Покажи Публикации - makeme
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 56 57 [58] 59 60
856  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Lenovo IdeaPad 300-15IBR -: Aug 04, 2016, 21:04
Така само с копи и пейст на исото няма никакъв шанс да стане! Трябва да го направиш bootable на флашка или на си-ди.

За уиндоус -> rufus
За линукс, при различните дистрибуции е различно и трудно се намира работещ начин в днешно време. Но ако все пак ще съдействаме, само кажи дистрибуцията на която ще  го правиш.
857  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите -: Aug 04, 2016, 19:44
Истината е, че както и по-горе казаха колегите, в днешно време всичко що е "WEB" яде ресурси (аз само ще допълня колкото за една прилична игра :) ).  ФФ яде по малко рам от Хрома (това съм го тествал), но не върви по-бързо :( (инстални си ps_mem, най-добре се вижда).
Тук стигаме до процесора и видеокартата :)
Браузърите са започнали да ядат не само рам, а и доста други ресурси (CPU,GPU и IO). На доста лаптопи съм слагал ССД-та точно поради такива причини, но в повечето случаи опираме до CPU. Проблемът се състои в това, че старите процесори, както и мизерните днешни, нямат много добро вградено GPU и когато отвориш сайтове с много анимации и "модерни неща", CPU/GPU-то се изпълва, както и рамта заделена за него(пак се връщам на: страницата яде колкото една стара игра). Разбира се, ако имаш видеокарта със собствена рам, нещата седят по-друго яче.
Нямам идея защо колегата по-горе спомена , че не трябва да се отварят 123123 табове, но всичко е според нуждите...и нуждите подтикват към ъпдейт на хардуера. В момента сме 2016-та и не виждам причина да се връщаме към <2000, където беше нормално да спреш всичко, за да върви нещо друго.
Съветвам те просто, когато пак ти се лагне машината, пусни един "htop" и един "ps_mem" и ще си проличи.
858  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Plovdiv Conf 2016 видео -: Jun 23, 2016, 12:56
Благодатя за линка @go_fire. Следя го този канал, но явно ще мине време преди да качат лeкцията на Мариян Маринов за ipv6.
859  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Plovdiv Conf 2016 видео -: Jun 23, 2016, 11:43
Здравейте съфорумци :)
От няколко дни търся къде/дали е качена конференцията от Пловдив, но уви, без никакъв успех. Знам, че е имало LiveStream така , че предполагам все някъде трябва да я има.

Едит: За тази конференция става въпрос.

ПС: Извинявам се предварително, ако темата е за друг раздел, но не намерих по-подходящ от общия.
860  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с отваряне на харддиска ,смяна на клавиатурата -: Jun 20, 2016, 17:45
@str_man , ако се притесняваш от това, недей


Тук не е като на Уиндоуса. Файловете са ти в File System -> home -> username
861  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с отваряне на харддиска ,смяна на клавиатурата -: Jun 20, 2016, 11:59
Аз лично съм старомоден и винаги си слагам SWAP, макар и да имам 8гб рам. Просто си нагласям  swappinessa на 10 и по този начин почти не се ползва, но пък потрябва ли му си го има :)

ПС: С дефаутния суапинес (60) , наистина само си лагваш ПС-то :)
862  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с отваряне на харддиска ,смяна на клавиатурата -: Jun 13, 2016, 13:36
Хаахахах. go_fire това не е тролване. Просто си свикнал с конфигуриране на ниско ниво, което за мен лично е най-важното, но днешните потребители (свързано ми е с работата) не попиват(не искат/не им трябва) тази материя :) Например като знам, че решението на проблем е sudo chown user.user somefile и до ден днешен не знам какво да кажа да направи човек, който ме пита как да го оправи през UI :D

str_man Не зарбрах само, оправи ли се с монтирането?
863  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с отваряне на харддиска ,смяна на клавиатурата -: Jun 12, 2016, 01:07
За клавиатурата -> отвори старт менюто и напиши keyboard. Трябва да има keyboard leyout или shortcuts или нещо подобно. Намери менюто от снимката и си харесай клавишна комбинация



