Покажи Публикации - makeme
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 46
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 17, 2019, 14:58
Хубав експеримент. Излиза, че всичко, както си и знаем, в днешно време е маркетинг.

https://www.youtube.com/watch?v=6u4ew6IT4Vo

Като му инсталирам и Линукс на моя, ще го тествам и ще кажа, как се държи. По-горе споменах, че държи към седемдесет. При отворени два браузъра, единият с два прозореца, радио от Хрома, един cmder, торент клиент. Браузърите са с много табове, много. Обаче като отворя менаджера на задачите, процесите, които са пуснали браузърите, не са много. Виждам, че Лиско зарежда страниците, като чукна на тях и сигурно затова машината не е крашнала или самият браузър. На единият му прозорец имам отворени 335 таба, на другият 499. Но както казах, страниците май не са заредени. Едва като отида на някой таб и го чукна, зарежда страницата. Хрома виждам сега, по същия начин. Хрома сега го гледам, че има пуснати 15 процеса при 116 таба. Лиско е пуснал 6 процеса. При това състояние на картинката, пускам ТERA, например.

На LoL държеше към 62. Но както казах, като инсталирам Линукс, ще кажа, как се държи тогава.
От RTX-а няма полза в момента, защото малко игри го поддържат, а и не съм достатъчно геймър, че да ровя чак толкова. А и сигурно ще трябва да ги купувам. Доколкото съм запознат, трябва да се дръпнат едни гигабайти готови щуротии към всяка игра, които RTX да използва за "рендване" в реално време. По-забавно ще е да му спретна някоя machine learning или deep learning задачка, че да го тормозя с нещо смислено. Ма за тази работа ми трябва Линукс.

Забелязвам нещо забавно. Понякога, като явно машината се натовари повечко, за три секунди се появява едно съобщение в горния център на играта, което казва, че настройките на графиката временно са променени, за да продължи да си върви нормално.

G-sync е хубаво нещо.
Мдам преди печките бяха АМД, сега са просто всички :) За RTX ако искаш игра (за сега мисля има само 3), си свали Quake 2
https://store.steampowered.com/app/1089130/Quake_II_RTX/
Версията, ако имаш RTX, е безплатна.

@dark_elf , може и да ти е странна моята логика, но аз лаптопите ги имам и използвам само като "преносими компютри" :) . Наблягам на думата преносим. Смисъл само ги местя :D Работа на път не ми се е налагала (не и за повече от 5 мин) и реално батерия не ми трябва. За youtube  и подобни неща, телефоните и таблетите ми вършат по-добра работа. В колата дори не мога да си представя да използвам лаптоп. Аз съм от тия хора, дето просто обичат да горят ток :D

Относно игрите под линукс - казвал съм го и преди: Много се кефя на това което направиха стийм с протона и мога да заявя най-отговорно че вече геймъри може да има и на линукс :) Благодарение на протона, в момента си харесвам някоя игричка, купувам я (ако е платена), инсталирам и натискам play. Към момента не ми се е случвало да не тръгне. Да, има overhead и не можеш много, много да си играеш с графичните опции, но работят. Имай предвид, че тая версия на протон е от няколко месеца (преди това не вървяха повечето игри) и съм изпълнен с надежда че до година, две, нещата ще са още по-добре.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 16, 2019, 23:22
Общо взето нещата са си все същите. Стария ми лаптоп беше с i5 2ра генерация с вградено видео и youtube вече взе да му дава зор. Отделно този новия направо не мога да повярвам колко добър монитор има (изобщо не съм го гледал като го купувах). Чак като се преместя на настолния (той е с 2 стари монитора 22`) виждам разликата.

Принципно ако стийм не бяха направили протона, щях да си взема просто нов лаптоп с вградено видео. 630ката на интел няма нищо общо с hd 3000 което беше.

Не ме разбирай погрешно - не съм някакъв хардкор геймър. Игрите, които играя (рядко играя) са доста стари, но просто заради wine/proton, имат доста overhead.

Това всичко разбира се под Линукс. 4096bit си взе доста по-добър от моя (подобен, но най-най :) с RTX карта по спомен ) и под Windows  каза някъде по-горе, че няма проблеми.

ПП: а и забравих, screen tearing-а си го има още :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 16, 2019, 22:16
И все пак, можеш да направиш тест със intel-a. При мен разликата е 2 часа. Което за лаптоп е прилично количесто.
Благодаря, колега за предложението. Изпробвах го и при теста от горните скриншоти с anno наистина има спад в температурата (~80 градуса държи и тротълва по-малко). Проблемът обаче е,  че игрите разбира се не вървят :) Тропико 3 (доста стара игра) при ~100 fps с nvidiata, отиде на под 20 с интела. Просто няма смисъл от упражнението при положение че съм си взел лаптоп с що годе добра видеокарта.

