Покажи теми - go_fire
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jul 12, 2021, 13:17
Всичко работи. Малко гимнастика, но.. получи се и с картинка, и си валидира подписа, като го отвори с друг пдф рийдър, пак разпознава сертификата. Поствам стъпките, да не се мъчат и други, използвах и инфото от колегата mimosh.

Подписа е инфонотари, работещ под файърфокс.

Първо ъпдейтнах до последната версия на либрата- 7.1.4.2. В тази версия я има опцията "Добавяне на ред за подпис"- при мен менюто е на английски.

Четецът трябва да си е в USB-то, на компа. Направих си и 5 .пдф файла, за експериментите, в една папка.

Така- стартирате Libreoffice Writer, при тикнат в юесби четец и карта.

От менюто на райтъра File >>Digital Signatures>> Sign Existing PDF.
Отваряте там .пдф-а, който ще подписвате.

Отваря го с Libreoffice Draw, като най-горе над текста във файла вади един таб "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document". Не ги пипате. Няма нужда да затваряте и панела.

Отивате в менюто на Libreoffice Draw  Insert>>Signature Line.
В полето на отворения документ Ви дава да си нарисувате квадратче/правоъгълниче, където да се появи "картинката", че документът е електронно подписан. Очертавате, където Ви кефи (аз си избрах долния десен ъгъл).
Когато свършите с очертанието, Ви вади един прозорец "Enter password to open file: Infonotary"

Вкарвате си пина на Инфонотари-то. Отваря Ви прозорец, където се вижда сертификата на Инфонотари. Натискате Select. И готово, в очертаното поле се появява името Ви от сертификата и че документът е подписан електронно.

Горе над документа в таба "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document" копчето "Sign Document" се променя в "Finish Signing". Натискате го. Излиза ви втори таб под него "This document is digitally signed and the signature is valid".

Затваряте Libreoffice Draw от хикса горе вдясно, без сейфане/експортване на документа, той си запазва .пдф разширението и името. И това е.

Аз после отворих с Okular същия документ, да проверя друг .пдф рийдър ще го разчете ли, че е подписан. Чете го- излиза таб "This document is digitally signed"- като кликнете там, на Show signatures panel- вади инфо за сертификата. Ами това е.

Под уиндоус още не съм го пробвал, дали така подписания файл го чете адобе-то, но вероятно няма да има проблем.

Благодаря на всички, които се включиха.

Сложих няколко ентъра за по-лесно четене.


=*=

Допълнителни разяснения има в темата:

Програма за подписване с КЕП на .пдф
2  Хумор, сатира и забава / Кошче / Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Apr 17, 2021, 10:48
Предполагам, че се досещате, че заглавието е шега, а аз не съм Юли Тонкин.

Реших да започна с този филм:

Moonwalkers (2015)

Защо?

Ами защото ако напиша „Изкуплението Шоушенк“ или „Време разделно“, това са филми, които всички са гледали, а вероятно не малко са чели и книгите по които са правени.

Затова реших да е филм, който от приходите му да личи, че е гледан от страшно, малко хора. Е, не можех да стигна чак до „The room“.

Този конкретен филм е правен по самопризнанията на Стенли Кубрик. Същия между другото има филм за масонството, който вероятно сте гледали, наречен „Широко затворени очи“. Някой хора напоследък много ме питат за масонството. Не съм масон. Българските масони са гола вода. По-скоро е срамно да бъдеш масон (поне у нас).

Та Кубрик в предсмъртно видео обяснява, че той е снимал кацането на Луната. Склонен съм да повярвам. По-трудно бих повярвал, че някой през шестдесетте би могъл да прати радио-сигнал от Луната и да осъществи телевизионно излъчване на живо. От това теоретиците на заговорите твърдят, че американците никога не са кацали на Луната. Което e тъпотия. Има безброй веществени доказателства и очевидци, които все още са живи. Залитането в крайности създава проблеми, не ги решава.

Та затова е този филм — НАСА изценират кацане на Луната в кино-студио под предтекст, че биха се издънили да го направят на живо. За целта пращат агент на ЦРУ да организира снимките. Нито филма, нито аз твърдим, че американците не са ходили на Луната. Това е важно. Затова го повтарям.

