Покажи теми - vasil1974
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с инсталация на kbedic -: Jun 17, 2007, 15:25
Здравейте,

почнах да инсталирам речник kbedic. Добавих някой допълнителни пакета, които липсваха и накрая след като изпълня ./configure --with-kde ми изписва:

Good news! Look that you have all needed packages installed
Type 'make' (or 'gmake''<img'> to compile the program

след това му давам: make и резултата е следния:

Making all in src
make[1]: Entering directory `/tmp/kde-vasko/kbedic-4.0/src'
source='win.cpp' object='win.o' libtool=no \
        depfile='.deps/win.Po' tmpdepfile='.deps/win.TPo' \
        depmode=gcc3 /bin/sh ../depcomp \
        c++ -DPACKAGE=\"kbedic\" -DVERSION=\"4.0\" -DSTDC_HEADERS=1 -DWITH_KDE=1  -I. -I.  -I/usr/lib/qt3/include -INO  -Wall  -O2 -c -o win.o `test -f win.cpp || echo './'`win.cpp
win.cpp:49:18: error: kapp.h: No such file or directory
win.cpp:50:22: error: kmenubar.h: No such file or directory
win.cpp:51:25: error: kfontdialog.h: No such file or directory
win.cpp: In constructor ‘Win::Win(QWidget*, const char*)’:
win.cpp:280: error: ‘qApp’ was not declared in this scope
win.cpp:310: error: ‘KMenuBar’ was not declared in this scope
win.cpp:310: error: ‘menu’ was not declared in this scope
win.cpp:310: error: expected type-specifier before ‘KMenuBar’
win.cpp:310: error: expected `;' before ‘KMenuBar’
win.cpp:373: error: ‘KApplication’ has not been declared
win.cpp: In member function ‘void Win::menu_Font()’:
win.cpp:1059: error: ‘KFontDialog’ has not been declared
win.cpp: In member function ‘void Win::setView(int)’:
win.cpp:1172: error: invalid use of undefined type ‘struct QMenuBar’
/usr/lib/qt3/include/qmainwindow.h:50: error: forward declaration of ‘struct QMenuBar’
win.cpp: In member function ‘virtual void Win::resizeEvent(QResizeEvent*)’:
win.cpp:1243: error: invalid use of undefined type ‘struct QMenuBar’
/usr/lib/qt3/include/qmainwindow.h:50: error: forward declaration of ‘struct QMenuBar’
make[1]: *** [win.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/tmp/kde-vasko/kbedic-4.0/src'
make: *** [all-recursive] Error 1

Честно казано тези грешки са над моите познания и затова Ви моля за помощ. Дистрибуцията е PCLinuxOS 2007
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Моята картинка в Скайп -: May 31, 2007, 15:50
Здравейте,

понеже не открих отговор на въпроса, да попитам:
Моите приятели, които са Уиндоус все ме гледат в Скайп с "зеления пуловер"  '<img'>  т.е. нямам картинка, а аз им гледам техните картинки. Мисля, че в старата версия имаше вариант да се задават картинки, а тук не го намирам.

Моля, някой ако нещо знае и има желание да пише?
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Microsoft признава провала на windows vista -: May 09, 2007, 14:27
Microsoft признава провала на Windows Vista

03/05/07 14:21
От Microsoft признаха, че новата им операционна система Windows Vista, известна още като Windows Millennium 2, може би не е най-добрата на пазара. След като Vista се превърна в най-продаваната операционна система, събитията от 1 май разтърсиха изцяло компютърния свят.

