Покажи Публикации - zahari_bgr
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 6
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: читанката и пр. проблеми -: Jan 12, 2018, 02:59
makeme, Плодовете на нечий труд са собственост на човека, и той може да ги продава, подарява или унищожава, т. е. да разполага с тях както намери за добре, но никой друг няма право да ги пипа без негово разрешение.
4096bits, Изобщо не ме интересува какво е икономическото положение. Който не може да си плати сумата, поискана от собственика, няма да ползва и толкоз. Ако някой е гладен и открадне една ябълка или хляб, защото не може да си купи, значи е престъпник, да.  Ако не можеш да си купиш и свалиш от интернет, е кражба. Ако собственика не ти го даде доброволно - кражба е.
remotexx, Държавата е крадеца в случая. Всъщност, тя е най-редовния крадец, и в най-големи размери. Ако позволява на крадците да се измъкнат - значи е съучастник.

Правото и закона много ясно, че не са едно и също. В закона властта може да си напише каквото поиска, а който оспорва правото на човек над лодовете на труда му, да хваща гората и да си създава всичко сам, защото ако краде плодовете на чуждия труд, затворът всъщност за него ще бъде малко наказание.
А врътките, които използват крадците за да се измъкнат, въобще не мисля да ги коментирам. Щом е без позволението на автора е кражба. А тези ментални гимнастики, с които се оправдава кражбата, ми приличат доста на менталните гимнастики на религиозните, опитващи се да спасят религията при непрекъснато увеличаващото се познание.
2  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: читанката и пр. проблеми -: Jan 10, 2018, 12:24
Кражбата не е свобода, кражбата е най-тежко престъпление, go_fire. И трябва да се наказва най-строго, защото в противен случай се обезсмисля създаването на каквото и да е.
3  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: читанката и пр. проблеми -: Jan 04, 2018, 22:45
Крайно време е тези крадци да бъдат вкарани в затвора, където им е мястото.
4  Нетехнически теми / Коментар / Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец -: Oct 13, 2017, 18:10
Olimex is shipping its open source, Alwinner A64 based Teres-A64 laptop kit, with an 11.6-in LCD, 2GB RAM, 16GB eMMC, 9500mAh battery, and an Ubuntu Mate OS.
5  Нетехнически теми / Коментар / Re: Ето това вече е новина! Край на Юнити. -: Apr 19, 2017, 22:50
Да, имаха браузър, форк на Chromium - за мобилната версия.
А за допринасянето - човек допринася, допринася, пък като няма възвръщаемост, и като вижда, че и допринасящите и недопринасящите получават едно и също - спира да допринася.
Canonical допринасяха с разработването на Unity, но сега ще спрат да допринасят и ще ползват каквото има. Допринасяха, защото на много хора тази графична среда им харесваше, без значение, че на други не им харесва. Сега няма да я има и харесващите ще бъдат ощетени.
Всъщност, Canonical едва ли имат намерение да допринасят за развитието на GNOME. Не и значително. В противен случай не биха си уволнили хората.
Но помислете - струва ли си да допринасяш за нечия чужда марка, продукт под нечий чужд контрол, като също толкова лесно можеш да допринасяш за своя марка и свой продукт.
Марк е хвърлил стотици милиони в разработката на графична среда, и какво - да ги даде на GNOME? Не, ще създаде Unity, - много ясно. Същото и за графичния сървър.
Или ако се върнем 7-8 години преди това - да ги даде на Дебиан? Ами ако това, което направят с тях не му хареса?
Всъщност, Убунту нямаше да доживее днешният ден, ако Canonical не успяваха да си върнат по-голямата част от инвестициите - просто щяха да са фалирали. Което означава и - ако се занимаваха само с десктоп.
Сега просто няма да се занимават повече с десктоп - въпреки изявленията. Защото, ако не разработват Unity, то какво остава, което да разработват? И какво могат да разработват само с половината си хора?
Тук бих направил лека аналогия с Мозила. Те имат горе-долу същия бюджет, вероятно имат и същия брой служители. Също се опитаха да навлязат на мобилния пазар. Също спираха и се отказваха от продукти. И също - нещата последните години никак не вървят.
Аз бих си направил извода, че колкото и да искаш и да се опитваш да растеш, ако това не е свързано и с нарастване на приходите си обречен. А няма как да очакваш нарастване на приходите, след като раздаваш продукта си без пари - не и с необходимите темпове.
А както май вече казах, кой знае кой ще влезе в управлението, ако компанията евентуално стане публична. Аз лично не очаквам нищо добро за десктопа след едно такова събитие.
6  Нетехнически теми / Коментар / Re: Kubuntu 17.04 -: Apr 19, 2017, 22:01
Е, явно за настоящите разработчици е достатъчно стабилна. Ако на някой му пречи някой бъг - да си го оправи.
Това е логиката, и тя няма как да бъде друга, след като привличането на 2, 3 или 5 пъти повече потребители, включването й като графична среда по подразбиране в някоя дистрибуция и прочее, не носи каквато и да е допълнителна полза за въпросните разработчици.
Това може да бъде притеснение за хората, които ги финансират. Обаче според моите наблюдения, за повечето въобще не е никакво притеснение - никой никога не търси сметка на разработчиците на свободен софтуер за свършена или несвършена работа. От тези, които могат да им търсят, и в случаите, в които може да им се търси  сметка, разбира се.
А за неразработчици, които нямат и договорни отношения с разработчици, не остава нищо друго, освен да ползват друг продукт - както е и навсякъде в междучовешките отношения. След като не са и заплатили за продукта - нямат и право да търсят компенсация.