На батерия рядко карам, но отново благодаря за предложението, понеже сега имам знанието и ако ми се наложи, ще си превключвам.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 16, 2019, 20:54
Много зависи. Ако работиш нормално примерно: 2-3 браузъра с примерно 50-60 таба общо, отворено либре/атом или нещо такова, както и с музика от тубата - час, час и нещо.  Ако нещо рънчи процесора (както е показано по-горе на снимките) - около половин час.
Според мен няма значение чак толкова външната карта. Тя така или иначе не може да се натовари с десктоп работа и за това не гори много ток. Виж обаче процесора е друга бира. Според информацията от сайта на интел
Цитат
Processor Base Frequency 2.20 GHz
Max Turbo Frequency 4.10 GHz
TDP 45 W
процесора изразходва 45w при 2.20 GHz в интелски тестови условия. При 4.1 не ми се мисли.

ПП: Аз лично съм противник на тия пестенета на енергия с превключването на видео мощности. Според мен няма никаква файда и от както го пренесоха и в Windows десктопите се радвам, че intel направиха "F" and "P" процесори.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 16, 2019, 20:14
Не е офтопик и аз си го мислих. bumblebee го бях пробвал но така се омазаха нещата, че накрая трябваше да преинсталирам. Използвам си нвидията. Ето скрийншот:
https://i.imgur.com/ANdmGhy.png

ПП: Имай предвид, че специално на това kubuntu 18.04 и за ubuntu Mate 18.04 (само тези съм инсталирал), нищо различно от новите драйвери за nvidia не работи. Линукските водят до постоянно забиване. Дори до колкото помня не можеш да изключиш/рестартираш системата от графичните инструменти/менюта.
https://www.youtube.com/watch?v=IVpOyKCNZYw
:)
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 14, 2019, 20:50
Ето малко снимков материал:
Idle (няма значение максималния клок)
Turbo Off (2.2ghz)
Turbo ON (3.1gbz)
Turbo ON (3.6gbz)
Turbo ON (4.1gbz) (Трудно ги достига понеже започва да тротълва много)

ПП: *в стаята е 26 градуса и кутията с цигари повдига лаптопа :)
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 14, 2019, 20:04
Хм! Моят го взех специално заради доброто охлаждане. Справя се добре. Още не съм го тествал сериозно, но поне засега бива. На игричка държи например около седемдесет градуса. Плюс отворен браузър с около двеста таба.
И аз за това го взех (малко след теб) и не ме разбирай погрешно - за работа е идеален. Нито прегрява, нито нищо. Проблема идва за сега само при напъване. За сега държането на клока на макс го наблюдавам само при игри и при разархивиране. С това казано, достигнах до заключение, че си е нормално (и от цитата от youtube) и просто ще си ползвам скрипта.

Сложи едно tlp - има доста настройки и нещата ще се подбрят.
Инсталнах го и му дадох sudo tlp start. Не намирам разлика, но може и да има :) Знаеш как е с палцебото :)

   Може да е малко встрани от темата,но защо не ползвате охлаждащи
подложки ?
   Някои модели (всъщност някои не могат да се нарекат подложки)
имат мощни вентилатори,с големи перки и охлаждат много добре .
Разбира се,зависи и от материалите,от които е направен лаптопа,ако
са с висок коефициент на топлопроводност,температурата пада
значително.

Имал съм и имам няколко, но както и горе казаха, не вършат работа. На 99% същата работа ми върши кутията с цигари. Слагам я да повдига отзад :) Имам една по-голяма охлаждаща подложка, която използвам за в леглото. Използвам я не толкова заради вентилаторите, а за да не се запушват тези на лаптопа от завивките.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Прегряване на лаптоп -: Сеп 13, 2019, 09:41
Явно проблема с прегряването се отнася за всички лаптопи с хубави процесори:
https://youtu.be/947op8yKJRY?t=377
"Turbo boost allows machines to feel pretty snappy in day to day use, but require literally water cooling to reach peak performance in heavy workloads."
9  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизации на Линукс десктоп -: Сеп 11, 2019, 15:22
Накратко казано, имаш доста памет и рядко и малко (като обем) влизаш в суап-а, нищо не пречи да отделя едни 512 МБ за бърз суап, другия е почти ненужен, но нека си стои.
Не виждам просто смисъл да се заделят 512 МБ РАМ за 512 МБ РАМ бърз суап. Единствено създаваш оувърхед. От това, което прочетох, това се ползва заради компресията. Тоест ако не ти стига рамта и си на суап ("бавна памет"), да изстискаш още някой мб "бърза памет" заради компресията. В днешно време, за мен суапа е почти напълно излишен. Аз го държа, ей така да го има, но реално суапинес = 0 не ми е проблем.
10  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизации на Линукс десктоп -: Сеп 11, 2019, 14:03
Аха, май схванах. Значи оптимизацията идва от това, че компресираш датата. Сиреч печелиш количество, а не бързина. Правилно ли съм разбрал ?
11  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизации на Линукс десктоп -: Сеп 11, 2019, 13:28
Въпроси, коментари, предложения и всичко друго споделяйте  ;D
Аз лично не практикувам вече оптимизации свързани с местене към рамта, понеже ползвам nvme-та и реално почти няма смисъл. Механични хардове ползвам единствено за сторидж.