Недоволството към новата операционна система (OS) започна да се трупа още в самото начало на нейното пускане на пазара. С доста агресивна маркетингова политика Microsoft направиха една основна грешка - пускане на софтуер и хардуер ексклузивно за Vista. Както и "забравена" поддръжка за хардуерни части, непроизведени от техните партньори. Резултатът е, че новата OS е с тройно по-високи системни изисквания спрямо своя предшественик (Windows XP), което автоматично завиши разходите на потребителите за компютърни компоненти. Ако искате да използвате компютъра си за офис работна станция с инсталирана Vista, то вече нисък клас или произведен преди 2004-та година компютър просто ще откаже да подкара новата операционна система. При игрите и мултимедийните приложения положението е още по-тежко, тъй като новите заглавия така или иначе се нуждаят от много изчислителна мощ. А XP се оказа по-стабилна и добра гейм платформа за момента.След това дойде изказването на Microsoft, че от началото на 2008 година спират поддръжката на XP и ако си купувате ново PC независимо от вашето желание то ще бъде с инсталирана Vista. Такова "силово" налагане на даден продукт е почти на границата на легалното и закона против пазарния монопол, което нямаше как да не предизвика ответна реакция.

През уикенда на 29 и 30 април Dell - едни от най-големите производители на компютърни системи за лична и корпоративна употреба - застана срещу желанието на Microsoft да "дръпнат шалтера" на Windows XP. Според тях от момента на пускането на Vista на пазара Microsoft прави всичко възможно, за да усложни продажбите на всичко, което не е новият Milenium. Тази манипулация се осъществява на ниво краен потребител с не много ясно регламентирани методи, използващи вратичките в законодателството за монопола. В крайна сметка потребителят ползва това, което му се даде. За момента Dell са най-големите дистрибутори на Vista чрез компютрите си.


В същото време спирането на поддръжката за Windows XP е съвсем явно "извиване на ръце" на OEM производителите в или без партньорство с Microsoft. И за да е картината още по-пълна, системата за верификация и одобрение на различни хардуерни компоненти от Microsoft налага търсенето на партньорство с корпорацията. Ако го няма, то новата OS просто не поддържа дадената видео или дънна платка и ако изобщо я "пропусне", тя не работи на пълния си капацитет. Затова повечето фирми в бранша не рискуват да си навлекат гнева на софтуерния гигант.

Но Dell го направиха. Предизвикаха Microsoft. Оказва се, че като оставим настрана поръчките от ведомствените и фирмените партньори на Microsoft из целия свят, оборудвали офисите си с Vista, мнозина от частните потребители закупуват, инсталират и след това трият новата OS, връщайки се към XP. Което пък от своя страна води до извода, че информацията за продажбите е изкуствено завишена. Реално тя се продава слабо, ситуацията с поддръжката на драйвери и програми е плачевна (голяма част от игрите не работят нормално или изобщо не тръгват на Vista). И ако мислите, че Dell е кръстоносец, тръгнал срещу монопола и потъпкването на моралните правила на софтуерния пазар, помислете отново. Недоволството към Vista се отразява пряко на продажбите не само на Microsoft, но и на всички конфигурации, използващи операционната система и по този начин на печалбата на фирмите, пуснали ги на пазара.Втория удар бе пускането на платени Linux дистрибуции като OEM операционни системи към продукти на HP и Dell. Засега недоверието и непознаването на потребителя към "пингвинските" продукти влияят на масовата им употреба. И все пак много хора предпочитат да рискуват с тях, отколкото да заплатят 300 долара (стартовата цена на Vista) за продукт с непонятни и съмнителни за редовия потребител качества и функции. Резултатът - Micorosft драстично свалиха с 2 до 3 пъти цените в различни държави като на места цената стигна до 150 долара. А софтуерният гигант сериозно се замисли за маркетинговата си политика и създаването на силно орязани и доста по-евтини версии на Vista. Но правейки този ход, Microsoft направиха нещо за първи път - рагираха на натиск от външна страна и по този начин изгубиха собствените си позиции. Вече едва ли някой ще се поддаде на опитите им за груба манипулация на предлаганите продукти. Което, комбинирано с засилването на сегмента на частната конкуренция и Open Source софтуерните дистрибуции, може да се окаже фатално за компанията.