А колко е стабилна - аз също съм срещал преобладаващо добри отзиви за версия 4.14. Сега версия 5.8 е нарочена да бъде такава за следващите 18 месеца.
7  Нетехнически теми / Коментар / Re: Kubuntu 17.04 -: Apr 19, 2017, 00:39
Да де, причината да съществува GNOME, изобщо.
Но аз не мисля, че несъвместимостта с KDE3 вече би трябвало да има каквото и да е значение - все пак минаха 10 години от излизането на четворката и едва ли някой ползва програми, които не са обновявани толкова време. Ако на това отдаваш спада в популярността - да, може и това да е една от причините.
Но и вкуса на хората като че ли се промени. По-простичките неща сега са на мода.
Аз например, тези дни сериозно си мислех, дали да не разкарам гнома и да си сложа един OpenBox или FluxBox, под който да стартирам (може и автоматично) петте приложения, които ползвам, и толкоз. :D
Иначе, за всеки вкус си има графична среда, но KDE наистина остава най-развитата и най-универсалната.
8  Нетехнически теми / Коментар / $ -: Apr 18, 2017, 23:07
Значи все пак, ползването на KDE3 не води до знанието защо KDE никога няма да бъде по подразбиране в Дебиан, а и няма какво толкова да се знае. Шегувам се - не го приемай като заяждане. Просто ми стана забавно.
Обаче аз междувременно потърсих, и открих, че избора е направен през 2003 г., след гласуване. Тогава е уреден и реда, по който могат да се правят бъдещи промени, и вероятно е имало и други гласувания през годините.
В уикитата на Дебиан за KDE се говори много дружелюбно, и не оставам с впечатление, че е по някакъв начин неглижирана, но може и това мое впечатление да е погрешно.
Все пак, Дебиан е една от малкото съвременни дистрибуции, при които можеш да си избереш графичната среда по време на инсталацията. Така, че може би няма кой знае какво голямо значение коя е графичната среда, която е избрана по подразбиране, след като просто можеш да смениш избора.
Според мен, една от причините да се въздържат от промяна на графичната среда по подразбиране би могла да бъде за да не объркват потребителите. Търсачката не казва много, но бих очаквал, че при прехода от GNOME 2 към 3 би могло да е имало дискусия за смяна на графичната среда.
Ха, сега гледам, че XFCE е била графична среда по подразбиране между ноември 2013 и септември 2014 - бях забравил за това. Всъщност, Дебиан 7 не беше ли с GNOME 2? Дебиян 8 е вече с GNOME 3. Извинявам се на феновете на Дебиан, но не помня кодови имена на каквото и да е.
Така, че в крайна сметка, GNOME не е чак толкова бетониран.
Аз помислих, че имат нещо срещу Qt. А може и да имат - не знам.
9  Нетехнически теми / Коментар / Re: Kubuntu 17.04 -: Apr 18, 2017, 03:07
@User13 : Щом си ползвал KDE3 преди години, значи, знаеш и защо тази графична среда няма да бъде среда по подразбиране в Debian/Ubuntu, докато не измре цяло поколение разработчици. В Open SUSE и наследниците на старата Mandriva, тя беше и си остава основна графична среда.
Интересна логика. :D
Аз съм ползвал KDE3 преди години, но си нямам никаква идея защо се мразят с Дебианци.
Освен, ако не е за същото, заради което се цепят и се създава GNOME.
10  Нетехнически теми / Коментар / Re: Ето това вече е новина! Край на Юнити. -: Apr 10, 2017, 14:33
Юнити беше може би единствената десктоп среда подходяща и за таблети. Не съм наясно, дали изобщо има алтернатива.
Чудя се, дали ще има вече убунту телефони, таблет помня, че излезе.
Няма да има, не и от Canonical. Има такова, но до къде е стигнало и как и дали ще се развива - не знам. При всички случаи ГНУ/Линукс е възможен и без Unity & MIR, т. е. с Wayland и GNOME или KDE, например, но те са дори още по-назад и още по-малко работят по въпроса.