Като цяло филма представлява една забавна и неангажираща комедия. Идеална е за един съботен, следобеден мързел. И защо си мисля, че май го имаше качен в тубата и го гледах от там преди няколко години. В subs.sab.bz мисля, че даже имаше и субтитри, за тези, които (като мен) английския ги уморява, а и речника им не е най-богат с фрази от ежедневието. 

Има двама известни актьори. Единия е застаряващия Рон Пърлман, който прави отлична роля. Другия е Рупърт Гринт. Предполагам името не ви говори много. Но, ако кажа Рон Уизли от поредицата „Хари Потър“, ще се сетите, че сте го гледали с децата си. Неговото изпълнение е като цяло плачевно. Но на половината филм се свиква с истерията му и даже става забавен.

Още нещо — филма е правен по рецептата за касов хит. Започва с ударно начало, което те оставя в почуда, какво се случва. Следва преминаване в завладяваща история, която се заплита все повече. Завършва с епичен, ефектен край, който (понеже е комедия) е и леко саркастичен. Ако филма не беше с малък бюджет и не беше по засрамваща тема, можеше наистина да е гледан от всички.

Приятно гледане!

3  Хумор, сатира и забава / Кошче / Пренасочване на изхода в bash -: Mar 04, 2021, 12:17
Правя си тук едни експерименти. Пускам пакетно изпълнение, което оперира върху определен каталог. До тук добре. Обаче от време на време получавам разни съобщения на екрана, които бих искал да запазя за проверка. Понякога това са грешки. Списъка е прекалено дълъг и не се хваща в буфера, че да си ги копна от там.

Пробвах разбира се с пренасочване тип >> file. Обаче не работи нито като дам ./script.sh >> file, нито вътре в самия него. Той реално е един прост цикъл  (for file in /home/user/t/proba/4/index*; do) който подава на друго пакетно изпълнение. Не работи и вътре в него да дам ./script-2.sh "$file" >> file.

Когато в конзолката напиша ./script.sh | less това работи. Обаче така ръчно трябва да си взимам изхода и слагам някъде, защото няма как да го запазя от less или more. Така и правя. Но се чудя при друг случай, като пак ми се наложи, дали няма по-добър начин? Някой знае ли?


Благодаря!
4  Игри за Linux / Общ форум / OpenTTD -: Feb 24, 2021, 20:50
Туко що разбрах (макар да не е ново), че има съветски влакове за OpenTTD:

https://dev.openttdcoop.org/projects/xussrset

Ако се разтърся, нищо чудно да намеря някъде и Шкода (червените дизели и електрички дето и до днес са по релсите ни от 40 години).
5  Хумор, сатира и забава / Кошче / Шрифтове на PCL за HP LaserJet -: Oct 20, 2020, 12:42
Когато бях на старата ми работа имахме една досовска програма, която трябваше да печата на лазерно, печатащо устройство. Преди мен, местен майстор (който обаче отдавна е заминал за Англия) свързал 1010 на серийна връзка чрез някаква симулация (която си е във водачите на HP) е подавал шрифтове, за да може всичко да е наред.

Аз оставих неговата инсталация, но на друга машина (вързана по USB) използвах друг подход. Намерих на SF.net програмче наречено Winprint (свободен еквивалент на dosprn, търсих такъв и намерих), чрез което подавах нещата на шрифтове в ttf. Това добре.

Обаче открих, че въпреки, че варианта на майстора работеше по-бавно и се случваха грешки, то напечатаното беше много по-компактно, отколкото да се използват векторни шрифтове.

Тогава си спомням, че намерих тема в малко известен (за мен) форум, в който един човек обясняваше за въпросните растерни шрифтове, изброяваше ги (тези с поддръжка на кирилица) и казваше, че знаем от къде да си ги намерим.

