Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 221
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Feb 03, 2023, 20:42
Цитат
Не е достатъчно да се получи образование (като съвременото), в момента да си образован означава да научиш някакви готови концепции и теории и да се научиш да боравиш с техниката/компютрите за да търсиш информация/данни (не знания) в Интернет.

А най-важното е да се научиш самостоятелно да мислиш (при това да мислиш критично), иначе винаги ще бъдеш подвеждан и манипулиран.

Аз ще дам мъничко по различна формулировка.

Най важното е да разбереш, а не да научиш. В момента който разбереш някоя концепция, теория, наука, цялото знание около нея става без предметно и фасулска работа. Даже и да забравиш наученото ако си го разбрал винаги може да го възстановиш.

И най сложните теории в основата са си много прости.

За съжаление обаче за да разбереш нещо трябва да смелиш, да научиш огромно количество информация..
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Feb 02, 2023, 10:23
Цитат
Забравил съм да напиша, че дифузорите при LED не изпълняват никаква, освен търговска функция. Тествано. Абсолютно не правят светлината "по мека'.

не съм съгласен. пробвал ли си да освтяваш платки, електроника. без дифузор, навсякъде има сенки (пораби насочената светлина) отблясъци, в спойките може да се огледаш и се виждат отраженията на светодиодите.  с дифузор е съвсем съвсем друго. много по естествено изглежда.

при лампите дифузура има и още една много важна функция. Хич не е безопасно да гледаш директно изключително ярките точкови източници. особенно при мощни светодиоди 1W.

така че няма друг начин.

но съм съгласен че тези пласмасовите при лампите не са много стока и се губи много светлина. Но няма как все пак това е масово производсводство. Трябва да е евтин, лесно да се произвежда, но и да върши някаква работа.


Това което съм чел е че професионалите дифузори ги правят от стъкло и матират повърхността с пясъко струйка с определена големина на зърното. при всички случаи вътрешното вещество, не е матово (бяло) а е напълно прозрачно.
Забележи светлината не се спира, не се 'оцветява' вслeдствие на някава 'бяла боя' а просто се пречува в много различни посоки вследствие на неравномерността/'надраскването' на повърхността.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Jan 29, 2023, 18:16
при белите светодиоди (и лед лампи) има още един параметър CRI color rendering index. това е нещо като равномерост на спектъра.
светодиод с калпав CRI <80 свети отвратително и дразни очите.

обаче бял качествен светодиод с CRI 95% и с цветова температура 4000K(посредата между синкаво и червеникакво)  а и с дифузор отпред дава много хубава и приятна светлина. зеленото по листата на растенията ги виждаш ярко чисто зелено, червеното си е червено а не кафениково, синьото си е синьо.

твърдя че такъв светодиод/лампа дава много по качествена светлина от луминсцентните лампи и от нажежаемите. те пък нажежаемите имат друг голям недостатък - не могът да докарат 4000К бяла светлина... най често е червеникаква.


дифузорите също са много важни. светлината става много мека и разпръсната. не случайно професионалните фотографи ги ползват... всички сме ги виждали едни бели чадъри и опънати бели "чаршафи"
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Jan 29, 2023, 08:19
от зелените букви на черен фон има и по хубава тема.

циан на черен фон. такава беше темата в турбо паскал за дос. циана е като това небесното синьото тук в линукс бг.


защо зеленото не е най добрия избор - ами защото е само един цвят и следователно има по малка яркост.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Jan 28, 2023, 21:46
Ще ни кажеш. За кропната и орязана картинка предполагам че го правят и търсят.

Но за картинка в картинката, а и ако е завътряна (не под 90,180,270) а под произволен ъгъл - не мисля че ще дадът свободен достъп на простолюдието до това. Но има такива алгоритми и са много мощни.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Jan 28, 2023, 20:49
Всичките големи търсачки, Гого, Бинг, Яндекс могът да търсят по картинки
плюс https://tineye.com която е само за това.

На това му се вика Reverse Image Search. Трябва да имаш оригинала (или копие) на картинката. (адрес или свалена) и по нея да намериш всички места в нета където я има същата картинка (или подобна). Много помага ако например имаш картинката и искаш да намериш оригиналната страница/блог от където всички са копирали. Или пък ти трябва същата но с по-голяма резолюция.

Например tineye.com за тази огъзената дава 32 адреса.

