Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 90
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 23, 2022, 09:14
Тя па нашата е една кошара................

Може и да бъркам (поне частично) но и двамата @jet & @remotexx не живеят в България (единия е в Канада, другия май в Чехия).
Само като пояснение  ;)
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 23, 2022, 08:13
Нали не мислите да живеете в Русия, какво ви интересуват цените (доколкото въобще са верни) на стоките там.
Вземете вижте инфлацията в Европа, протестите, стачките в Лондон и т.н.
https://www.reuters.com/world/europe/belgium-hit-by-protests-over-cost-living-spike-2022-06-20/

Тоест гледайте си своята "кошара", няма нужда да "плачете" за другите.
https://ussanews.com/2022/06/11/russian-oil-selling-at-30-discount-china-loads-up/
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 21, 2022, 09:26
@4096: мисля че няма смисъл повече да се опитваш да убеждаващ, ефекта ще е обратен  :o (както многоkратно се видя !)
Все пак тук има и други хора които също четат, така че писането ти не е излишно,
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 19, 2022, 07:14
ray  - ти случайно като не си се сетил, не си ли чувал поне, че децата преди да влязат в работната сила им трябват поне 20г. (не се раждат на 22г. готови), а сигурно си чувал и че пенсионерите не харчат, не инвестират, не произвеждат и деца не правят, това са прости сметки без да хвърляш боб. А следващите пандемии или какво ще да е мислиш, че ще увеличат ли раждаемостта.
...
@jet:
Ами сега сме 2022 до 2050-та има точно 27 години, и малко за "пандемията" - хора се раждат, други умират, това е естествено, не знам защо никой (поне аз не съм търсил/попаднал на някаква статистика) не казва каква точно е смъртността от Ковид-а например, в сравнение с други болести и т.н.
Отделно като гледам писанията по медиите за почти всичко няма и смисъл да дават статистика - вероятно ще бъде нагласена, или мислиш че само китайците "лъжат" (доколкото въобще това за лъжата им е вярно), като хвърляш така разни данни/статистики посочвай и поне един източник  ::)
Или мислиш че трябва ей така просто да ти вярваме, вече мина "Вервайте ми !" времето, поне за някои  8)

...
ККП си призна на последното преброяване че са завишавали населението си с над 100 милиона. Кой знае още за колко неща са излъгали - та картината става още по-мрачна.
...

Къде са си "признали", тяхна официална информация ли е, или някой "авторитет" каза така  :o

...
Цената на бензина 2050г. ще е сигурно 100лв. литъра, щото никой няма да го търси. ДВГ, ще са забранени по пътищата още 2030г. (Европа), някъде макс до 2035г (САЩ).

Това как го изчисли/разбра - боб ли хвърля или гледа на "Таро" - иначе е хубаво човек да има мечти, по-лошо е ако не се сбъднат  ;D

И в крайна сметка защо все се гледа в паницата на другия (най-често за да се изрови, често измисли нещо лошо), кажи нещо за своето обкръжение/среда или там всичко е мед и масло. Не ги мисли толкова другите (особено :"враговете") по-добре гледай в своята паничка.

PS: и за да не бъда и аз голословен, ето няколко линка:
https://www.americanprogress.org/article/the-national-baby-formula-shortage-and-the-inequitable-u-s-food-system/
https://www.cnbc.com/2022/06/15/what-led-to-the-baby-formula-shortage-how-lawmakers-are-trying-to-prevent-another.html
https://ussanews.com/2022/06/14/women-facing-a-shortage-of-feminine-hygiene-products/
https://nypost.com/2022/05/23/biden-admits-us-economy-has-problems-warns-of-haul/
https://www.foxnews.com/category/us/economy

PS2: лично аз никак не се радвам на горните новини, съжалявам хората за това което им се случва  :(
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 18, 2022, 21:00
Този начин за представяне на бъдещи събития/положения е много измамен и коварен.
Прогнози до 2050, до тогава ще стане какво ли не, я нов Ковид, я нещо друго или трето.
Като теорията за възникването на Вселената, сл. система и т.н.
Кой може да потвърди че преди милиарди години а и след толкова света е бил, е и ще бъде както сега (когато се правят тези доста абстрактни сметки).
Ако може да се даде някакво определение за живота/съществуването то това е "че живота е постоянна промяна" понякога внезепна и радикална !

