Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 165
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: интернетя в софия -: Jun 16, 2014, 01:58
По въпроса за Мегалан/МТел, да си имате едно на ум (за "fiber" to the building): http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=44837.0

В момента сме на Fiber 1, които са класическо въплъщение на идеята за "кварталния" лан, с офис в партера на панелен блок в ж.к. Разсадника-Коньовица, приличащ повече на килерче в предприятие,  обзаведено през "онова" време, отколкото на потребителски център за модерна високотехнологична услуга. Но, в интерес на истината, оплаквания от Интернета почти нямаме (от време на време се случва някой техен рутер по пътя до вкъщи да зачезне, но е напълно помосимо, с предния доставчик сме имали доста по-големи ядове). За телевизията положението е маалко по-нестабилно, особено в този дъждовен сезон, но тука играе сериозна роля и вътрешната ни коаксиална мрежа.

Иначе, много познати преминаха на Net1 (от/заради Мтел). Но не мога да доложа повече подробности.

А, да, в офиса шефовете ползват някакъв малък квартален доставчик от Лозенец, или е opticcom, или техен reseller (самите opticcom resell-ват БТК, ако не се лъжа, и в Студентски бяха без забележки). Та този доставчик (който и да е) твърдо не става... освен ако не ви трябва контрол по колко часа на ден децата ви не могат да ползват Интернет...
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Празник мили момичета! -: Mar 09, 2014, 00:22
Аз до сега си мълчах, щото единственото момиче във форума се изгуби в последно време, та чак си помислих да не се е заразила с Уиндоус, ама щом се появи ще се обадя и аз!

Честит празник Марче!

Не, не, не съм се заразила с Уиндоус, това е силно не-вероятно :) Просто не ми остава време и само поглеждам как е хавата тук. Както и да е, мисля, че никога не съм била и никога няма да бъда единствената дама тук.

Благодаря ти за персоналния поздрав, много мило!  [_]3
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Празник мили момичета! -: Mar 08, 2014, 23:23
Благодаря :) Честито и на дамите около вас!
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: backtolife -: Oct 04, 2013, 23:18
//ontopic
backtofile, поздрави от нашето домакинство  [_]3

//offtopic
Ruby е за някакви хипстъри дето пият по цял ден безкофеиново кафе в Старбъкс, слушат малоумна музика и са редовна жертва на хомосексуални издевателства.
;D ;D ;D Не знам дали описваш конкретен екземпляр, но със сигурност се сещам за един, отговарящ на 80+% на това описание  ::)

И понеже сме в offtopic, помолиха ме да те питам какво става с gat3way.eu...
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дипломи, сертификати... -: Sep 22, 2013, 10:27
нямаш така желаните масово от работодателите две години трудов стаж?
Аз прескачах такива обяви просто. Тъкмо малко по-малко CV-та за пращане. ;) А и не забравяй, че те искат стаж „на подобна позиция“, не просто в сфертата на ИТ.

Питам, защото това е основното ми притеснение се дипломирам след две години, а масово навсякъде търсят с минимум две години стаж.
Виж сега, просто в момента, в който започне да ти се работи, започни да си търсиш работа. Все някъде ще попаднеш на свястно предложение, отправено към начинаещи. В сферата, която ти си си избрал, дипломата не ти помага почти с нищо - няма учебен предмет, който да те направи професионален администратор.

Ако все още учиш и издръжката ти не е проблемна, гледай да си по-внимателен в избора и да не се нахвърляш на първия работодател, който ти каже "вземам те" или ти обещае 4-цифрена заплата. Неща като общ език, общи възгледи за работния процес и техническите неща, откровеност са доста по-важни в дългосрочен план. :)
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Празник Програмисти -: Sep 13, 2013, 19:05
За първа година посрещам Празника с официална работна длъжност „програмист“ и точно днес пък си взех отпуск...  ::)