Яндекс също е много хубвав за търсене на (същите) картинки. Гого беше хубав преди, но сега нещо не ще да намира същите картинки а дава само подобни...на мен нещо не ми върши работа това.

А има и плъгини за лисицата, с един клик може да търсиш по всичките търсачки. Отиваш на аддон и търсиш плъгин за Reverse Image Search или Image Search

като го инсталираш цъкаш с десен клавиш върху картинката и си избираш с коя търачка (или всичките) да я намериш.

---------------
А темата взе да става.........леко еротична. Хахахххааааааааааааааааа
Трябва да има противопоставяне (контрапункт), баланс - основа на изкуството.

Make love, not war.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 18:38
Цитат
Тогава и пешеходците и всички участници в движението ще трябва да носят обозначаващи ги в системата устройства.

Ако колата разчита на това, това вече няма да е ИИ а ще е най обикновенна система за автоматично регулиране.

ами ако някой си е забравил гривната или гривната е дала дефект, какво ще го блъсне колата ли.? щото няма да го разпознае. Подобни неща (също както и комуникациите между колите), трябва да са само подпомагащи, а не основни - например за регулиране на трафика.

Съвсем друг е въпросът че такова нещо е робство.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 15:47
Според мен кола с автономно/AI  управление е хубаво нещо и това е бъдещето. щото компютъра не се уморява, не греши, не може да тръгне пиян/дрогиран. С други думи един компютър ще допуска много, много, по-малко грешки от човека.

Но алгоритмите трябва да не зависят от специални пътища, да не зависят от изрядни маркировки, изрядни знаци и светофари. Т. е. алгоритмите трябва винаги да се справят и при най лошите условия - например да могът да карат и по черен път и offroad.

9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 14:32
ами ако има жертви вследствие на бъглив софтуер? при кола с автономно управление? няма персонална отговорност на шофьора, щото софтуера е карал.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 12:48
Едно време гледах един "исторически" филм.... от. тези за  средновековието, та там съдеха и животните по някакви средновековни закони.. та и такива работи явно е имало.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 09:21
Ето ти казус. кола с автономно управление. В един момент обаче компютъра/алгоритъма нещо не дооценява и прави катастрофа. кой носи отговорност - шофьора, че не е спрял компютъра навреме и не се намесил, да ама как ще се намеси като компютъра го е изненадал и неочаквано е врътнал волана,, ми това може може да се случи за милисекунди, как тогава ще може да се намеси шофьора?

Викаш AI не може да носи отговорност щото е обект. Ами тогава производителя на софтуера?

12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 16, 2023, 14:41
Цитат
Купих захранване - 650 вата. Баф мааму и комп, той ще гори колкото климатика в кухнята.

Мн.... Не е така. Това е реактивна мощност.... И даже пикова мощност...... Един вид запас. Не гълта толкова....Това е мощността което захранването може да даде, но съвсем не означава че тези 650 вата се дърпат постоянно.

Най-правилния метод е да се закачи ватметър, или даже електрмер на входа и да се измери колко е. Според мен не e повече от 200-300W. (и то за целия компютютър и то под игри)


13  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Jan 13, 2023, 11:19
"Господин за един ден" е филма.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 12, 2023, 20:16
а който не пие, да си сипва сок и да слага пуканките:

ама как позна за сока. Точно това правя в момента. Гроздов сок. Вино не направих тази година, ама затворих 50++ буркана с грозде. И сега открих нещо много хубаво. Отваряш буркана, наливаш само сока в една бутилка от кола, разреждаш 1:2 или 1:3 с минерална вода (1 част сок и 2 части вода) и слагаш малко лимонтузу за много лека киселинност. получи се някакво бижу.

и понеже ме подсети за пуканките....отивам да ги правя.

15  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Jan 05, 2023, 09:50
Като стана дума за Япония, преди бях почнал да гледам филмите на Акира Куросава(режисьор). По списък.
Всичките му са хубави, нищо че повечето са черно бели.
https://en.wikipedia.org/wiki/Akira_Kurosawa
https://www.imdb.com/name/nm0000041/?ref_=tt_ov_dr

Като заглавия сега си спомням,  The Hidden Fortress, Kagemusha, Run???
Но класиката му е Седемте самураи(1954). Мисля, че с този филм се слага началото жанра в киното, дето се събират няколко аутсайдери, които в последствие излизат големи герои и 'професионалисти'- (Примери: Седморката на блейк (пак са седем), dirty dozen (тук са 12 ама е същото))...

Страници: [1] 2 3 ... 221