Сега търсих тази тема, но не я открих. Намерих подобна:

https://nethelpforums.net/viewtopic.php?p=501&sid=0491c5e4ec20c4d6fc9800aba1c0c889#p501

(това е връзка към самото мнение)

Мисля, че точно mx10.sfp беше и шрифта ползван от майстора (не съм 100% убеден). Обаче проблема е, че не успявам да открия такива шрифтове.

Питах сто въпроса по всякакви начини и най-доброто, което получавам е обясненията на Википедия що е езика PCL и петстотин модела на хиляда марки печатащи устройства, които твърдят, че имат милион такива шрифтове, но вградени във вътрешната им памет. А аз ги търся като файлове.

Та въпроса е, има ли някой скътано архивче от времената, когато вече имаше Windows, но все още се печаташе и под ДОС, което да съдържа такива шрифтове.

Някъде срещнах, че някога на някакво ftp на IBM е имало свободно достъпни такива неща, но явно отдавна не съществува. Търсих и по руските форуми, че нали таваришите имат същите, като нашите проблеми, но не открих. Може би съм прекалено голям ламер да се справя.

Някой?

п.п. Предварително благодаря на всеки отнел от живота си няколко минути да види темата ми. А ако се намери някой със стари архиви, ще съм и щастлив. Обаче се опасявам, че ако някой има, ще е на дискета и те тогава ще е приключение, как да бъде прочетена :(


6  Хумор, сатира и забава / Кошче / Малко помощ от някой майстор на wget [РЕШЕН] -: Oct 11, 2020, 17:06
Имам един проблем, които съм срещал много често. В момента обаче обстоятелството е непреоделимо за целите ми.

Искам да онагледя.

Например, ако подам на wget адреса:

https://dv.parliament.bg/DVWeb/fileUploadShowing.jsp?&idFileAtt=350580&allowCache=true&openDirectly=false


Той ще ми го запази под името:

fileUploadShowing.jsp?&idFileAtt=350580&allowCache=true&openDirectly=false

Ако подам същото на произволен интернет-навигатор (например Ungoogled Chromium) то в резултат ще получа:

58_19.pdf

И в двата случая всичко е наред. Ако подам на Okular (или кое да е) онова дългото отгоре, то си отваря същия този „Държавен вестник“, както и ако се казваше 58-19.

Знам, че мога ръчно да го преименувам. Ама за целта трябва да знам името.

Та някой разбирач за разлика от мен, знае ли вариант да подам на wget подобен адрес, но да получа приемливо име. Проблема е, че нещата, които искам да потегля са много и се надявах да не го правя ръчно, а в пакетен режим.

=*=

Знам, че например 4096 би ми казал да го направя на Селениум или подобно нещо. Въпроса е в това, че на такива системи никога не съм работил и знам само принципа им. Пък да почна да ги разучавам, за да потегля няколко документа ми се вижда много. Бих го направил, ако исках да направя нещо мащабно като онова за енергото например на онзи човек.

Затова ми се иска, ако е възможен прост вариант. Пък ако не е, ще тегля ръчно или ще ползвам въпросните chrome drivers и такива. И в двата случая вероятно ще ми трябват дни. Ама ако това е единствената алтернатива, ще го сторя.

7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Малко за сънищата -: Sep 30, 2020, 09:19
По изключение няма да започна тази тема в коша, защото не е техническа.

Питам се, случвало ли ви се е да сънувате и да знаете, че сънувате? На мен многократно ми се е случвало. Обаче последните два дни прецедента отиде по-напред. Сънувам, знам, че сънувам, седя отстрани и коментирам случващото се. Като самия аз съм деен участник в събитията и те се развиват от моята гледна точка.

Не се чувствам раздвоен. Просто съм на две места едновременно.  Това да съм участник и наблюдател, е най-естественото нещо.

Това не го прави по-малко истинско.

А тази нощ бяха два такива съня. Интересното е, че единия включваше прераждане. Но не беше обикновено прераждане. Преродилите се (единия от които аз) се намираха на същото място, по същото време, същите имена, всичко същото. И опитваха да продължат същото от предното прераждане.

