Автор Тема: Каква дистрибуция да сложа на следния компютър?  (Прочетена 1449 пъти)

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте,
аз съм неопитен новак все още в линукс и нямам много опит, но съм решил да използвам едно старо желязо, ама лаченооо, за да се науча

първо за какво ще го ползам - стандартните неща - браузване в нета (предпочитам опера пред ЛЕСИцата, че по-малко ресурси ползва), теглене на файлове през торенти и п2п клиенти, скайп, слушане на музика, гледане на филми, да има опън офис, някакви занимателни игрички, не през вайн.

ето параметрите
процесор на слот 1 хардуерно моднат от 550мхр на 750 и работи нормално на 60 градуса  ;D
външна лан карта и външна звукова карта - стари
твърд диск сиагейт 40гб на 5400 оборота
видеокарта матрокс 8мб евентуално ще я разменя за 16 или 32 мб
рам памет сд рс133 една платка 256мб, една 128 и още една 128 на три слота са и май са с различни мегахерци 133 100 и различни тайминги, не че тва вече има значение
дъно някво старо  - слот 1, няма нищо вградено, три слота за рам, агп слот х2 скорост, шината май беше 100 или 133
китайско захранване от 300вата
сд четящо само, флопи и едно усб, не знам дали може да бутва от усб, не съм пробвал нито търсил

върви вин ХРистос на нея, с премахнати всякви визуални добавки и инсталирани последни версии на мн програми, върви и то не лошо

в бъдещата дистибуция не искам да чакам много, да вървят нещата що годе гладко, дистрото да има бг подръжка, да не се нуждае от мн настройка (не мога да пиша в конзола), графичната среда да не е от най-отблъскващите и да си има нужните програмки и актуализации

да, да, да знам....няма пълно щастие....искам не много, а сичко, типично по българско

та вашите предложения са .....?

благодаря на всички отзовали се.....

ПС - ето защо бях пуснал тема за това, кой каква машина притежава и какво работи на нея 8)
Активен

40VEK

frantic

• Напреднали
  • Публикации: 63
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Предполагам, че ще тръгнат доста дистрота но работата няма да е конфортна с тази машина.
След анкетата не си ли направи някакви изводи?
Аз съм пробвал на подобна машина (но с по-мощен процесор) CentOS 5x
Доста добре върви на по-слаби машини и Linux Mint XFCE, но гледам, че няма вече такава версия.
И накрая може да пробваш Fedora 11, в стандартната инсталация са включени доста графични среди,a и LXDE доста опростено но и леко.
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
Лично мое мнение е, че въпреки по-изчистения си интерфейс поне за мен LXDE не дава по-голяма лекота / бързодействие.

Много пъти е дискутирана темата за старите машини с малки ресурси тук. Предлагам администарторите да отворят една секция - линукс за стари машини или нещо от сорта - ще е полезна.

А по въпроса - минималистична инсталация - винаги съм предпочитал например инстал на сървър без никакви допълнителни услуги + xfce , но не пълен десктоп а само най-необходимото. При въпроси ще дам по-подробна информация.
Активен

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте,
ами тогава да задам въпроса така, ако му сложа "учи свободен с убунту" версия 3.0, или това е убунту 9.04 как ще върви на този комп? Някакви предположения?
или
да направя следното, да му инсталирам ксубунту 9.04. как предполагате ще се държи на тази машина?
благодаря на всички отзовали се отново
Активен

40VEK

frantic

• Напреднали
  • Публикации: 63
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Ами пробвай и ще ни кажеш резултата  ;D
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
В момента заради тестове на наш софтуер под линукс + касов апарат съм дигнал Ubuntu 8.0.4 LTS на подобна машина - Р3/733/384/40. Е CPU е 3-та серия но пък ти имаш клокната шина така, че и да има разлика тя е ~ 5-10%.

Ta ubuntu си върви, дори съм дигнал xfce4 сесия под Tightvnc. Малко е бавно наистина но се понася. 9.04 е леко оптимизиран - така, че може и да ти хареса все пак.
Активен