Автор Тема: Помогнете,добри хора!  (Прочетена 4442 пъти)

rock11

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Помогнете,добри хора!
« -: Jan 05, 2009, 11:34 »
Здравейте!
Ето и моя проблем: Имам лаптоп Asus F8, който си има оригинална Виста. КАто цяло си вървеше добре, но по разбираеми причини исках да му кача един линукс на свободната партиция. Стария ми комп беше на dual boot с Убунту. Само че, новия е с АТИ и дебианските LiveCd-та хич не го харесват и вадят бял екран. Та пробвах аз с Mandriva One, всичко ми тръгна - пълна резолюция, интернет и т.н. Просто супер!

Та решавам аз да я сложа на свободата ми партиция от 100 гб. Започва форматирането на диска, когато аз в един момент се усещам, че се форматира целия хард, а не само желаната от мен партиция!! Спирам аз процеса на 3-тата минута (адски тъпа идея, знам, дали щото беше 31.12, или щото бях дръпнал:). Не исках да си губя инфото на харда, та затова го направих.
Оттогава, какво ли не съм пробвал. Прежалих си информацията вече. Мандривата се инсталира до едно положение, след което започват да излизат грешки. "Could not format the hard drive" или нещо такова. ОК, форматирам го предварително с GParted LiveCD, успешно, но пак същото. Когато затварям Мандривата, ми излизат доста грешки от типа "SQUASHFS ERROR:Could not read the page ... ,size .. VFS: Busy Inodes on changed media"
Пиша exit и чак тогава затваря. Същото става и с inux Mint. ОК, казвам си, я да се помъча да си сложа Виста. Ами, инсталацията си върви, докато не забие в един момент. Вчера го чаках към 2 часа, не мръдна оттам.
Знам, че направих голяма глупост, можете малко да се побъзикате, но,кажете,моля ви,какао да правя. Дали необратимо съм си прецакал харда? Чакам да пишете, и чак след това ще ходя в сервис, че хич нямам добър опит от нашите сервизи.
Веселин, Варна.
Активен

lunarvalleys

• Гост
Re: Помогнете,добри хора!
« Отговор #1 -: Jan 05, 2009, 11:57 »
да, много неприятно и не смятам, че някой
ще ти се смее тука..

щом така и така си прежалил данните -- това, което аз бих пробвал е просто за всеки случай и някой disc partitioner който е текстов -- като cfdisk, например от първият инсталационен диск на Slackware

но все пак, почакай малко може да се появи някой, който да те посъветва как да си спасиш информацията!!

ako пак не стане -- дано някой тук ти помогне, аз не разбирам мноо

айде, дано се оправят нещата
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 05, 2009, 12:00 »
Дали необратимо съм си прецакал харда?
Е-е-е, чак пък толкова! Как го спря това форматиране? Отвори "чекмеджето" и извади диска както се въртеше ... :)
Според мен първа стъпка след като заредиш от live CD в конзола:
dd if=/dev/sda of=/dev/null
с което проверяваш диска (замени ако трябва /dev/sda с това, което ти каже fdisk -l ) за повредени сектори. Трябва да мине без грешки. Ще отнеме време. После ( ВНИМАНИЕ! Изтрива данни! ) :
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1024 count=1024
с което диска ти ще стане (почти) като нов и започваш инстал на ОС отначало.
Ако решиш да спасяваш данни виж http://www.sysresccd.org
Би могъл да направиш архив на диска на едно DWD+RW, след което да опиташ с TestDisk http://www.sysresccd.org/System-tools
« Последна редакция: Jan 05, 2009, 12:07 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

rock11

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 05, 2009, 15:16 »
Здравейте, малък ъпдейт:
Вече и Мандривата не иска да боотва от LiveCD-то. Пуснах Gparted LiveCD и използвах неговата конзола,за дапоследвам съветите на laskov. Още го мисли.
Пробвах с командата fdisk -u /dev/sda и ми излезе, че броя на цилиндрите е 30401 вместо 1024. Може би в това се крие загатката. Когато свърши операцията по първата стъпка, предложена от laskov, ще пусна следващата. Благодаря за помощта, ще пиша за резултата.
Активен

rock11

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 05, 2009, 16:21 »
Ето и резултата:
dd if=/dev/sda of=/dev/null
488397168+0 records in
488397168+0 records out
Bus error.

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1024 count=1024
Segmentation fault.

