Автор Тема: Били ли са Адам и Ева българи?  (Прочетена 6512 пъти)

kuunlaaksot

• Напреднали
  • Публикации: 239
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Били ли са Адам и Ева българи?
« Отговор #45 -: Sep 18, 2024, 20:32 »
Ник123,

България е на такова географско място, че просто няма как да не сме мешавица от какво ли не. Кой ли не е минал от тук. Не сме като британските оствори, дето толкова време са били краят на Европа. А великобългарският мистицизъм ни търси корените 10 века назад... смех голем.

"ДНК" е в женски род и като цяло не се членува.
Активен

lunarvalleys

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4013
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #46 -: Sep 18, 2024, 20:40 »
Аз това и написах по-назад, че тука кой ли не се е извървял.. Не само тук де, нали от Украйна тръгнахме, там същото.
За ДНК- да, киселината си е в женски род, и ако нещо се членува, то ще е "дезоксирибонуклеиноваТА киселина", просто транслирам направо разговорната абревиатурна реч тук (поне моята)- ДеЕнКато. Също като ИИ-то (или АИ-то).

П.П. Ти сигурно по-добре ще се оправиш от мен с .пдф-а и термините му.
А иначе в документите за съда, ги пиша по правилата и обикновено за половин час писане, отива толкова и проверка, а като разпечатам и прочета, пак се оказва, че нещо съм изтървал  ;D
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 20:47 от Nik123 »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3465
    • Профил
« Отговор #47 -: Sep 18, 2024, 21:13 »
А в реалността, знаеш откъде иде наименованието на съвременна Украйна- от покрайнината на една доста по-стара държава.

Не ми трябва да знам историята, за да мога да си преведа името на Украйна… от български език. У края, значещо: в края на, сиреч покрайнина.

Означава "у края моря". Земя при края на морето, от гледна точка на брега, а не от гледна точка на земята/русия.

Точно по този повод, какво точно означава преди много време питах едни руснаци и те така ми го обесниха. И аз като българин останах много учуден че не означава земя в  края на територията.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 21:39 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #48 -: Sep 18, 2024, 21:23 »
Означава "у края моря".

Това е абсурдно! Никъде в сричките У-край-на не присъства думата море. Нищо, че имат тризъбец за герб, нищо морско няма в тях. До не отдавна имаха излаз на две морета, но това още нищо не значи. Съвсем скоро няма да имат излаз на нито едно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #49 -: Sep 18, 2024, 21:30 »
Означава "у края моря".

Това е абсурдно! Никъде в сричките У-край-на не присъства думата море. Нищо, че имат тризъбец за герб, нищо морско няма в тях. До не отдавна имаха излаз на две морета, но това още нищо не значи. Съвсем скоро няма да имат излаз на нито едно.

Може да е абсурдно, но представи си че така се разбира. Може едно време, когато е границите са били размити, тези области които са били покрай морето да са ги наричали украина.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #50 -: Sep 18, 2024, 21:47 »
Тая територия покрай морето, вкл. Крим, в древността е била византийска, готска, татарска, генуезка, турска, руска.. Украинска става чак 20 век. Съмнява ме да означава "земя край морето", но както и да е.

Иначе запорожките казаци са плавали по Черно море, но те са били украинци, колкото и Самуил е бил македонски цар.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 21:50 от Nik123 »
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #51 -: Sep 18, 2024, 21:49 »
И българска.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #52 -: Sep 18, 2024, 21:51 »
Да, и българска, съгласен, преди тези, които изброих.
Доп. украинците и руснаците не произнасят "Украйна" като нас, с "й" и ударението върху "а" преди "й", а "УкраИна", с "и", и ударението там.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 21:58 от Nik123 »
Активен

ray

• Напреднали
  • Публикации: 1464
    • Профил
« Отговор #53 -: Sep 19, 2024, 10:18 »
Мисля да се върна на заглавието на темата "Били ли са Адам и Ева българи ?"

Без да обиждам никого, но самата тема ми се вижда неправилно формулирана ! Защо ?

По времето на Адам и Ева не е имало никакви народи, имало е само една двойка/семейство - Адам+Ева.

Народите и езиците са се появили след Вавилонската кула и различните езици оттогава.

Тоест самия този спор ми се струва безсмислен (само мое мнение)  ;)

Нещо което не се споменава често е че езика до голяма степен определя начина на мислене.
Има значение колко и какви гласни и съгласни звуци има даден език.
Друга връзка е тази на буквата/звука със числовата стойност в азбуката, вижте еврейската азбука където всяка буква има числова стойност !
Българската азбука в началото е имала доста повече букви/звуци само допреди май 60-70 години, когато са премахнати няколко букви  :o
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #54 -: Sep 19, 2024, 12:40 »
Без да обиждам никого, но самата тема ми се вижда неправилно формулирана ! Защо ?

Заглавието на темата е майтап. Нито веднъж не са били споменати в темата тези, библейски персонажи, докато не я отделих и не го изтрясках с определени мотиви, разбираеми за участниците в дискусията.

Но в някакъв смисъл е вярно, но само, ако приемем тезата, че името българи първоначално не се е отнасяло към народностно понятие, а е означавало божии ученици.

Обаче определено не мислех за това, когато озаглавявах темата. Хрумна ми едва сега.

Българската азбука в началото е имала доста повече букви/звуци само допреди май 60-70 години, когато са премахнати няколко букви  :o

Т'ва се води много голям грях, но мен ме радва. Опростява езика. Е, и лека, полека убива дублетните форми, но тях телевизията така или иначе щеше да убие и да изчезне ятовата граница.

п.п. Ле-ле, пу-пу! Бях написал „лека по-лека“ за нещо, което не се отнася за тежест и дори запетая не бях сложил. За бой и сръбска музика съм.
« Последна редакция: Sep 19, 2024, 15:58 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4075
    • Профил
« Отговор #55 -: Sep 19, 2024, 17:58 »
И все пак е много подвеждащо заглавие - като за българи, за които все пак един Зевс е властвал ...да кажем 8 хил.г. от последните 10 (хил.г.) а притчата за тия двамцата е малце по дърта от оная за Монтеки и Капулети т.е. едвам на 2 хил.г. (а да не почваме пак със Сабаздий и индийците че техния епос  май е и по-дърт .. въртят ми се едни 15 хил.г.)

Макар че християните, християните. както казваше м-р Бийн - Опасявам се че евреите са били прави  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=ikmDRs98UH0
не нам колко добър е автоматичния превод обаче...

Колко християни и християнки (вторите май в повече) съм чувал да казват че са ходили на ходжа  ??? да им прави или разваля магии (най-често за либоф)

П.П. А само на какви неща е бил свидетел грекопитека/чирпанлията преди само некви си 6 млн.г.
https://www.youtube.com/watch?v=_RSPgIcnRN0
« Последна редакция: Sep 19, 2024, 23:02 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7471
    • Профил
« Отговор #56 -: Sep 19, 2024, 23:44 »
Цитат
… and I am the Devil.
Good evening!
  :D
И на адвокатите посочи, къде да се наредят  ;D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4075
    • Профил
« Отговор #57 -: Sep 20, 2024, 18:55 »
Класика!
А на прелюбодейците им обеща освен кастовото разделение там и ..малка гилотинка (за мъжете... явно 72-то девици идват след гилотинката... както казвал сър Алфред (Нобел) за един безукорен търговец като „Дева Мария преди… не след“.)
Активен