Честито на всички! Живи, здрави, пияни, заляни... знаете си!  [_]3
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Автоматично затворяне когато имам еррор? -: Aug 04, 2013, 22:24
Имам cs сървър и когато някой го крашне ми излиза Don`t Send прозорец имам програма която при краш стартира автоматично сървъра но като излезе това Don`t Send и не може да стартира сървъра без моя намеса
Съжалявам, аз не разбирам за какво става дума. Ако може screenshot, вероятно ще е по-добре.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Firmware за WDR3600 v1.3? -: Aug 04, 2013, 04:22
Я, нашият нов рутер е точно този :) Все още го ползваме с оригиналния firmware. Не ни е правил проблеми, та затова. При избора мисля, че бяхме проверили, че DD-WRT поддръжката е добра, но все пак не мога да кажа нищо от личен опит. Иначе, и оригиналният firmware се води под GPL, надявам се коректно... А аз ще следя темата :)
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Автоматично затворяне когато имам еррор? -: Aug 04, 2013, 04:11
Има ли възможност следващия път като ти се покаже такова съобщение в Убунту, да направиш един скрийншот и да го покажеш? Ако въпросът ти е предизвикан от чести съобщения за грешки, значи има проблем, който трябва да бъде оправен, а не заглушен, все пак. ;)
10  BSD секция / Системни настройки / ПРЕМЕСТЕНО: Въпрос относно колокационните центрове на сървъри -: Jul 26, 2013, 21:05
Тази тема е преместена в Идеи и мнения.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45101.0
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СИСТЕМНИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ! -: Jul 26, 2013, 21:02
Честито на всички! Пожелавам ви в предстоящата година да не ви тормозят среднощно за неща различни от бира и любов. ;)
12  Нетехнически теми / Коментар / Re: Линус Торвалдс отказва да се държи "професионално" -: Jul 17, 2013, 22:22
Добре, първо да уточня, че не взимам каквато и да е била страна в този спор.
Просто се чудя как може човек на нивото на Линус, гениален програмист, създал ядро на операционна система, изградил една перфектна структура, да е на примитивното ниво да не може да изрази мислите си по друг начин, освен с псувня? Такива хора са ми много странни.
Имам чувството, че се опитва да се прави на бунтар-пич, но просто не му отива, лично мнение.
Аз май не познавам програмист (особено от мъжки пол, за няколко колежки от университета имам съмнения), който да не умее да псува като каруцар. Няма нищо общо с бунтарство, просто си е имосия.

А, колкото и да ни се струва странно, ние българите изобщо не сме пример за нецензурна реч. В испанските сериали всяка втора дума е неприлична и нецензурирана, няма особено съобразяване с възрастовите категории на аудиторията, но не съм забелязала хората да се смущават от това (а и, въпреки всичко, репликите не звучат просташки, а само реалистично).

Да не говорим за един куп известни (част от тях и гениални, също) певци и музиканти, които съвсем спокойно използват f**k и s**t за подсилване на всяка своя дума и в текстовете на песните, и в разговорите си с публиката на концерти. Та Линус е най-малкия злодей. Толкоз може човека, толкоз прави. Който не псува, той да го съди. ;)
13  Нетехнически теми / Коментар / Re: Линус Торвалдс отказва да се държи "професионално" -: Jul 17, 2013, 19:26
Иии, ама каква дискусия сте заформили в коментарите под линка... Не им се връзвайте толкоз много на промитите мозъци на хората, не се и опитвайте да им сменяте мнението - усилията ще са напразни (99%).

Аз много се радвам за хората, които са имали възможност да живеят в чистодумна среда и разбирам защо за тях псувните са шок. На практика и аз съм минала през това, а към настоящия момент се считам за добре обучена (от IT хора) фабрика за нецензурни думи, но гледам да внимавам какво и кога казвам.

Линус е чешит, нестандартен тип човек и хората просто трябва да го осъзнаят и да го възприемат такъв, какъвто е. Всички големи лидери си имат своите характери и именно благодарение на тях са създали и постигнали всичко. А критиките към поведението им в голяма част са предизвикани от подсъзнателната завист, че имат смелостта да правят нещата по своя начин, а не по закостенелите правила.

В крайна сметка има доста по-публични личности от разработчиците на отворен и свободен софтуер, които имат още помалко свян от това да дават антипример чрез далеч по-сериозни неща от езиковите изразни средства - алкохол, наркотици, законови нарушения и т.н. Като разликата между такива хора и Линус е основно в това, че те се имат за голямата работа и за центъра на света, а Линус просто се радва на живота си.

