Ами значи то аз линукс от доста време не съм ползвал заради .net, но си спомням (като си играех да си направя сам нещо като linux from scratch...), че всяко устройство от компютъра е забранено за достъп от нормален потребител по подразбиране (няма дори read prermissions). Затова се създават "помощни" групи: cdrom, sound и прочее - почти за всичко в /dev. Аз лично тогава направих собственик root, а група на устройството - със съответното име. Без тези групи не само звук няма да имаш, а и X дори няма да можеш да си пуснеш

'>. Не знам дали имената на тези групи са стандартни, пък и техните id-та в различните дистрибуции почти 100% са различни. Например в една дистрибуция user-ските id-та за user-и почваха от 500, а масово по другите - от 1000. root май навсякъде беше 0 или 1 (поне един стандарт за име + id).
Защо казвам всичките тези неща? Ами различните дистрибуции могат да направят използването на тези групи по различен начин => твоята home директория е конфигурирана със съответните групи и права (забележи - по id-та), така че като се преместиш на друга дистрибуция нищо чудно (ако имаш повече от един потребител) на домашната ти папка като owner да пише примерно pesho вместо blagoi и да не си член на необходимите групи. Защото user-id-то се асоциира с различни group-id-та в различните диструбуции. В зависимост как си си създал потребителя, може да се окаже, че няма да имаш нито нет, нито x, нито звук и да се чудиш защо, аджеба, lsmod ти дава заредения драйвер, а ти нямаш нет. Моят съвет когато сменяш диструбуции: не използвай никакви туулове за "прехвърляне" на потребители. Просто създай нов редовен потребител от новата дистрибуция, задай домашната му папка да е твоята стара домашна папка, ако се наложи - със chown твоето_потребителско_име:users /home/твоето_потребителско_име или там какъвто беше синтаксиса. По този начин ще забравиш за всякакви проблеми.
Мдр - ctrl-alt-fx не убива х. Вашата сесия си седи на 6-тата конзола и винаги можете да се върнете там с alt-f6. Убиването на X e различно в дистрибуциите, но най-често става с ctrl-alt-backspace. ctrl-alt-fx просто сменя на съответната конзола (ttyx). От 6 нагоре са резервирани за x, от 1 до 5 - ваши.
редакция:
абе тоя debian ми беше любимата дистрибуция, ама много ми падна в очите. С новия комп заради вградената мрежова карта трябва да правя ебаси гимнастиката, за да подкарам net-install-а. При положение, че съответния драйвер от край време си седин по default в ядрото (от февруари някъде). Докато нямам повече време ще ми се наложи да карам с ubuntu, колкото и да ми харесва debian. Zenwalk е прекрасен, но не може да достигне броя на пакетите в debian и ubuntu, а пък и съм свикнал на български огледала (=> ban на останалите

'> )