В другия сън пък бях на място което съм бил и мисля, че и бях на възрастта на която съм бил там. Повечето хора обаче не бяха от това време и място. Малко от тях познавах. За поне единия човек съм сигурен, че никога не е бил на същото място. Сякаш беше там, защото аз бях там. Други си бяха от това време и място, но пък бяха малцинство спрямо всички останали.


п.п. Не разказвам по-подробно, защото имам суеверие, че сънища не трябва да се разказват преди дванадесет. Освен това повечето неща, които правех или се опитвах да правя, не са неща, които бих разказал на когото и да било. Направо са си срамни. На живо не съм ги правил, но в сънищата си бяха естествени някак си.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Футбол, празници, музика и... Тангра ;) -: Sep 06, 2020, 18:13
Тази тема започва като извънтемие в:


Режим на тока в ... Калифорния=*=

Пичове, паднахме от Уелс. Вкараха ни точно минута преди края. Обвиняват Делев, ама той беше най-невинен в случая. Ония 3-4 минути си подаваха в наказателното ни поле, а нашите се въртяха като пилета. Гола го вкара някакъв, на който това му е втори мач.

Най-хубавото в мача е, че въпреки всичките ни усилия не успяхме да контузим Бейл. Така целия свят няма да ни псува. То и на мача с Англия миналата година това ни беше болката. Да не вземем да контузим звездите.

И преди съм го казвал, по-добре тоя отбор просто да се разпусне. Ако искат да си дават парите за вътрешно първенство. Техни са си. Ама национала трябва да се закрие. От поне 15 години няма никакъв смисъл да съществува.
9  Хумор, сатира и забава / Кошче / [РЕШЕН] Git:Теглене само на определен каталог -: Jul 15, 2020, 14:47
„Познавам“ Гит (или коя да е СУВ) само до git clone. Чудя се дали е възможно да си изтегля само определен каталог, а не цялото хранилище. Историята е такава, че си преигравам Supertux, защото преди време пуснаха нова версия. Още ме държи тръпката, а забелязвам, че Github са правили промени по нивата (включително вчера), които ми се ще да видя. Ако взема цялото хранилище, то ще е огромно. От друга страна самите нива са чист текст и са по килобайти едно.

Дали е възможно?

п.п. С радост бих попитал Ixquick, но не знам, как да формулирам въпроса.
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Какво учат децата ни? -: Jun 22, 2020, 11:12
Снощи имах интересно преживяване. Синчето било имало домашно по История. Трябвало да пише за присъствието на комунетата у нас.

И преди съм казвал, че в никакъв случай не трябва да се учи за неща, каквито и да е, за които има живи хора да ги помнят. Но просветното министерство не мисли като мен.

Заех се да пиша сценарии за презентация. В крайна сметка не го довърших. Жена ми без да знае, какво правя, просто прекопира информацията от Википедия. Мъдро решение.

На моя сценарии много неща му куцат. Презентационната форма предполага кратки текстове. Затова си заложих цел около сто параграфа (slides). Но виждах, че в кратка форма не успявам да кажа това, което е важно и по-скоро го отбягвам. Също така в този си вид е абсолютно неподходящо за предаване и щеше да трябва сериозна дообработка в продължение на дни.

Изобщо не планирах да завърша на Шарапов. Просто това беше последното, което написах снощи, преди благоверната да обяви, че е готова с нейния сценарии и ме оставя да го дооформя.

Чудих се, как в такъв текст да вкарам личното си отношение към глупостите написани във Википедия. Реших подло да е с илюстровачния материал. Тествах го върху съпругата, не се усети. Сигурен съм, че и госпожата няма да загрее. Успешна мисия!

Нещо, което няма как да се види е, че отрязах някои от най-големите нелепости от оригиналния сценарии. Обаче без наличието му, няма как да се разбере.

Все пак ще дам пример. По съвпадение говоря за осъдения Лулчев като спасител на евреите. Във Википедия е посочен друг осъден, бърборкото Пешев. Махнах го. Истината е, че и аз лъжа. Лулчев е само фактически изпълнител, при това неуспешен. Но не знаех, какво друго да напиша.

Накрая не можех да се пречупя да напиша официалното название на Википедия, затова го написах на латиница.