И друго се питам. Като си хвърлил толкова усилия и ресурс да направиш нещо, защо се отказваш, след като срещаш толкова критика или неблагодарност, каквото и да е, а не се помисли сериозно, как да се продължи от тук нататък. Не е очаквал трудности ли? Ако вярваш в нещо и си го започнал, го правиш. Ако ти е много трудно, намиреш друг начин и продължаваш.
Да, точно така - какво му пука. И кога му е пукало - през 2011 г. ли?
Според мен това са пълни глупости и прах в очите, целящи да се отклони вниманието от финансовия въпрос.
Трябваше да се пусне в масова продажба, и тогава вече, ако не се продава да каже - ето, вие не купувате, тогава - закривам проекта.
Макар, че той има навика да се доверява и да разчита прекалено много на общността. Въпреки, че досега би трябвало да е разбрал, че това е просто несериозно за такива проекти.

Между другото, да кажем и за хората, които не следят други източници:
Unity 8 вече има не един, а цели два форка:
https://yunit.io/
и
https://unity.ubports.com/
За сега се заканват да си сътрудничат, но какво ще излезе - не е ясно. Едните се интересуват предимно от десктоп, а другите - от мобилните системи.
Пожелавам им успех!
11  Нетехнически теми / Коментар / Re: Ето това вече е новина! Край на Юнити. -: Apr 10, 2017, 13:57
Наистина това е много лоша новина. Най-вече за телефоните, но и по тяхна вина.
Всъщност, вината е на Canonical, че просто не пускаха достатъчно бройки устройства.
Ако сте записани, или прегледате архива на този пощенски списък Ще забележите, че нямаше достатъчно устройства дори за разработчиците - вместо това трябваше да си купуват Нексуси, и на тях ръчно да си инсталират Убунтуту. А какво остава за обикновените потребители.
Тогава от къде да дойдат приходите? Докато в същото време разходите си вървят.
Беше обявено, че преди да започнат съкращенията, Canonical са имали 700 служители. Последната известна цифра беше 500 - от преди няколко години. Значи в последните години са назначили 200 човека, и вероятно повечето от тях са работели по проекта "една ОС за всички устройства" .
Такива специалисти обикновено получават средно 70, 80, 90, 100 хиляди долара, паунда или евро, в зависимост от това къде се намират. Държавата си присвоява още толкова от всеки работник - под формата на данъци и осигуровки.
Плановете са да се съкратят между 30% и 60% от служителите, т. е. между 210 и 420 служители.
Ако закръглим на $200000 на служител, това са между 42 и 84 милиона долара годишно.
Общите разходи на компанията до сега може би са били около 140 милиона долара (700*200000), като традиционно си спомням, че обявяваха загуби от порядъка на 30 милиона долара. Това означава, че приходите им са над 100 милиона долара, което означава, че сега ще излязат на печалба.
Аз даже съм леко изненадан, приятно разбира се, че са реализирали такива приходи. Често съм ги критикувал, че се опитват да направят прекалено много с прекалено малко. Че се занимават с глупости, като например портване на баш за Боза (макар, че от това сигурно са изкарали пари).
Убунту за телефони и конвергенцията обаче не е една от тези глупости - напротив.
Всъщност, аз не разбирам и Юнити какво пречи на някои хора. Все едно някой да каже, че Енлайтънмънт му пречи. Или XFCE, или LXDE/LXQT, или каквото там *не* ползва. Не може да искате от хората да работят за вас, че да ви свършат работата и за собствена сметка.
Това, което вие разбирате под "общото благо", друг може да разбира различно, или пък това "общо благо" може да не е неговото благо, при което човека е свободен да работи за собственото си щастие.
А Убунту за телефони въобще не беше лошо - аз си купих от първите телефони с него. В него обаче липсваха някои функционалности, които така и не бяха добавени, например изпращане и получаване на файлове през блутут, GPS-а не показваше реалните координати на повечето телефони, липсваха ключови приложения и т.н.
Аз го ползвах много малко, но след това брат ми го ползва повече от година, и за това време наблюдава периодично различни бъгове, някои от които много сериозни, като например с отговарянето на обаждане, а мисля, че имаше нещо и с мелодията на звънене.
Просто се видя, как от един момент нататък я подкараха през просото. А и изобщо - разработката ставаше отчайващо бавна. Убунту за телефони беше обявено през януари 2013 г. Първите телефони бяха пуснати на пазара през февруари 2015 г. От тогава насам успяха да направят само конвергенцията, но... изненада, изненада - първите излязли телефони не я поддържаха. Така, че аз не съм я пробвал и за нея не мога да говоря, но самото Убунту, което е в телефоните, е базирано на 15.04, т.е. пак отчайващо изостава от главната линия на разработка.
Юнити 8 така и не успяха да го изчистят и да завършат портването на всички функционалности. Пак отлагане, отлагане. МИР - същата работа.
Или това наистина е прекалено голяма хапка, или просто служителите се размотават. А някой сигурно би ги обвинил и, че не знаят какво правят. И може и да е прав, тъй като за толкова години така и не успяха да доставят продукта.
А общността - тя и до сега имаше възможността да допринесе, и що се отнася до самата операционна система го направи много скромно. Сега проекта минава изцяло в техните ръце, но някак си имам съмнения, че ще постигне по-добри резултати. А без производителите на телефони даже ми се струва малко като безсмислено упражнение.
Иначе аз обичам GNOME, ползвам GNOME, но на десктоп е лесно - имаме единствено x86/x86_64. На ARM устройствата ползваха Андроидски кернел, тъй като няма отворени драйвери.
Canonical си загубиха най-добрата възможност да печелят от крайния потребител, според мен. Нищо лошо нямаше да стане, ако Убунту телефоните бяха влезли като второстепенен участник през първите години, просто като обикновен, но сигурен и надежден телефон. Никой никога не е пуснал нещо, което да работи както трябва от първия път. И първите версии на Андроид бяха пълна боза, и първите версии на аиОС бяха пълна боза. За мен беше важно да е на пазара, в магазините, и да се продава масово - от милионите Линукс потребители все има такива, които биха си го купили. Вместо това такава възможност просто липсваше.
Разбира се, ние не знаем какви са били договорките с производителите на телефони. Носеше се слух обаче, че тези, които ограничават броя на устройствата са именно Canonical - понеже не бил готов. Всъщност, това беше една такава тяхна явна позиция, че е насочено към ентусиасти, че не било готово за мейнстрийм, ала-бала, ала-бала. Тогава като знаеш какви са ти разходите, и че няма да издържиш повече от Хикс години, и не натискаш с всички сили да излезеш на пазара и да правиш пари - какъв друг край очакваш? Надявал се е на някакви други приходи, които ще му позволят да търкаля проектите, които са на загуба ли, какво?
Някои спекулират, че може да се върнат към телефоните, когато Canonical стане публична компания. Кой обаче ще взима решенията тогава и дали ще подкрепи такова нещо, на мен ми е малко съмнително.