Edit: В цитата има доста неща, извадени от контекста, всъщност. Сега погледнах за по-подробната история (с цитати в оригинал) - ами и Линус се поувлича някой път (аз също не харесвам хора, които се държат лошо с някой, направил грешка, но пък и за това има далеч по брутални примери именно в „професионалните“ среди), но пък въпросната дама като че ли е изпуснала момента на закачка между Линус и Грег и е предизвикала целия този ураган. В крайна сметка хората са си казали какво мислят, което е съвсем в тон с желанията на Линус. Но според мен всеки е по малко крив и прав.
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Помощ за програмиране -: Jul 17, 2013, 18:54
#include <conio.h> /* non ANSI C library, for getch() */
в посоченият модул функцията getch() изчаква за натискане на клавиш!
И с какво тази функция е по-добра от някоя ANSI C функция за същото нещо? ??? Трябва ли изобщо да се коментират, препоръчват, учат функциии и библиотеки извън стандарта на един език? ???

Иначе няма ли да е по-добре поне в началото (ако пише на Уиндоус) да използва, за да не му се затваря:

Код:
system('PAUSE');
Същото нещо ще кажа... Не смятам, че ще му е по-добре, защото ще му създаде грешни знания и навици. И не е все тая дали след като стандартът върши същата работа ще се избере той или нечия гениална приумица.

//offtopic
И изобщо цялостаната концепция на IDE-тата, които решават, че ще ти вадят прозорче с конзолка, за да си видиш стандартните вход, изход и изход за грешки, и ти го скриват накрая на програмата, за мен е смотана.
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Въпрос/и за PuTTY и SSH достъпа -: Jul 06, 2013, 13:17
SSH е мрежови протокол - списък от правила, които да указват как да се осъществява сигурна (криптирана) комуникация (потребителска сесия в команден режим, в случая) между две машини в мрежата. FTP също е мрежови протокол, но е посветен на трансфериране на файлове между две машини. Също така, има и SFTP, който е посветен на трансфериране на файлове посредством сигурната връзка на SSH. И много други.

SSH протоколът специфицира, освен всичко, че тази сигурна комуникация между две машини е на принципа клиент-сървър. Съответно това означава, че софтуерните приложения, които реализират сигурната връзка (иначе казано, имплементират протокола) са два вида - програма SSH сървър и програма SSH клиент.

Разбира се, за да комуникират две машини сигурно по мрежата, не ти е нужен SSH протокола. Една софтуерна фирма или общност от програмисти може да си напише своя програмка (вероятно отново на клиент-сървър основа) за целта, като сама си измисли „езика“ - правилата за пренос и сигурност. Но това ще значи, че, за да се ползва, трябва и от двете страни на връзката да се ползва тази програма, защото други програми не знаят въпросния „език“, не могат да говорят на него.

В този ред на мисли, както казаха по-горе, целта на SSH (и на свободните мрежови протоколи като цяло) е да ти дават един публичен „език“ за комуникация за съответната цел. Това значи, че каквата и програма за SSH сървър да се ползва от едната страна и каквато и програма за SSH клиент да се ползва от другата, двете машини ще си говорят без проблеми.

И сега стигаме до Putty. Putty е SSH клиент за Windows (най-популярният, ама сигурно има и други). С нейна помощ можеш да си „говориш“ от Windows машина с SSH сървър програми, независимо кои са или каква ОС ползват. В Linux дистрибуциите обикновено с инсталацията също се слага SSH клиент, който изглежда доста различно от Putty (ползва се през конзола, а не е графично приложение, например), но се ползва за същите цели и може да се свързва с каквито SSH сървъри може да се свързва и Putty (просто, защото всички те „говорят“ един „език“ - SSH).

Относно сървъра ти - предполагам вече усещаш, че, за да го управляваш от друга машина, на него трябва да имаш инсталиран SSH сървър. А на машината, чрез която ще се свързваш в него, ти трябва SSH клиент. Кои конкретно ще са тези сървър и клиент ще си избереш сам, разбира се, според наличностите, личните предпочитания и съветите.
Страници: [1] 2 3 ... 165