Приятно четене!

https://mega.nz/folder/KsMxwaQR#bWHdIZ0Cq49s05lyamhQGA

п.п. Докато писах моята версия слушах на infinity loop (L) в mpv, това:

https://www.youtube.com/watch?v=hxQQgirOwl4
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Размисли за БДС и Фонетика (от „Изчезна ми Ѝ“) -: Jun 04, 2020, 10:53
Тази тема започва като извънтемие в:

Изчезна ми "Ѝ" (Линукс Минт)

Първите две мнения са съединени в едно, но са от един автор. За да се види, къде свършва едното и започва другото, има вертикална черта.=*=

Ремо, цялата работа е политика. Странно, но защо имам спомен, че и ти коментираше по онова време в началото на века?

С две думи според стандарта „Уникод“, буква „Й“ не съществува. Вместо ние и руснаците да се заемем да оправим проблема, го ударихме на политика. Казаха ни, за нас това е вид ударение, еХете се.  Ние казахме: е, не можем ли да измислим нещо, нашите хора ще ни линчуват, как така няма да я пишат тая буква. И тогава от стандартизиционния комитет ни обясниха, че могат да допуснат краткото „И“ на клавиатурите ни, но ако сложим там и истинско ударено „И“. Така трябвало според дебелите им глави, а ние да го духаме.

И тогава БАН-ските, феодални старци взеха да обясняват наляво и на дясно за силата и неотнемимостта на „Ѝ“. Как речта ни (писмената) без този знак е невъзможна. Как всички други ударени, гласни букви били несъществени, но без тая ще се свърши света. Трябва да признаем, че имат донякъде право. Наистина кратката форма на женското, притежателно местоимение е нещо нужно. И се среща твърде често.

Какви са дебили от БАН и руското БАН* се установи почти веднага, защото разните му там комитети по Уникод вкараха универсални начини за удряне на букви. За целта например в нашата клавиатура се възприе наклонена черта (/), като то произвежда нашите твърди (или остри още наречени) ударения. А очевидно самия знак прилича на меко ударение, каквито ние не употребяваме. Но за да защитят да е точно там (защото наистина е удобно), сложиха на четвъртото равнище и него. Ако сме били пишели на френски, щото сме франкофони. Къде е колибката (^) не питаме.

Колко точно са малоумни от БАН показва, че на въпросното „Ѝ“ така и не му намериха място. Заигравката с „Ь“ е покъртителна. А обяснението е олигофренично. Главна буква „Ер малък“ се ползвала единствено в текст съставен изцяло от главни букви. Затова достъпа до нея ще го осъществяваме само чрез Caps lock. Но понеже главно, ударено „И“ също ни е нужно по някога, то пак през модификация със shift ще имаме достъп и до него. А защо точно малкия Ер? Ами щото бил свързан с краткото „И“, пък то това нали и то е „И“, та било запомняемо (мнеморично по хамерикански).

Така буквата Хикс според нашия, фонетичен стандарт вече не е буква, а не буквен знак. Такива са най-горния ред (1..0) и тези по крайщата. Е в българския имаме не буквен знак в средата на клавиатурата и то, за да пишем две букви вместо една.

Изобщо кочината в БАН е пълна, както навсякъде в милата ни родина. И горкичкия Антон Зиновиев беше изпратен да обяснява всички тези безумия на бедния линуксар. Трябва да се каже, че и той се беше увлякъл по политика и  също предлагаше някакви по-малко безумни работи, но все пак политика. А колко по-лесно щеше да е да се обясни на западните научни общности, че „Й“ е буква и да си оправят алгоритмите.

Така си натресохме и друга неприятност. Правейки от „Ѝ“ буква тя стана невъзможна за търсене и проверка на правописа. Отвори каква да е програма с възможности за търсене на текст. Може да е обикновен, текстов редактор до интернет-навигатора през който четеш тия думи. Например портогалското име „João“ ще го намериш с комбинацията „joao“, но не това „Ѝ“ с „и“.

Ужас и безумие!