За монтирането на диска, напиши в старт менюто Disk. От там , щракаш на диска и му даваш Mount от иконката с опции. Трябва да изглежда нещо като на тази снимка:


За скрийнсейвъра напиши Screensaver в старт менюто и от там трябва да има чекче Lock Screen when screensaver is active или нещо подобно -> Махни го :)
864  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Искат да слагат RFID чипове в новите паспорти -: Apr 11, 2016, 16:55
Споко, хора.
Ще се учудите като напишете в гугъл "RFID Blocking Wallets" , колко оферти ще ви излезнат :)
865  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Относно security tool-овете, които се използват най-често в бизнеса -: Mar 30, 2016, 12:35
Благодаря за информацията :) . Един ден преди да постна темата се натъкнах на nmap във връзка с намиране на други PC-та в мрежата. Значи nmap да бъде. Знам какво искам да направя много добре - evil twin на wireless и DHCP spoofing и кражба на facebook credentials  в обикновена домашна мрежа, която не е защитена (правя го на собствени машини не на чужди). Сега предполагам разбирате, че това е с любителска цел - никой не би наел, човек който прави тия неща просто за кефа. Въпросът ми по-скоро е: вие работейки като хора които изграждат защита или познавате такива хора, какво точно правите в корпоративната мрежа по-конкретно - обяснения не са ми нужни аз ще ресърчна кое какво значи. Иначе благодаря отново за отговорите и ще чекна, това за което ме насочихте вече.

Ако питаш какво се прави срещу  man in the middle атаки , просто се ползват криптирани връзки и стискаш палци :) . За това са и VPN-ите. За хора, които обичат да слушат :) .
866  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Относно security tool-овете, които се използват най-често в бизнеса -: Mar 29, 2016, 12:01
Под security tool-ове разбирам имаш предвид програмки на, които да щракнеш и да ти свършат работата. Такива няма :) Колегата ти е предложил nmap и това е много добър пример за това. Ако се хванеш да се научиш да работиш с nmap ще ти е мнооого от полза, но знай, че се иска много четене. Документацията и възможностите на това чудо са огромни :)

Според мен, 1во прочети повечко за TCP/IP . След това може да прегледаш лекциите на телерик за Networking . Виж какво са IPTABLES и от там вече си търси тулове за каквото се мъчиш да направиш.

За penetration testing ако искаш да чупиш firewalli като по филмите, не знам как/дали става и надали някой ще те упъти към нещо смислено. А ако имаш предвид wi fi penetration, можеш да си сложиш едно KAli Linux и да се учиш.

Просто системната сигурност е много обширно понятие и трябва да започнеш от нещо фокусирано и да се разрастваш. Надявам се да не съм те отчаял и ако можем да помогнем с нещо по специфично, питай. Но такова нещо като тулове за системна сигурност не знам. Те всички мрежови такива, можеш да ги ползваш :)
867  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 21, 2016, 16:17
По време на инсталацията мисля да заделя 30 гб за root ( / ) и 9 гб за swap тъй като рам паметта ми е 6 гб. Според вас добре ли съм преценил или греша? Харда ми е 500 гб.

за / са достатъчни и 20 GB според мен.

едно време, swap дяла се правеше равен на два пъти оперативната памет, но при 6 GB RAM, според мен може да го оставиш равен на нея.

/boot дял -- 256-512 mb.

и останалото -- /home.

аз поне ползвам подобно разпределение на дяловете на моите домашни машини.

+1

Или използваш една малко по-ламерска конфигурация, където "/" и "/home" са едно и е равно на цялото празно място. Много е удобно да не го мислиш после. Аз я използвам доста често :)
868  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 21, 2016, 16:03
При линукса хибернацията е малко по-сложна :)

Имаш  suspend to ram и suspend to hdd (хибернация дето му викат). По default линукс дистротата имат suspend to ram  и работи, докато suspend to hdd не работи на всички машини и ДА буквално просто суапваш рамта (демек отива на харда).

Трябва да пробваш да видиш, на определена дистрибуция, с определен хардуер как работи. Но ако ще ползваш suspend to hdd, ти трябва swap колкото рамта.

