Покажи Публикации - tonitochev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 48
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: 3 в 1 :) -: Dec 09, 2012, 18:17
Еми проблема е, че няма как някой да му даде на човека най-правилният съвет. Защото всичко е въпрос на вкус и има много правилни начини.
Просто съвета ми е да си раздели новият диск с оглед на бъдещи възможности. Защото в последствие като го наблъска с данни и да реши да създава нови дялове става страшно ....
Защо да има отделен огромен дял за /home - защото така ще може да заделя за / 10 гб и да е сигурен че няма да се препълни. При голям хард и 10 дяла по 10 гб да задели за 10 Линукса, бълха го ухапала.
На нетбука ми харда е 160 гб и съм заделил 4 дяла за ОС + 2 дяла суап + 100 гб дял за /home и не съм го напълнил.
Когато имах Уиндоус, този големият дял беше 2 дяла по 50 гб - единият за уин другият за линукс. Но уин вече го няма и така...

По странното е, как груб на бодхито е засекло Убунту, но не може да го стартира.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: 3 в 1 :) -: Dec 09, 2012, 16:29
Напълно погрешно според мен е предложението на някой.Ето как би трябвало според мен.1.Решаваш колко линукси би искал да имаш теоретически - 2, 3 или повече.
2.Разделяш харда по следният начин:Правиш 3 главни дяла и 1 екстендет, в който може вече да има още много дялове, наречени логични.Първият главен ще е sda1 и ще е за уиндоса.Вторият главен ще е sda2 и ще е за Линукс1 и ще е 10 гб.Третият главен ще е sda3 и ще е за Линукс2 и ще е 10 гб.Във четвъртият дял ,който е sda4 ще направиш още няколко дяла.Един дял от 1-2 гб, в зависимост от рам паметта и ще е суап.Един дял за /home с големина колкото искаш но е добре да е много.Един дял за Използване от Уиндоус, където да записваш от уиндоус.
Това относно разделянето на диска.
Относно да инсталира допълнително е17 на Убунту вместо да използва Бодхи - забрави, не е същото. Нито ги има темите, нито настройките и да си настройваш е17 начисто е мазохизъм и образуване на нерви - казвам го от личен опит.
И накрая, няма причина Бодхи като втора дистрибуция да не успее да настрои груб да стартира убунтуто.Може да се опита да настрои отново груб:
sudo update-grub