п.п. Поне пък на същия Зиновиев и други като им се налагаше да обясняват, къде какво да се променя по западните програми та да са в ред с българските стандарти, не им се налагаше да се червят от местната тъпотия. Те просто не разбираха, каква каша сме забъркали тук.

---
* Не му знам името. Стандарта им е ГОСТ, еквивалента на нашето БДС и европейското ISO, ама как им се казва централната академия, не се сещам и не знам, дали съм знаел някога.

В горното мнение съм изпуснал тук-там няколко запетайки. Но не за това се обаждам. Оказа се, че това, което казвам, не е точно вярно. В Ungoogled Chromium „и“ откроява включително „Ѝ“, но не „Й“, както трябва да бъде. Не знам, кой, кога и как е оправил това поне в Chrome. Сам се учудих, че проработи. Но няма начин да не е пипнала българска ръчица. Да сме живи и здрави, че сме се преселили по целия свят и се е намерило някой нашенец и в отбора на тая програма.

доп.
===

Нали си имам работа с Емакс та ми се налага да имам идея на по-ниско ниво за клавиатурите, от обикновените непросветени. Тежка е съдбата да си идиот, който не ползва Атом като нормалните хора. Включвам се заради една интересна (само за мен подробност). Известно е, че копчетата „shift“; „alt“; „ctrl“ са модификатори, а не знаци. Това обаче не важи за „esc“. Той е небуквен знак, а не модификатор.

А най-интересен е  „Return“ (или Enter). Той е едновременно и двете. Не буквения му знак е „нов ред“. Кое от двете му значения ще се ползва, програмата решава според контекста. Аз обаче като потребител на Емакс мога да си избера в конкретна ситуация кое точно да бъде чрез комбинациите „c-m“ и „c-j“. Ц-ъто идва от „контрол“. В обикновен текст ще произведат едно и също (нов ред). Но тъй, като е Емакс, то си има места да е конкретно едното значение.

Те такива работи.
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / [BASH] While яде първия знак, на вас случвало ли се е? -: Mar 26, 2020, 19:24
Значи говорим за стандартната (крадена от Интернет) конструкция на Докато:

Код
GeSHi (Bash):
  1. while read -r line; do command "$line"; done <file

Досега успешно съм я ползвал на други места. Единствената разлика е, че преди въпросното file всъщност е било $1, а сега името е твърдо установено.

Обаче след първата врътка, всяка следваща променлива $line започва да ѝ липсва първия знак от реда. Така реално си зациклям на втора врътка с грешка и не мога да продължа.

Някой има ли идея, защо се случва?

А, ако няма, ще съм благодарен и на идея, с какво да сменя Докато. Лесно е да се каже За, но не се сещам как да го накарам да работи за всеки ред от текстов документ.

Благодаря на отзовалите се, както и на тези, които просто са наминали!
13  Хумор, сатира и забава / Кошче / Промяна на разделителна способност [РЕШЕН] -: Feb 12, 2020, 10:18
В доброто старо време имахме xfree86.conf, заменен от xorg.conf. Но Red Hat решиха, че не може туко така да имаме конфигурационни файлове, трябва да сме като M$-Windows и нищо да не може да пипаме.

В резултат на това, туко що разбрах, се е появила нова команда наречена xrandr, която да върши същото. И както всичко създадено от Red Hat е сложна до невъзможна за ползване.

Проблема ми е следния. От време на време kwin (прозоречния управител на КДЕ) умира и аз го пускам през променливата на средата DISPLAY, за да си продължа работата. Той поради някаква причина се зарежда на 1600х900, но това не ми е пречило особено. Обаче снощи изглежда се изпапала цялата памет и е станал пълен блокаж. В резултат на това натиснах копчето и за мое учудване, ядрото не беше напълно панирано, защото изпълни halt.

До тук добре, ама след новото пускане си останах на 1600х900, което вече много ме дразни. По принцип този лаптоп поддържа 1920х1080. Не, че нещо в живота ми се е променило. До миналата година съм ползвал почти само 1024х768 за едно двадесет години, ама сега, като го имам, защо пък да не го ползвам?

