здравейте,
аз съм неопитен новак все още в линукс и нямам много опит, но съм решил да използвам едно старо желязо, ама лаченооо, за да се науча
първо за какво ще го ползам - стандартните неща - браузване в нета (предпочитам опера пред ЛЕСИцата, че по-малко ресурси ползва), теглене на файлове през торенти и п2п клиенти, скайп, слушане на музика, гледане на филми, да има опън офис, някакви занимателни игрички, не през вайн.
ето параметрите
процесор на слот 1 хардуерно моднат от 550мхр на 750 и работи нормално на 60 градуса

външна лан карта и външна звукова карта - стари
твърд диск сиагейт 40гб на 5400 оборота
видеокарта матрокс 8мб евентуално ще я разменя за 16 или 32 мб
рам памет сд рс133 една платка 256мб, една 128 и още една 128 на три слота са и май са с различни мегахерци 133 100 и различни тайминги, не че тва вече има значение
дъно някво старо - слот 1, няма нищо вградено, три слота за рам, агп слот х2 скорост, шината май беше 100 или 133
китайско захранване от 300вата
сд четящо само, флопи и едно усб, не знам дали може да бутва от усб, не съм пробвал нито търсил
върви вин ХРистос на нея, с премахнати всякви визуални добавки и инсталирани последни версии на мн програми, върви и то не лошо
в бъдещата дистибуция не искам да чакам много, да вървят нещата що годе гладко, дистрото да има бг подръжка, да не се нуждае от мн настройка (не мога да пиша в конзола), графичната среда да не е от най-отблъскващите и да си има нужните програмки и актуализации
да, да, да знам....няма пълно щастие....искам не много, а сичко, типично по българско
та вашите предложения са .....?
благодаря на всички отзовали се.....
ПС - ето защо бях пуснал тема за това, кой каква машина притежава и какво работи на нея