А иначе, за все още неразбралите - ще се ползва непроменен gnome-shell. Същият, който се ползва на Fedora, например. Все пак, има още цяла година, така че има време да преценят какво точно ще издадат и какво точно ще променят и няма да променят.

Между другото, снощи гледах пътната карта на GTK4, и според мен ще се помоткат още поне няколко години - спрямо това, което е изпълнено и онова, което е планирано да се изпълни. Даже и ако сега Canonical ударят едно рамо, според мен няма да стане по-бързо. Така че още поне няколко години ще си търкаляме GNOME3.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: framebuffer в screen -: Mar 26, 2017, 00:35
Оказа се, че може, но трябва да посочиш на fbi номера на TTY чрез -T параметъра.
Тук обаче се появява друг проблем - обикновен потребител няма достъп. Със sudo работи, но...

fim работи без проблем и под screen  и под tmux.

За пълнота, ето и алиаса ми за mplayer:
mplayer -nolirc -vo fbdev2 -vf scale=1366:768 -fs

fs е fullscreen, а lirc - linux infrared control
Ако не му задам скала - не ми разпъва видеото - нищо, че съм му казал fullscreen.

Пробвах и image-dired от emacs. Под Х работи, но чиста конзола...
Намерих една дискусия от 2007, където казват, че не поддържа изображения в конзолен режим, и "на мнозинството такова нещо не му трябва, но ако напишеш поддръжка - дай я насам".
Някой emacs потребител подкарвал ли е изображения в конзола?

13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: framebuffer в screen -: Mar 25, 2017, 20:11
Оказва се, че mplayer си намира свободно framebuffer устройство, а виновно е задклавиатурното устройство, което е хардкоднало устройството в alias-а.
fim и при мен го няма в хранилищата, иначе съм виждал и друг път да се споменава. След като го компилирам ще кажа дали работи под screen или tmux.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: framebuffer в screen -: Mar 25, 2017, 17:47
feh?
Това иска Х.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: framebuffer в screen -: Mar 25, 2017, 16:59
Без да искам публикувах горният пост два пъти. Ако модератор види това, моля да го изтрие.
Страници: [1] 2 3 ... 6