PS: защо някой не пусне подобна графика/прогноза за цената на бензина, не до 2050-та, само до края на 2022  :o

PS2: ами ако китайците обявят нова инициатива "всяко семейство с 4 и повече деца", кво правим с тези цифри/прогнози ?
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 09, 2022, 17:28
Рей много кино гледаш (американскo разбира се), а не виждаш, че Русия е натикана в ъгъла.
Кармата им е да си седят в средновековието, докато си научат урока.
Явно не си и чул, че Йената се срина и всички скочиха пак към добрия стар долар, щото другото е хартишки (като Турската лира, Китайския юан, Рубльовките, Рупии (индийска, пакистанска, шри ланкска), Динари, Бангладешки таки) - най-населените региони в света.
Цитат
По времето на Рейгън америка е водила много добър диалог със СССР.
Това обаче не отмени екзекуцията. Сега пак си го търсят със свещ.

@jet: Пак ще повторя (след като се налага, но няма да е безкрайно) с приказки нищо на света не се променя колкото и каквото и да си говориш/пишеш, и доколото въобще е вярно !
Вземи изяж един или няколко долара, не става, трябва ти храна която да си купиш с тях ако може !
Света се променя с действия и ефект от тях има само ако имаш и потенциал за да постигнеш резултат.
Другото са празни приказки и някакви там желания  8)
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Jun 09, 2022, 07:06
Американците много меко пипат, трябва един нов Рейгън

Едно е да искаш, друго да можеш и трето да го направишреалния свят това все още е валидно и ще бъде валидно докато той съществува).

Иначе в Матрицата става лесно, Архитекта пуска нова програма или ъпгрейдва няколко стари, изтрива няколко ненужни и voila - нещата се случват.

BTW: Архитекта от Матрицата явно не е "истинския" Архитект на света, нещо все не му се получава.
Иска свое творение (свят) но го иска за сметка и върху стария вече създаден свят но все не успява напълно (само частично и временно).

PS: забравих за тези агенти на Матрицата (като Смит) които не искат да бъдат заличени/изтрити и се превръщат в паразити/вируси дори и за Матрицата.
И как така Смит доби сила почти да завладее Матрицата,стана единствено поради това че част от Нео се пръхвърли в него (тоест пак на база част/сила от другия/реалния свят).
Е накрая се вижда че никой не се отказва, както Оракула отговори на Архитекта за новия свят - колкото време успее да просъществува, следва нов етап/свят - живота/съществуването е вечно. Всички погълнати/трансформирани от Смит пак се появиха !

PS2: естествено новия свят не е ново творение а само нов етап затова и всички останаха с това което бяха направили от себе си - карма !
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 21, 2022, 21:15
За сведение на един пишещ тук и невярващ че съществуват хуперзвукови оръжия, ето информация за тъй наречените от него "анимации":

https://news.bg/world/sasht-potvardiha-che-rusiya-e-izpolzvala-svrahzvukovi-raketi-sreshtu-ukrayna.html

А за видео-блогъра ето информация че смартфоните са забранени в руската армия:
https://dariknews.bg/novini/sviat/ruskata-armiia-mozhe-da-se-otkazhe-ot-smartfonite-2079025

https://bg.rbth.com/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/329812-ruska-armiya-bez-smartfoni
Mar 7, 2019 — Руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява на военните да притежават смартфони и да разпространяват данни.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 19, 2022, 21:42
speca - не ми казвай какво ми липсва, че пак ще опищиш орталъка.
И глупостта ми е, че Путин е фашага?! Сега ще си прочиства и нацията - ако си му гледал речите напоследък.

А индийската свастика не е индийска, а там са намерени най-ранни артефакти. И от обща култура трябваше да знаеш, че историята не е точна наука.
Ако си чел Щайнер, може и да разбереш какво точно значи.

Ето и в нашите църкви:
https://www.academia.edu/36206627/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B8_%D0%A1%D0%B2%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2_%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D1%87%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D0%B5_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8_%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8
Ама не разбрах ти какво точно се опитваш да защитаваш, че и нацистите ли са за щастието?!
Общата култура казва, че окултните символи не са принадлежност на някоя държава или религия (като например да кажеш, че бог е индиец. Да знам, знам, твоите евреи...).
Хайде обясни като какво точно да се възприема буквата Z  в руски израз, та даже го има вече по руските билбордове, в училищата, да даже и нашенските таксита.Само, че и други са си спрели хапчетата.

@jet: понеже попита какво означава буквата Z като окултен символ ще си позволя да опиша какво е окултното значение на гласните букви а после ти ще посочиш значението на съгласните или поне на Z. Така честно ли е ?
Мисля че не е коректно само да питаш това-онова и да хвърляш разни намеци и т.н. Дай и някаква конкретна информация.

