Ремотекс, не знам, не съм наясно как стои въпроса с професурата, и не мога да ти отговоря. Мисля си, че едва ли има възрастов таван, в университета имаше бая възрастни професори, но това си е мое разсъждение.
Ще потърся инфо по въпроса.
П.П. Ремотекс, я дай малко повече инфо, откъде идва това за 65-те години за професорите, защото единственото, което аз намерих, е, че според Закона за висшето образование, ректорите на
държавните университети (които са в мнозинството си професори), след навършване на 65 години, вече не могат да са ректори и ще ги освобождават от ръководната (ректорската) длъжност.
Да се ориентирам за какво конкретно иде реч, че така търся изтърван на поляна кламер, маса нормативни актове изчетох, без резултат

П.П.П. Намерих нещо, в Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН, и конкретно чл. 2, ал.3 :
"За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които не са навършили 65 години към датата на обявяване на конкурса, обогатили са науката с важни постижения, получили са известност и признание в страната и в чужбина с две активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност."Но това не означава, че не можеш да станеш професор над 65 години, може би тоя казус, по който задаваш въпроса си, е по-скоро за заемане на длъжност в БАН, а не за придобиване на професорското звание.