно време се майтапихме, че имаш лицензиран капак, или лицензирани пласмаси....

другият тип виндовс дето е купен от магазина, отделно (в кутийка) не е ОЕМ, по скъп е и лиценза му позволява местене. Иначе си е пак същия.
Страници: [1] 2 3 ... 215