« Отговор #21 -: Sep 12, 2012, 13:46 »
Мен ме подразниха (като стартираха), че искаха да си плащаш дори и за да гледаш излъчените техни продукции (сериали, предавания). Това не знам къде другаде по света го има.
Давам пример - често гледам епизоди на сериали или някакви други предавания от официалните сайтове на две испански телевизии. Веднага щом свърши излъчването по телевизията, нещата се качват в сайта и са достъпни за всички. Единствената платена услуга, която предлагат, е да гледаш епизода преди да се излъчи официално. За сериали, които не са собствени продукции (напр. Game of Thrones), си изписва, че извън Испания съдържанието не е достъпно. Това е - просто и дружелюбно.
Преди чаках да качат в някой тракер записи, дърпах (а връзката с Испания е доооста бавна, особено, ако е нещо по-старо и почти няма пиъри) и чак тогава гледах. В някакъв момент се отказах - няма смисъл да си пълня харда, да чакам с часове или дни, да се чудя правилно ли е или не, след като хората са го направили така, че съвсем легално и бързо да имам достъп до нещата.
Друг пример - една от големите американски телевизии (май FOX беше) - епизодът на сериала се излъчва и в следващата една седмица може да си платиш, за да го гледаш от сайта. Мине ли тя, вече е безплатно (за територията на САЩ). Отново - просто и с желание да оставиш добри впечатления у потребителя.
Те и bTV бяха почнали така, всъщност, но им дойде тази гупава вуйщина и решиха, че искат да смучат наред. Нямам нищо против да се плаща за гледане на неща преди излъчването, за гледане на външни продукции, но на собствените вече излъчени сериали и предавания - не го разбирам. Смятам, че масовата световна практика не е такава и че си придават важности, които дори не отговарят на качеството на услугата. Политиката им е особено недружелюбна и егоцентрична.
А за цирковете, дето разиграват с разни реклами, съдебни процесчета и видния отказ да наказват некадърностите на екипа си, само показват пълна липса на уважение към обществото и аудиторията си. Сори, ама чак такива кухи лейки не сме!