Както е стандартно за викито на Дебиан, там информацията е стара и обсъжда xorg.conf, който от има-няма три или четири версии на дистрибуцията не съществува. Обаче от Убунту са повече пичове и има подробна информация:

https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution

С две думи трябва да се добави нещото и да го заредя.

Сиреч трябва да се изпълнят няколко команди от типа:

Код
GeSHi (Bash):
  1. xrandr --newmode 1920x1080
  2. xrandr --addmode LVDS-1 1920x1080
  3. xrandr --output LVDS-1 --mode 1920x1080 (или просто xrandr --size 1920x1080)
  4.  

Проблема е, че първата команда не свършва само до разделителната способност. Добавят се херци, добавят се геометрии, добавят се и разни други цифрички, които още не знам, какво значат.

По принцип на горния адрес има дадени примерни конфигурации. Обаче там са за 1920х1200. Не е точно същото. И примерно там за херци са дадени 60. Аз силно се съмнявам, че мога да пусна подобни, защото xrandr -q (може и без -q) ми дава:

Цитат
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1600 x 900, maximum 8192 x 8192
LVDS-1 connected primary 1600x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 310mm x 174mm
   1600x900      59.99*+  39.99 
   1440x900      59.89 
   1360x768      59.80    59.96 
   1152x864      60.00 
   1024x768      60.04    60.00 
   960x720       60.00 
   928x696       60.05 
   896x672       60.01 
   960x600       60.00 
   960x540       59.99 
   800x600       60.00    60.32    56.25 
   840x525       60.01    59.88 
   800x512       60.17 
   700x525       59.98 
   640x512       60.02 
   720x450       59.89 
   640x480       60.00    59.94 
   680x384       59.80    59.96 
   576x432       60.06 
   512x384       60.00 
   400x300       60.32    56.34 
   320x240       60.05 
VGA-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Сиреч най-доброто в момента не е на кръгло 60, а някаква дроб. Аз няма, как да помня (щото до преди пет минути не бях чувал за xrandr), каква е била дробта на 1920х1080. И изобщо, ако набия някакви глупави цифрички, дето не са така, може като да избомбя екрана.

Вие, какво мислите?
14  BSD секция / Системни настройки / ПРЕМЕСТЕНО: Как да инсталирам две линукс дистрибуции на един хард?? -: Jan 31, 2020, 07:54
Тази тема е преместена в Настройка на програми.

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48703.0
15  Хумор, сатира и забава / Кошче / Китайците ще ни превземат ;) -: Jan 02, 2020, 17:56
Не стана да обсъдим Open Fest 2019, но пък намерих по-добро.

Случайно минах през Гатака и видях, че е участвувал в някаква конференция. Заех се да я изслушам. Като цяло е загуба на време. Има само един доклад на някакво бивше шефче на Телерик, който беше полезен. Полезен, ама, ако ще почваш виртуален бизнес. Реално не каза нещо, което човек да не е чул, ако поне малко се е интересувал от започващ бизнес (т. нар. startup). Но не беше излишно. Заинтересован от темата, може да намери едно, две неща в нея под нова светлина.

За сметка на това, откриващия доклад нямаше нищо общо със самата конференция. Ето го:

http://youtu.be/fpb1N_eBx5Q

Ако някой не е чувал за Теодоси Теодосиев, сега е момента. Той и Минко Балкански (друг, за който да разберете) са в пълния смисъл на думите, съвременните ни будители. Бил е дългогодишен преподавате по физика в Панагюрище или нещо подобно. Извадил е стотици шампиони. Негови ученици са професори от Харвард, МТИ и т.н. Завършва кариерата си след бунт на родители, че не подарява тройки. Бива пенсиониран набързо. Но и досега все още продължава да учи деца.

Точно този доклад (май е правен лятото, макар да е качен преди месец) е според мен нещото, което всеки трябва да чуе в началото на тази година. Вътре има безброй интересни подробности и с радост бих ги обсъдил с всеки, който реши, че този един час слушане, няма да му е загубен.
Страници: [1] 2 3 ... 8