869  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Линукс и Dell -: Mar 19, 2016, 18:47
Цитат
Преди да ми се скапе лаптопа реших да инсталирам Knoppix и LinuxMint на виртуална машина и едно нещо ми направи впечатление - при Knoppix, когато вляза в менюто с приложенията, провлачвам някое приложение към десктопа и то се копира там като "пряк път", а при Mint не ми позволява да копирам приложеие по този начин на десктопа. Може би е така заради това, че го правя на виртуална машина и функционалноста е ограничена, а може и да греша
Не не грешиш :) Пробвай с дясно копче и Add to desktop.
Ако ти се занимава, направи малко проучване на графичните среди в линукс. Ще видиш, че те са доста и при различните дистрибуции са конфигурирани различно. Имай предвид, че повечето хора, които идват от уиндоус критикуват точно графичните среди, а не самия линукс и дори не се усещат.

Също така се вслушай и в думите на колегата @ddantgwyn, но ще направя едно уточнение:
Не си слагай LTS поне на юбунту или юбунту форк, понеже вече е стар. Относно поддръжката, че била година и половина - това не е напълно вярно от към потребителска гледна точка. Когато "свъши поддръжката на дадената версия" ти изкача ъпдейт към новата. Имай предвид, че поддръжка в най-общия случай означава ъпдейти.

Към момента златната среда за десктоп дистрибуция за начинаещи, която съм намерил (част от работата ми е) е UbuntuMate 15.10. Разбира се сега хората тук ще скочат, но сега ще изброя някой лично мои критерии когато избирам линукс дистрибуция за новодошли от уиндоус:

1. Гледам дистрибуцията да е с възможно най-нов стабилен кърнел (ядро). На https://www.kernel.org/ можеш да следиш процеса на разработка и версии (това е асъл линукса :) ).

Това го правя понеже различните машини искат различни драйвери и е тъпо да качиш Centos 6 на нова машина за десктоп дистрибуция на някой новодошъл от уиндоус (просто няма как да стане).

2. Преглеждам няколко графични среди и по точно как са имплементирани на различни дистрибуции.

KDE ми е много любима графична среда, но за съжаление на много малко дистрибуции е достатъчно стабилна за исканото.
Unity е нещо с което аз лично няма да свикна, па камо ли да карам други хора да го правят. Освен това е доста тромава и има доста бъгове с нотификации, трей икони и подобни.
Cinnamon изглеждаше обещаващо, но на няколко машини ми краши ей така от нищото, докато хората си работят просто с браузър.
Mate както казах за сега ми е фаворит и се държи доста добре , но се появяват бъгове като вземеш да мажеш по темите.

Има страшно много още, разгледай ги за себе си.

3. Гледам да има добър пакет мениджър (под добър имам предвид лесен :) ).

Както ти по-нагоре сподели, хората идващи от уиндоус са кликари и като такива те искат да инсталират пакети с 2 клика. Дистрибуциите позволяващи най-добре това са тези , които използват .деб пакети. А относно софтуерните центрове, този на убунту е най-лесен, но е ужасен сам по себе си като софтуер. В момента тествам App Grid и за сега изглежда обещаващ.

ПС: Препоръчвам ти, ако ти се занимава, да погледаш малко клипчета в youtube и да си харесаш 10-20 дистрибуции. След това да ги тестваш на виртуалка (като се опиташ да си инсталираш желан от теб софтуер на тях). И накрая да харесаш една която най-много ти пасва, понеже най-добра няма. Има за всеки по нещо :)
 
870  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: SSD setup -: Mar 09, 2016, 14:56
Ето ls -la:
drwxr-xr-x  3 root root датите .
drwxr-x---+ 3 root root датите ..
drwx------  2 root root датите lost+found

sudo mount -o remount,rw /mounted/on
дава
mount: cannot remount block device /mounted/on read-write, is write-protected

Ще го мъча - нещо правя грешно и след това всичко спира.

Явно наистина е нещо при маунтването. Ако искаш направи manual unmount и mount към друга директория, както е показанао тук:
http://askubuntu.com/questions/333287/external-hard-disk-read-only
Страници: 1 ... 56 57 [58] 59 60