Всеки може да си ползва каквато си иска ОС. Защо ги съдите че не следват модната линия да се "преминава на линукс"?
Парите за държавната администрация не си ги произвеждат те, нали? Освен това, като накупят измислиците със затворен код, после тези измислици ще могат ли да бъдат контролирани, както другите с отворения?
Абсолютно!!!
Днеска си говорим с мама по телефона и тя ми разказва, как отишла да подаде 2 данъчни декларации (на частно лице, не на фирма). И служителката се размрънкала защо били в хартиения формат, а не на дискета и колко много време щяло да й трябва да ги въведе!!! На всичкото отгоре имала наглостта да препоръча услугите не просто на счетоводна къща, а на някаква конкретна. Ние храним такива хора с данъците си, ние им купуваме софтуер (и хардуер), за да може да ги мързи да ги ползват и да зарибяват клиенти за свои частни интереси!!! На всичкото отгоре електронните бланки с в екселски формат и нямам гаранция, че дори и да си ги попълним вкъщи с Опън офис, ще излязат като хората в техните компютри. Да не говорим, че за едното подписване ще трябва и електронен подпис (не че ще й угодим на госпожата, та да има повече време за педикюра си

).
Имам и още един пример: на баща ми му дават диск с разни данни, който трябва да си е за него. На диска има 1 файл във формат, който все още не знам какво е точно. Знам само, че е нещо от мс аксес, но не е пълна база данни. С Опен офис не можах да отворя нищо смислено по него. За какво ми е такъв диск? Да си го въртя на пръстчето? Защо трябва да се ползват такива нестандартизирани програми и файлове???
Ако ще правят министерство за ИТ, могат да се погрижат за администрацията и нейната грамотност и мотивация. Също така може да направят свестен сайт на Министерския съвет. И да се научат да ползват преносими документи.
Когато съм във факултета ми и виждам какви хора има там (и колеги студенти, и преподаватели), се чувствам страшно горда, че уча там и че уча Компютърни науки. Когато се сблъскам държавната администрация и видя за какви "ИТ технологии" става въпрос... се срамувам, че държавата ми може да нехае и да окуражава такива неща