Какво да правя, някакви идеи?
Предварително благодаря.
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 05, 2009, 16:54 »
1. Какво казва dmesg ? Ако има съобщения за грешки, свързани с диска или IDE интерфейса, проблемът (вероятно) е хардуерен.
2. От Live СД ли зареди система, или от диска ? Трябва да заредиш от СД и да не са монтирани файлови системи, намиращи се на НДД-то.
3. Като root ли работиш (ако "да", промпта е # , ако си обикновен потребител е $ и като такъв нямаш права да правиш такива неща).
« Последна редакция: Jan 05, 2009, 16:56 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 05, 2009, 17:16 »
Можеш да си върнеш информацията с testdisk и photorec. Под мандрива мисля, че ще стане с:
Код:
su
urpmi testdisk photorec
testdisk #и оправяш
photorec #и оправяш
Активен

rock11

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 05, 2009, 17:39 »
1. Какво казва dmesg ? Ако има съобщения за грешки, свързани с диска или IDE интерфейса, проблемът (вероятно) е хардуерен.
2. От Live СД ли зареди система, или от диска ? Трябва да заредиш от СД и да не са монтирани файлови системи, намиращи се на НДД-то.
3. Като root ли работиш (ако "да", промпта е # , ако си обикновен потребител е $ и като такъв нямаш права да правиш такива неща).

1.dmesg не казва нищо, може би я няма као команда в GParted LiveCD.
2. Заредих от LiveCD GParted, тъй като Мандривата вече отказва да стартира. /dev/sda не е "монтиран".
3.root@debian:~#

@Ivshti: вече съм си прежалил инфото, а и Мандривата не тръгва.
Активен

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 05, 2009, 17:56 »
С testdisk си връщаш и партишъните както са били, т.е. няма да има проблеми. Под Debian може би ще е така:
sudo apt-get install testdisk
Ако sudo не е конфигурирано,
su
apt-get install testdisk
Активен

rock11

• Участници
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 05, 2009, 18:02 »
С testdisk си връщаш и партишъните както са били, т.е. няма да има проблеми. Под Debian може би ще е така:
sudo apt-get install testdisk
Ако sudo не е конфигурирано,
su
apt-get install testdisk
Ivshti, как мога да инсталирам каквото и дае, без да имам мрежа и достъп до харда?
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 05, 2009, 18:46 »
едит: Почнах да пиша отзад напред, но се коригирам.
Извади батерията на лаптопа и я сложи пак след около минута.
Влез в BIOS-а и виж дали ти разпознава коректно хард диска и контролера му.
Изтегли си някое боот CD например 'Hirens boot CD' и стартирай от него, след това със някой от инструментите за управление на дискови дялове изтрии всичко от харда си и го раздели наново.
Ако ти дава някакви грешки кажи какви са.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

rock11

• Участници
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 05, 2009, 18:51 »
едит: Почнах да пиша отзад напред, но се коригирам.
Извади батерията на лаптопа и я сложи пак след около минута.
Влез в BIOS-а и виж дали ти разпознава коректно хард диска и контролера му.
Изтегли си някое боот CD например 'Hirens boot CD' и стартирай от него, след това със някой от инструментите за управление на дискови дялове изтрии всичко от харда си и го раздели наново.
Ако ти дава някакви грешки кажи какви са.
Батерията вече я вадих, ще опитам с БИОСа. Hiren's го пробвах вчера, но не тръгна. По - точно, всеки от модулите, който ме питаше дали да зареди, му давах Yes,като в последствие излизаше failed.
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 05, 2009, 19:03 »
Намирисва на някакъв проблем с контролера, разгледай порядъчно BIOS-а и пробвай да му върнеш заводските настройки.
Ако не помогне работата отива към сервиз.
Ако можеш да извадиш и другата батерия за захранването на EPROM/CMOS-а я извади и нея.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 06, 2009, 09:22 »
В BIOS има една защита срещу запис върху MBR на НДД. Виж дали не е вкл.
Свали си System rescue CD http://www.sysresccd.org и работи с него.
Покажи ни какви грешки ти дава.
Свали си диагностична програма от сайта на производителя на диска. Ако тя каже, че има проблем, носиш всичко (и програмата) при търговеца.
« Последна редакция: Jan 06, 2009, 09:33 от laskov »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #14 -: Jan 06, 2009, 15:33 »
Съжалявам, че пиша на латиница. Довечера ще го оправя. Тук нямам :(
Този диск има опция да прави бекъп по мрежата на дялове за Linux и за Windows. Аз съм доволен. При един подобен случай се справи
http://trinityhome.org/Home/index.php?wpid=1&front_id=12

edit by neter: Редактирано, съгласно т.3 от правилата на форума. Айде де, за какво беше сложен този онлайн конвертор сред опциите при писане на пост :)
« Последна редакция: Jan 06, 2009, 16:35 от neter »
Активен