@Андронали това написах по-горе, странно, "транспарентен" шрифт ли използвам?!

'>
Звънях на мои приятели, които никак не са малко, от фирми вносители и продавачи на хардуер, за такава карта, без резултат. Те от своя страна, пък ми потърсиха от свои колеги/фирми, които не познавам и резултата е същия.
Единственото, което е налично в момента е въпросната
Chaintech Volari V3 [SIS чипсет, доколкото разбрах], но със нея със сигурност ще имам огромни трудности, имайки предвид "задълбочените" ми Linux познания.
Причините за липсата на подобни карти са ясни според мен, но не исках да разводняваме темата [въпреки, че това се случи, благодарение на мъдреци и баш майстори], а да получа ясен отговор на въпроса си, ако има такъв.
Първо, повечето такива карти са 64 битови, а и с навлизането на PCI Express архитектурата, 64 битовите AGP карти се превръщат в антика. Никой не инвестира, а и няма да инвестира в подобни карти вече.
Надеждата ми беше да има нещо останало по фирмите, преди да си поръчам отвън.
@mhydraЗдравей и на тебе. Не обичам да давам съвет "Използвай Google", но цъкни
ТУК, така ми е по-лесно.
Докато не попаднах на този Dell и аз не знаех, че има термин low profile. Просто не съм обръщал внимание на тази харастеристика.
С втората мрежова карта се справих с помощта на клещи и малко фантазия. За 10 минути се превърна в low profile bracket, но тук, с видеокартата нещата няма как да станат.

'>
Въпросната ATI RADEON 9550 SE е поне по ревюта и тестове, малко по-добра от най-добрата AGP нископрофилна карта на NVidia [3DForce FX5200TV], затова съм се спрял на нея.
Но ако не мога да я намеря тук [ATI], ще взема каквато ми е по-изгодно, може би тази на NVidia.