В пазарните закони толкова рязък спад в цената на даден продукт е негласно признание за неговия провал. Microsoft не за първи път се изправя пред подобна ситуация, каквато възникна и при първите дистрибуции на Windows 9, но никога положението не е било толкова тежко. Ако компанията не направи бързо правилните ходове към по-стабилна и гъвкава политика както към хардуерните си партньори, така и към крайните потребители, то това може да се окаже последната й операционна система.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Размазване на firefox -: Aug 23, 2006, 18:57
Здравейте,

имам следния проблем с Firefox. На някой страници се получава този дразнещ ефект на размазване. Може да го видите на снимката от ляво. linux-bg.org е една от тези страници.

Снимка

Дали имате някакви идеи как да го корегирам.

Благодаря Ви!
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Laserjet 1020 на suse 10.1 -: Jul 28, 2006, 11:58
Здравейте!

Имам много сериозен проблем с подкарването на този принтер. Изчетох всичко из този форум. Инсталирах го по няколко начина - чрез yast и чрез http://localhost:631/. В http://www.linuxprinting.org/ пише, че този принтер търгва без проблеми на SUSE 10.1. При всички случай принтера се разпознава и инсталира без никакви проблеми. И накрая - никаква реакция когато реша да напечатам пробна страница. По никакъв начин не мога да го накарам да даде някакви индикации че има някаква връзка. Отказвам се. Поне ако може да ми кажете дали подкарването на принтерите на UBUNTU става по лесно за да знам дали да минавам на него.

Мерси предварително!6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма за изучаване на английски -: Jul 22, 2006, 22:21
Здравейте!

Знаете ли за някоя програма под линукс за изучаване на английски език. Може да не е българска и да е изцяло на английски. Или ще трябва да се мъча да подкарвам някоя през wine.

Поздрави!
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ефект в mozilla firefox 1.5.0.4 -: Jul 22, 2006, 22:18
Здравейте, при отваряне на браузъра се получава следния (д)ефект: някакси цветовете се размазват и натрупват от едната страна, получават се някакви странни черти върху самия текст на страницата. Дано ме разбирате. Направил съм скрийншот, но не знам как да ви го покажа. Дали на някой от вас се е случвало. Имате ли идея как да се отстрани, че е доста неприятно.

Поздрави!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Стартиране на wengo -: May 26, 2006, 09:49
Здравейте!
Инсталирах си новата верия на Wengo. Имам следния въпрос: в сайта е обяснено как се стартира програмата

в конзолата в директорията, където се намира програмата се изпълнява следната команда:

LD_LIBRARY_PATH=. ./qtwengophone

и програмата тръгва, но срещнах трудност да направя бърза връзка (препратка) от десктопа и да си я стартирам с едно кликване. Пробвах да му укажа пътя и след това командата или само командата, но не ще и не ще. Явно бъркам в точното изписване в командния ред.
Моля, да ми помогнете как точно да изпиша командата.

Също, ако ме насочите към някоя онлайн книга по въпроса да се ограмотя и да не Ви тормозя много ще е добре.

Предварително Ви благодаря!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със записвачка и k3b -: May 15, 2006, 12:56
Здравейте!
Отскоро съм с Линукс. Купих си дисковете на Mandriva 2006 от този сайт и го инсталирах. Всичко се разпозна без проблем. Имам и CD и CD-RW. И от двете мога спокойно да чета. Проблема дойде когато се опитах да изтрия един презаписваем диск с k3b. Цялата система направо блокира. Опитах се да запиша нещо на празен диск - получи се същото. Ако аз бях инталирал k3b-то щях да си помисля, че нещо не съм направил както трябва, но то си идва готово с линукса. Потърсих по форумите, но не открих подобен проблем, освен, че довечера ще видя коя версия е програмата и ще инсталирам последната версия за да видя дали нещо ще се промени. Записвачката и LG.

Ако имате идеи, ще съм радостен да споделите.
Страници: [1]