На първо място гласните изразяват емоционални състояния и са свързани с планетите, Слънцето и Луната имат по две гласни.
Марс - е; Меркурий - и; Юпитер - о; Венера - а; Сатурн - у
Слънце - ау; Луна - аи.

Един бонус - на всяка буква съответства евритмично движение (не е паневритмия, тя идва по-късно).
10  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: бат'Бойко -: Mar 18, 2022, 07:20
Подозирам (и имам някои основания за това), че главната движеща сила не е у нас (вътрешна).

По-скоро е свързано със ситуацията в света в момента. Но скоро ще се разбере откъде духа вятъра !
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: iptables ban spam ip -: Mar 17, 2022, 22:14
https://community.cloudflare.com/t/how-to-setup-reverse-dns/6492
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: iptables ban spam ip -: Mar 17, 2022, 21:01
Честито, само имай предвид че така блокираш цели мрежи (доставчици/хостинги) за постоянно.

Съвсем реално е (и наистина се случва) някой да хакне нечии мейл/домейн и известно време да праща спам оттам (особено през webmail).
В такива случаи поддръжката на доставчика търси и оправя хака и заявява отблокиране на ИП-тата от които се праща (RBL).
След това може от същата мрежа да се изпратят легитимни мейли, които ще бъдат блокирани и няма да ги получиш.

Според мен са достатъчни три/четири нива на защита (от спам):
1.Активиран greylisting (това е първоначален отказ май с код 404/временен отказ от приемене на писмото и записване на адресите на изпращача и получателя).
Легитимните пощенски сървъри ще опитат пак след примерно 15 минути отново да доставят писмото и след проверка на вече записаните преди данни писмото ще бъде доставено успешно.
Тук идеята е че повечето спамъри изпращат автоматично еднократно и не проверяват дали е получено за да опитат пак, така писмото/спам се блокира.

2.Проверка на обратния DNS на IP-то от което се изпраща. Ако домейна е същия като изпращача вероятно е легитимен мейл (ползваше се масово, сега не знам как е);

3.Проверка за DKIM & SPF подписи, доста ефективно е !

4.Проверка на няколко (примерно 2-3 RBL), така ако нещо е хакнато и след време се изчисти ще може да се получава поща от там.

PS: нямам особен опит със спам филтри (spamassassin, etc), тук е добре ако спама само се маркира и се праща в спам-папката (може да е false-positive) така все пак писмото е налично.
Отдавна не съм се занимавал със спам та може да има други неща и промени в политиките, просто това е моя опит  ;)
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 17, 2022, 19:41
Чудя се къде се дянаха: Су-57, Армата, Циркон, Кинжал и др. такива думички.
Сигурно пазят Капутин от народната любов.

Надявам се да не разберем/видим какво точно се крие зад тези "думички", ако разберем може да нямаме възможност да пишем повече тук или другаде !
Може да се наложи да ползваме един RFC, касаещ комуникация с гълъби (за тези които останат и ако има гълъби) ако все още искат да си чешат езиците  8)
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 10, 2022, 19:47
https://www.dunavmost.com/novini/rusiya-testva-uspeshno-sobstven-internet
https://www.economic.bg/bg/a/view/rusiya-planira-da-se-izklyuchi-ot-internet-100360

Китай отдавна има "Велика стена" и собствена ОС за телефони - "Huawei launched its own HarmonyOS mobile operating system"
https://www.slashgear.com/huawei-could-use-russian-aurora-os-based-on-jollas-sailfish-14580398

Все още има полза от общия Интернет, за разпространение на собствена информация, но всички се готвят за евентуално "затваряне/ограничаване" !
15  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Инсталиране с portmaster -: Mar 07, 2022, 06:32
Предполагам че става дума за FreeBSD, ако няма нужда от компилиране от сорс (portmaster) не виждам защо не инсталираш бинарния пакет: #pkg install x11/xorg (pkg install xorg). Ще стане за по-малко от 5 минути.

В допълнение не виждам и смислени опции които можа да се добавят ако се инсталира от порт, само една документация.
https://www.freshports.org/x11/xorg/

А за това че е много, много бавна компилацията едното е старата машина/CPU/mem, друга възможна причина е малкото памет (става дума за компилиране, свързване и т.н.) та може би от един момент свършва оп. памет и започва да суапва и ако и диска е бавен и не е SSD нищо чудно да отнема дни, не часове.
Ако при компилиране се виижда как работи, сменят се файловете може да се види дали работи (е активен) компилатора и дали се ползва суап. Тоест процеса не е блокирал, просто е много бавен !
Лично аз бих инсталирал от бинарен пакет.
Страници: [1] 2 3 ... 90