Оптимизацията от мен е:
При изгасянето на Ubuntu (не знам при другите systemd дистрибуции) понякога зацикля за повечко време поради невъзможност да загаси някой процес. Времето за изчакване се намаля от тук:
Цитат
nano /etc/systemd/system.conf

DefaultTimeoutStopSec=90s
Зависимост от машината, слагам различно време, но 10-20, мисля е най-оптимално.

пп:
........
Първата е за позване на РАМ-базиран swap заедно с нормалния, трика е да бъде с по-висок приоритет (по-голямо число).
Така ако имате повечко памет и отделите едни 512 МБ до 1 ГБ ще имате бърз суап и един бавен дисков ако все пак нещо съвсем се натовари.
...
Това пък изобщо не мога да схвана защо го правиш. Дори и да си с механичен диск.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник! -: Сеп 10, 2019, 12:43
Малий това гледахте ли го?
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Сеп 09, 2019, 16:11
Аз имам апатия към тия фрогарите, така че и аз очаквам да видя, просто какъв ще е края на историята.
14  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизации на Линукс десктоп -: Сеп 09, 2019, 13:32
ОК, почвам :)

1.  Системата ми е стокова. Ubuntu 18.04.3 LTS с ядро към момента Linux 5.0.0-27-generic. Имам 24GB RAM, 500GB NVME и 1ТБ механичен HDD (смятам че подробностите са важни)

2. И моята файлова система е ext4 (и на 2те устройства), но ще оставя тази точка за после, че ми стана интересна точка 3 :)

3. За да изглежда по-нагледно, ето как е по подразбиране същото описано горе:
(Ако някой иска да си види неговото, съм го написал като скрипт)

Цитат
# Accelerate transfer
net.ipv4.tcp_window_scaling = 1
net.core.rmem_max = 212992
net.core.wmem_max = 212992
net.ipv4.tcp_rmem = 4096        131072  6291456
net.ipv4.tcp_wmem = 4096        16384   4194304
net.ipv4.tcp_slow_start_after_idle = 1
# vm.swappiness=10
# switch off IPv6
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 0
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 0
# --99--
vm.swappiness = 60
vm.vfs_cache_pressure = 100
vm.dirty_background_bytes = 0
vm.dirty_bytes = 0

Ето какво промених аз:

Цитат
# Accelerate transfer
net.ipv4.tcp_window_scaling = 1
net.core.rmem_max = 16777216
net.core.wmem_max = 16777216
net.ipv4.tcp_rmem = 4096        131072  16777216
net.ipv4.tcp_wmem = 4096        16384   16777216
net.ipv4.tcp_slow_start_after_idle = 0
# vm.swappiness=10
# switch off IPv6
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 0
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 0
# --99--
vm.swappiness = 5
vm.vfs_cache_pressure = 100
vm.dirty_background_bytes = 0
vm.dirty_bytes = 0

Сега въпросът е дали да намаля това vm.vfs_cache_pressure = 100, тъй като до колкото прочетох, ако имаш множество файлове, дори хората го увеличават. Някой може ли да обясни?
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Сеп 08, 2019, 20:32
За съжаление си прав. Сега най-новия лаф е "вече имаме гражданско общество". Ем да, ама не :) Има една сбирщина от мрънкачи, които не знаят колко уши имат по главата.
Държавната власт ти казва: "държавата сме всички ние" и всичко промито погва съседа :) Разбира се не осъзнават че "държавата сме всички ние" само когато даваме, а тоя дето разпределя, остава в сянката на думата (а принципно за него е създадена).
Страници: [1] 2 3 ... 46