Автор Тема: Смях  (Прочетена 224290 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4158
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #630 -: May 18, 2025, 21:58 »
тук по строго следят за регистрацията - може би защото е компютъризирано и става автоматично

https://i.pinimg.com/originals/ea/81/33/ea8133c4d95e2140f8f6ffe4dba8ed46.jpg
напр. тоя му изтича регистрацията (на номера) октомври 93, новия му стикер ще пише октомври 94 като ще е друг цвят (отживелица, остатък от преди компютърната ера, защото и полицаите недовиждат) та по лесно да те хващат по разликите в цвета

още един (от 2019)
https://c8.alamy.com/comp/2A4WB53/illinois-license-plate-usa-2A4WB53.jpg
(а отдолу си му личат различните цветове от предходни години - домързяло го е да ги разлепи, макар че инструкцията за употреба т.е. залепяне започва с "първо разлепяте стария стикер", че на желязо най-добре лепи лепилото)

За другия стикер - ей тук едно село под летището (на юг) където няма много българи:
попълваш нек'ва такава форма (е ако имаш хеликоптер цената е по-солена, по-богато село са явно)
https://elmhurstfunion.wordpress.com/2023/03/01/updates-to-vehicle-sticker-scam-infuriates-elmhurst-residents/
и ти издават нещо такова, което лепиш на предното стъкло

П.П. Чувал съм че понякога (обик. още по-скъпите села и затворени общества) освен че имаш стикер от твойто село (община) при тея пак трябва да имаш и от тяхната за да можеш да паркираш и при тях спокойно, но... повечето са на разменни начала (както вече споменах, като при тях пък ония най-затънтените и без стикери са  най на далавера, като долно/горно уйно напр.)  [_]3

Ако ви интересува къде има най-много българи (макар че тук повечето отговарят така - race: American/U.S. след натурализация, но са си българи де (поамеирканчени)
https://www.statimetric.com/us-ethnicity/Bulgarian

та в Илинойс  - Top Counties by Population of Bulgarian
са тия около летището
Cook County, Illinois   9,395
DuPage County, Illinois   1,630
и индустриалната зона по на север и там долно/горно...  ;D
Lake County, Illinois   1,050
« Последна редакция: May 18, 2025, 22:32 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #631 -: May 19, 2025, 00:11 »
Никсън и аз имам един въпрос , верно ли у нас след 65 г. вече не можеш да станеш професор? Или може би само в БАН?
Това май никъде го няма по света..

Не съм самозванец, работих в БАН 40 години, имам награди, ръководител съм полет на втория български космонавт, бил съм 20 и кусур години заместник на този институт и сега... да не мога да изразявам становище, възмущава се доцентът.

За него сега е последен шанс да получи професорска титла, тъй като на 26 януари навършва 65 години и след това няма право да кандидатства. В края на декември трябва да стане ясно дали ще стане официално професор
.

То май въобще всеки съди всеки....
https://e-vestnik.bg/39147/stefan-lesikov-podadoh-signali-za-izmamni-saytove-s-hranitelni-dobavki-a-sadyat-men-za-30-hil-leva/

П.П. Подготвяте ли се вече за лятото ...само да ви напомня че
„Нищо с вибраторите вече няма да е същото“
https://e-vestnik.bg/39148/velikdenski-razmisli-i-strasti/
« Последна редакция: May 19, 2025, 01:00 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4076
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #632 -: May 19, 2025, 07:15 »
Ремотекс, не знам, не съм наясно как стои въпроса с професурата, и не мога да ти отговоря. Мисля си, че едва ли има възрастов таван, в университета имаше бая възрастни професори, но това си е мое разсъждение.
Ще потърся инфо по въпроса.

П.П. Ремотекс, я дай малко повече инфо, откъде идва това за 65-те години за професорите, защото единственото, което аз намерих, е, че според Закона за висшето образование, ректорите на държавните университети (които са в мнозинството си професори), след навършване на 65 години, вече не могат да са ректори и ще ги освобождават от ръководната (ректорската) длъжност.

Да се ориентирам за какво конкретно иде реч, че така търся изтърван на поляна кламер, маса нормативни актове изчетох, без резултат  ;D

П.П.П. Намерих нещо, в Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН, и конкретно чл. 2, ал.3 : "За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които не са навършили 65 години към датата на обявяване на конкурса, обогатили са науката с важни постижения, получили са известност и признание в страната и в чужбина с две активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност."

Но това не означава, че не можеш да станеш професор над 65 години, може би тоя казус, по който задаваш въпроса си, е по-скоро за заемане на длъжност в БАН, а не за придобиване на професорското звание.
« Последна редакция: May 19, 2025, 17:43 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #633 -: May 19, 2025, 18:09 »
Цитат
в университета имаше бая възрастни професори...
Е да ама те ста станали професори още като "младежи", иначе то е ясно че титлата е пожизнена.
Няма нужда да задълбаваме повече, аз питам просто от любопитство и не помня какъв беше точно казуса (но и аз си помислих че това е нещо вътрешно си там измежду БАНските старци)
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5216
    • Профил
« Отговор #634 -: Днес в 09:36 »
Цитат
П.П.П. Намерих нещо, в Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН, и конкретно чл. 2, ал.3 : "За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които не са навършили 65 години към датата на обявяване на конкурса, обогатили са науката с важни постижения, получили са известност и признание в страната и в чужбина с две активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност."

Нееднозначно е.

Какво означава "доктор на науките" ?
По соц време имаше "кандидати на науките" и "доктори на науките".
След редица промени в законите сега им викат "малък доктор" и  "голям доктор".
   Конкретно: при инженерните специалности "д-р" е  "малък доктор",
а "д.т.н." (доктор на техническите науки)  - "голям доктор"
   Професори обаче могат да бъдат и "големи", и "малки"  доктори.
Т.е. може да има както "проф. д-р ...", така и "проф д.т.н.  ..."
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5216
    • Профил
« Отговор #635 -: Днес в 17:19 »
   Между другото,ако не беше наглия и самозабравил се Шимон Дянков,
и БАН,и университетите ни щяха да са в много по-добро състояние.

Кой го сложи тоя за финансов министър,не знам !  >:D
Активен