Автор Тема: Инсталация на debian  (Прочетена 2114 пъти)

express_2006

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
Инсталация на debian
« -: Feb 16, 2007, 21:44 »
Здравейте,
Имам първите 3 диска от Debian.Инсталирах го.
След това влезнах в системата с моя acc и написах startx ,но не се получи.Изведе ми някакaв fatal error не си спомням точно какъв беше.
Досетих се ,че бях гледал едни снимки ,където показват как се инсталира Debian.Забелязах една снимка ,която показва кои компоненти ще се инсталират ( http://shots.osdir.com/slideshows/724/25.gif ) - направи ми впечатление ,че когато инсталирах Debian аз нямах избор на "Standart system" както е посочено в изображението ,а имах само на "Desktop environment" и останалите там web server и др. които не ми трябват.Та си мисля затова не се е стартирала графичната среда ,защото аз нито съм избирал каква да е , нито..
Някой може ли да ми помогне, ще съм му благодарен!
Нали само първите 3 диска са ми нужни за да подкарам Debian?
Активен

fubo

• Напреднали
  • Публикации: 90
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #1 -: Feb 16, 2007, 22:22 »
Сега инсталиран ли е и ако е инсталиран в конзолен режим напиши xwmconfig предполагам че трябва да се получи след като го напишеш трябва да ти даде да избереш графична среда.А до колкото за дисковете незнам не сам го слагал от дикове предполагам че са 3 както казваш иначе е щяло да ти иска 4-ти.

Активен

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #2 -: Feb 16, 2007, 22:30 »
За съжаление го махнах с мисълта да се пробвам утре отново да го сложа.
Доколкото разбрах ти трябват само първите 3 диска за да подкараш Debian с графична среда и т.н.
Тук искам да попитам тези ,които са инсталирали Debian от 3 диска ,дали са имали възможноста да изберат от компонентите "Standart system" както е показано в Картинката ,защото аз нямах.Мисля си ,че точно в това е проблема.
Благодаря ти ще пробвам xwmconfig утре.
Активен

fubo

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #3 -: Feb 16, 2007, 22:35 »
Дали ще го инсталираш от диск или с netinstall няма голяма разлика само че еднотот се инсталира от дискове дръгото тот интернет конфигурацията след инсталацията пак я дава но не мога да се сетя дали ми беше дало това за графичната до колкото си спомням сложих го и направо си трагна.........
Активен

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #4 -: Feb 16, 2007, 22:48 »
При мен е проблем интернета ,защото скоростта е 25к - това означава ,че трябва да се инсталира с дни.
Ако не се получи това с дисковете сигурно няма да имам избор и ще трябва да го инсталирам от интернет.
Активен

fubo

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #5 -: Feb 16, 2007, 23:24 »
Едва ли би трябвало да стане с дисковеет те по принцип май бяха 14 cd-та но трябва да стане иначе просто не виждам причина да не става или ти нещо не правиш нз.
Активен

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #6 -: Feb 17, 2007, 07:36 »
И аз си мисля ,че трябва да стане ,но ето че нестава.
Инсталирал съм и други дистрибуции като Slackware и тн. ,но само Debian ми прави такъв проблем.
Може грешката да е в мен..
Активен

fubo

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #7 -: Feb 17, 2007, 09:22 »
Аз в момента сам с Slackware 11 харесва ми но искам да си сложа Debian.
Активен

Gaara

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #8 -: Feb 17, 2007, 13:49 »
Здравей!

Трябва да видиш точната грешка. Без нея, няма как да ти се помогне. Ако става дума за мишката, то може да пробваш modprobe mousedev (трябва да си с root). Ако грешката продължава да съществува, то пробвай dpkg-reconfigure xserver-xfree86 (предполагам, че си със стабилната верси, а ако не си, то тогава изпълни dpkg-reconfigure xserver-xorg).

Първите три диска имат и kde и gnome и са предостатъчни. Въпроса е, че тези дискове са доста старички и не е много подходящо от гледна точка на новите възможности. Ако си решил да инсталираш по-новичко, макар и да почакаш, то с 25к наистина ще стане много бавно (предполагам 4-5 часа), но ще имаш всичко, което е стабилно и актуално. Ако се решиш да ползваш netinstall и всичко да дърпаш от интернет, може да погледнеш това.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #9 -: Feb 17, 2007, 15:23 »
Ако ще се тегли 4-5 часа от netinstall съм готов. Аз мислех ,че ще е около 2 дена.
Сега ще пробвам xwmconfig , modprobe i dpkg...
@Gaara, ако в трите диска има KDE и Gnome то защо по време на инсталацията не ме попита коя искам да използвам?
Активен

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #10 -: Feb 17, 2007, 15:43 »
Написах modprobe mousedev и след това влезна ,но стигна до там ,че ми изведе в един прозорец едно съобщение:
Цитат
Xsession: unable to start X session -- no "/root/.xsession"  file ,no "/root/".Xsession , no session managers, no windows manager , and no terminal emulators found;aborting.

Доколкото разбирам мисля че извежда съобщението ,че няма графична среда с общи думи.
Опитах xwmconfig ,но ми изведе "command not found".
Реконфигурирах X-a чрез dpkg-reconfigure xserver-xfree86 както спомена Gaara ,но проблема отново беше такъв.
Реконфигурирах го още 2 пъти по-леко различен начин ,но без промяна.
Мисля ,че ми остава варианта с netinstall.За друго не се сещам.
Активен

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #11 -: Feb 17, 2007, 15:46 »
За да може някой да ти помогне трябва да кажеш каква точно грешка ти прави проблеми. Съветът ми е обаче да направиш нет инсталация. Аз съм правил такава със 7К и пак не отне чак толкова време. С 25К ще ти отнеме няколко часа, за да си инсталираш графична среда. Съветът ми е да не ползваш стабилния дебиан, а testing - така или иначе е достатъчно стабилен за ежедневна употреба, а софтуерът е доста по - нов. Съветът ми е да свалиш ежедневното изображение на мрежовата инсталация за testing, което можеш да намериш тук. Едно от предимствата на testing е, че има графичен инсталатор (този, който си видял на снимката), за да го използваш, преди boot напиши installgui. За да си сигурен, че ще сваляш възможно най - малко те съветвам като те пита кои групи пакети да инсталира да сложиш отметка само на Standart System. Това ще ти инсталира само базовата система, без X сървър и десктоп среда. При първото стартиране след като се логнеш ще имаш само един терминал, за да инсталираш X сървъра и десктоп среда ще е достатъчно да направиш:
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get install xserver-xorg
и след това в зависимост дали искаш gnome или kde
apt-get install gnome (kde)
След като си инсталирал десктоп среда можеш да продължиш с инсталацията на други важни програми (k3b, amarok, iceweasel, gaim и т.н.) по гореописания начин. Общо за xorg и gnome (или kde) ще трябва да свалиш около 300-350Мб.

PS
Сега като ти видях грешката, пробвай да направиш apt-get install gnome (или kde), след като преди това си направил apt-get update и apt-get dist-upgrade.

Активен

...to boldly go where no one has gone before...

express_2006

• Напреднали
    • Профил
Инсталация на debian
« Отговор #12 -: Feb 17, 2007, 17:51 »
Благодаря за информацията ,която сподели.
Сега твърдо съм решил да инсталирам Debian от интернет.
Благодаря.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
BG Debian
Предложения за български проект
asa 0 9383 Последна публикация Sep 25, 2002, 11:52
от asa
Debian i KDE
Настройка на програми
IvanST 9 17842 Последна публикация Jan 05, 2003, 21:54
от n_antonov