33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: 3 в 1 :) -: Dec 09, 2012, 08:06
Ако не си ги изтрил дяловете (дяла ?) на Убунту и не ти ги показва, значи не са монтирани просто. Отвори GParted примерно и виж какво има на хард диска - какви дялове, големина и означение. Ако помниш на кой дял си сложил Убунту и неговият хоме просто трябва да направиш запис във fstab на бодхито да ги монтира при зареждане . След това трябва да си дадеш права да отваряш и записваш в тези дялове и така...
Обаче друго ме съмнява. Щом Груб не е засякъл Убунтуто, ми се струва, че си го изтрил и го няма просто.
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: 3 в 1 :) -: Dec 08, 2012, 16:51
Точно за да няма загуба на информация, за това хоме ти е отделен. Когато инсталираш или преинсталираш, дяла за хоме само се посочва за използване като хоме, без да се форматира. Препоръчвам при различни дистрибуции да се използват различни потребители, за да не се омешват настройките.
По едно време на моя машина бяха 5 дистрибуции и уиндоус. Но просто няма смисъл, вече ги поглеждам на виртуална машина, а си ползвам Кубунту за постоянно.
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: 3 в 1 :) -: Dec 08, 2012, 11:57
Е какво му е сложното?
Разделяш диска така, че да имаш един дял за уиндоус, един дял за Линукс 1, един дял за Линукс 2 ..., дял за домашната директория и дял за суапа.
Убунту инсталираш на един дял, Бодхито на друг, хомето може да е общо, но силно препоръчвам потребителите да са различни.
Иначе, ако не ползваш отделен хоме, трудно ще можеш да контролираш разхода на пространство по диска.
Ако машината е лаптоп, суап е задължителен, ако ще го приспиваш и хибернираш.
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: [tutorial] CRUX installation -: Nov 02, 2012, 10:44
Браво. Тъкмо събирам ентусиазъм да я пробвам тая дистрибуция. Пробвал съм Gentoo и там успях донякъде, но ме отблъсна използването (прекалено) на тия флагове ... Тук май че всичко е по-просто и ме блазни че има кде 3.5.
Кофтито е, че машинката е неттоп 10 инча екранче и ядрото успява да се компилира за 6 часа, а хромиума като почне да се компилира, лаптопа става неизползваем. Всичко увисва и замира, докато не свърши компилацията.
Та общо взето, затова си карам на Xubuntu, от което съм изключително доволен.
37  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Проблем със инсталиране на убунту от флашка -: Oct 29, 2012, 10:19
Инсталираш си на Уиндоса Unetbootin.
Форматираш флашката на FAT 32.
Сваляш си от сайта на Убунту ISO образа.
Стартираш Unetbootin и натам е интуитивно.
Успех.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Лаптопа загрява докато съм под Linux -: Oct 25, 2012, 10:00
Не искам да те отчайвам, но лаптопа ти няма да се разбере скоро с Линукс. Вината не е на Линукс, а на Ати видеокартата и по-скоро на разработчиците на драйвера на видеокартата ти. И не се опитвай да си инсталираш сам драйвер, щото ще оакаш системата.Единственият вариант е да зарежеш КДЕ, Унити и Гном и да опиташ XFCE като графична среда. Тя няма нужда от 3Д ускорение и с наличният драйвер би трябвало всичко да е наред. Така че, или през пакетният мениджър инсталираш xfce4 или директно инсталирваш Xubuntu.Това е моят съвет.Е, можеш да поведеш неравна борба с драйверите, но ...Или да си търсиш машина с нвидиа или интел видео карта за в бъдеще, ако искаш да използваш Линукс пълноценно и с кеф.
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преместване на /home? -: Oct 22, 2012, 18:38
Аз постъпвам по следният начин:
1. Така или иначе, /home ми е на отделен и огромен дял по принцип. Така колкото и операционни линукс системи да си инсталирам, данните ми не се пипат.
2. Уиндолските дялове си ги монтирам по обичайния начин чрез fstab , за да се монтират при зареждане на системата, обикновено точките на монтиране са в /mnt. Използвам драйвера ntfs-3g и опция umask= 0000.
3.За удобство, после във файловия браузър правя линкове на въпросните точки на монтиране в ляво в секция места. Така винаги са ми на един клик разстояние, мога да пиша и чета и от линукс и от уиндоус.
40  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Как да инсталирам Windows 8,ако ползвам linux ubuntu -: Oct 18, 2012, 07:29
Еми значи не си записал правилно диска. Опцията е да го запишеш като образ, а не дата.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Защо торент клиентите не работят ? -: Oct 13, 2012, 07:02
Като му чета постовете, 100 процента съм сигурен, че човека не знае как да си направи инсталиращата флашка. А компа щом има ДВД направо да си го ползва него, дано знае как да записва образ на диска , че иначе .. мъка.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Бисквитките, необходими ли са? -: Oct 12, 2012, 16:16
Забрани си на браузъра да ползва бисквитки и ще видиш.
Просто някои сайтове ги ползват да ти заредят някакви лични настройки за сесията. Може и без тях, но някъде няма да ти хареса.
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Защо торент клиентите не работят ? -: Oct 11, 2012, 15:13
Всъщност, като се замисля, тия рпм дистрибуции не случайно бягам далече от тях.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Защо торент клиентите не работят ? -: Oct 11, 2012, 15:11
Е това са вече глупости на търкалета. Как така не можеш да имаш интернет под root!!!
От толкоз години ползвам линукс и не съм попадал на такова нещо.
Пък и къв е проблема под рут да цъкнеш с десен клик на мишката и от свойства-права да дадеш на въпросната снимка да се чете и променя от всички и после под узер акаунта да я достъпиш?
45  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Изтриване преоразмеряване на дялове -: Oct 09, 2012, 21:11
Е какъв е проблема? Елементарно е.
От линукса пускаш gparted, форматираш си дяла с Уиндоса, отваряш конзолата и инсталираш груб отново. Ако си с убунту:
sudo grub-install /dev/sda (или както ти е диска)
sudo update-grub

Това е. Ако си с rpm извращение, врората команда е по-различна, поразрови се сам.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 48