Колкото до биологичната обвивка - ами ние нямаме пълното и описание, така че е трудно да кажем дали ни ограничава или не, по-скоро не. Ние не сме запознати с пълните възможности на тази обвивка, че да я квалифицираме като непригодна или ограничаваща. Примерно механизма на мисленето, съня, изчислителните и познавателни възможности нямат задоволително обяснение. Даже аз си мисля, че тепърва ще се разкриват възможностите и. Пък и това е най-сигурното и стабилно нещо в природата - може да се самопоправя и лекува. Докато една електронна машина може да се срине, когато си поиска и ти (ако приемем, че си някакви ел.сигнали) да заминеш в отвъдното. Да не говорим за разни вируси, които мога да те затрият за части от секундата. Човека си е един доста добър да не кажа съвършен биологичен компютър. А мозъка му си е жив паралелен процесор, така че това компенсира бавните нервни сигнали. Пък и операционната му система е съвършена, без бъгове. По-голям uptime от този на човека не е постиган от никой компютър. Аз си мисля, че потоците информация, които човешкия мозък обработва в секунда са доста по-големи от тези и на най-сложния суперкомпютър (тука таратор може да каже дали това е вярно). Само си представете инфото постъпващо от петте сетива и си помислете какъв еквивалентен комп е нужен за да го обработи за същото време. Също доколкото съм чел паметта на човека е също огромна - примерно това проличава при опити с хипноза, където хора си спомнят с детайли неща от преди години, например номер на кола преди 10г. паркирана пред вашия блок в точно определен час и минута, на който по-принцип вие не сте обърнали внимание, т.к. не ви е основния приоритет да помните всичко около вас. Да ама нещо във вас очевадно запомня всичко, всяка секунда. Лично аз не изкам да напускам такава обвивка

Между другото Вселената, която виждаме е всъщност една малка част от съществуващата Вселена. Какво имам предвид, ами ние виждаме само видимата Вселена, която е само 4-5% от общата маса на Вселената, другото е т.нар. тъмна материя (25%) и тъмна енергия (70%). Т.е. 95% процента от Вселената представлява нещо, което не е известно какво точно е, докато за тъмната материя може да се предполага, че е просто несветеща материя - примерно огромни междугалактически облаци водород, то тъмната енергия е с неизвестна природа.
Общо взето тази т.нар тъмна маса на Вселената определя нейната съдба, а галактиките са само пионки в цялата игра. Общо взето учените съдят по-косвен път за нея, т.к. е директно не наблюдаема, но оказва гравитационно влияние върху видимата Вселена, което е изчислимо и наблюдаемо.
Както казах парадокс до парадокса. Тепърва ще става интересно, 21век предвещава да е интересен

.
Друг интересен парадокс е, че нашето съществуване (на живата природа) по-принцип противоречи на втория принцип на Термодинамиката. Във всяка система нивото на хаос/ентропия се запазва или нараства. За затворена система като нашета Вселена ние сме очудващо сложни и подредени форми на материята, което по-принцип би трябвало да е невъзможно за реализация. Така че и това чудо няма задоволително обяснение. Явно има някакъв механизъм или неоткрит още закон, който може да намаля тази ентропия и да я прави отрицателна. Иначе доколкото знам случайното възникване на живот (да не говорим за разум) при тази възраст на Вселената е клонящо към нула, т.е. с много малка вероятност. Вероятността е токова малка, че все едно от останките от взирива в Челопечене (ако си спомняте миналото лято) да се сглоби флотилия Ф16, което не е невъзможно на теория, но на практика е абсурд да се случи. Т.е. ние си оставаме един абсурд

, докато някой не намери задоволително обяснение на това. Понякой път си мисля, че живота във Вселената трябва да е изначално заложен иначе няма как да се случи. Абе луда работа