Без да ме ругаете и без да ме нападате, ще кажа скромното си мнение /лично/ по въпроса. Преди мнението ми, моля вземете под внимание следните факти:
1. Ползвам Slackware Current /на настолното си РС и на лаптопа/
2. Не, нямам Windows на нито едно от двете
3. Не съм линукс гений, линукс изследовател, линукс разбирач
4. Не изпадам в дребни философски спорове
Та ето и личното ми, скромно мнение:
Използвам KDE, защото:
1. Това че било по-тежко не ми пречи особено. Машинките ми /за щастие/ имат добри параметри.
2. Използвам набор от програми, за които не знам аналог под GNOME /Не казвам, че няма... Просто аз не знам кои са/. Ако имат аналог, то поне според мен е доста по-назад като качество. Говоря за например добра записваща програма като K3b, двупанелен мениджър като Krusader... Знам че тук има гении, които сигурно записват дискове в конзола, ползват МС в конзола за двупанелен маниджър. Е, аз не съм от тях. Ако исках само работа в конзола, нямаше да си инсталирам КДЕ и съответно нямаше да пиша в тази тема

'>
3. Поне за мен е по-лесно да си настроя желания външен вид на КДЕ. Не казвам че под GNOME не става, просто за мен беше по-трудно. Доста съм си играл с прехваленото Убунту. Така и не разбрах как да си едитна подредбата на старт менюто. Нито да добавя нова програма в него, нито да променя подредбата... Успях някак си да направя прозрачна лентата, но пък трябваше да се съобразя с wallpaper-a. Тъмен ли е, черните букви на "Места", "Програми"... не се виждаха. А как да ги направя бели и до днес си е загадка. Та да ме извинят феновете на GNOME /срещу който нямам нищо против и съм на мнението че това е добре като разнообразие и свобода/, но с този GNOME са ми толкова сложни иначе така простите и елементарни настройки...
А да се мъча само за да се бия в гърдите... Видите ли аз съм истински линукс маниак! Ползвам ГНОМ, а новобранците ползват онова което прилича на Уин...
Мне, мерси.
а/ Много си ми е удобно
б/ намирам си всичко лесно и го променям лесно
в/ дава ми програмите, които искам и външния вид който искам
г/ не се чудя 2 часа как да променя един прост цвят на един шрифт на десктопа
Извода е: Имам си причини, затова ползвам КДЕ. Наричайте ме новобранец, фен на Уин... Това няма да ме промени обаче. Имам си своите "ЗА", както и юзърите на ГНОМ си имат техните "ЗА". Знам че и техните мнения не биха се променили от моето изказване

'>
Спора ще е вечен. А лично според мен най-хубавото е, че имаме опцията да избираме. Което е и удоволствието от Линукс

'>