Автор Тема: Няколко въпроса за Линукс  (Прочетена 10447 пъти)

rado84

• Напреднали
  • Публикации: 96
  • Window Manager: Muffin
    • Профил
Не можах да преценя в кой раздел да си пусна темата и за това реших да е на неутрална територия, така да се каже. :)
Аз съм Win user, но напоследък все повече и повече слушам за този Линукс и реших да го видя що за стока е. Даже и книжка за Линукс си купих - като онези самоучители за Windows, само че за Линукс. А ето ги и нещата, които ме интересуват преди да смъкна каквото и да било.
Най-важният въпрос е първият:
1. Игри, музика и филми вървят ли под Линукс? - Ако отговорът тук е "не", то тогава няма смисъл да отговаряте на другите.
2. Каква е разликата между Live CD на Линукс и обикновеното такова?
3. Мога ли да си инсталирам Линукс при 10.8 свободни ГБ и то без да трябва да си форматирам C:\? Искам да имам и Линукс, и Уиндоус.
4. Според това, което прочетох Убунту била най-добрата версия без недостатъци, но ми е интересно вие коя ще ми препоръчате?
« Последна редакция: Oct 18, 2009, 02:25 от rado84 »
Активен

Arch Linux (LTS), Cinnamon (6.4.6); Core i7-12700F; RTX 3060 12GB, 64GB DDR5-4800, Corsair RM850e.

shoshon

• Гост
Re: Няколко въпроса за Линукс
« Отговор #1 -: Sep 28, 2009, 23:59 »
Добър вечер.
Не го приемай като обида, дразнение или някаква нападка...
Един софтуер е създаден с дадена цел. Просто ти ( като характирестичен субект ) не си много в тази цел ( поне докато не прочетете книжката, защото виждам не сте я прочели ).
Защо е така:
1) Няма да се справите с инсталацията.
2) Има реални шансове просто да си повредите информацията на компютъра.

Затова съм ДЛЪЖЕН да предотвратя бъдеща негативна реакция и учитиво да те помоля да НЕ инсталираш Линукс.

Поздрави :)
« Последна редакция: Sep 29, 2009, 00:01 от shoshon »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #2 -: Sep 29, 2009, 00:19 »
абе вълнени чорапе какъв е тоя отговор да те е...! Ся на кратко. Някой игри вървят други не. Филми, музика няма проблеми никакви. Живия диск си го пускаш и правиш каквото правиш на него после като го извадиш нищо му няма на компа ти даже и спомен не е останал, че е ползван, но нямаш пълната свобода да ползваш всички програаами. Можеш да го инсталнеш на такова пространство но все пак внимавай какво правиш не е напълно безопасно за начинаещ. Аз ползвам убунту но какво значи без недостатъци не знам, ако има такава операционна система кажимия да си я сваля?
Активен

nikito_blend

• Гост
« Отговор #3 -: Sep 29, 2009, 00:41 »
Здравей. Ако първият ти въпрос наистина е толкова важен за тебе то тогава продължавай да си ползваш Уиндолс, но ще ти отговоря за Live CD-то. Когато го сложиш в сдрома и рестартираш операционната система (ГНУ/Линукс) се зарежда директно от диска без да ти променя нищо по харда. Това е удобно за теб защото може да разглеждаш без да се притесняваш че ще прецакаш нещо. И ако ти хареса тогава можеш да го инсталираш. Дистрибуции кaто за начинаещи са: Ubuntu, Kubuntu, Knoppix, Gnoppix, PCLinuxOS ... има и още но да не изброявам. Разликата между Ubuntu и Kubuntu например е че визуално се различават (графичните среди са различни). Пробвай ги и двете.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 29, 2009, 01:09 »
Въпроса ти е точно в раздела. Особено последната му част (на раздела)  :) Искам да добавя и още нещо към това което е писано вече тук. Запомни едно това са РАЗЛИЧНИ  операционни системи (макар че според някои джама не е ). Ако искаш да смениш джама - смени го но не с линукс. Тук има доста хора които са допуснали тази грешка и после стой та гледай - можеш да проследиш процеса на настройка на цялата им машина. Нямам звук След два дена - скайпа няма микрофон След още два Нямам 3D и т.н. Типично уиндоуско мислене. С това ако се пребориш и линукса ще ти хареса Не успееш ли ще имаш да се чудиш другите какво толкова го хвалят. Не хардуера, софтуера или проблемите са определящи а начина ти на мислене. Тук няма какво да те спира (системата е с отворен код) Всичко можеш да научиш (макар и за дълго време) Няма невъзможни неща (има само неща които не стават тук и сега но утре всичко ще е наред) И не на последно място нещата могат да се правят по няколко различни начина - на кой както му харесва. Просто има свобода. Ако си фен на игрите - остави си прозорците и си превключвай когато ти се играе Карай известно време с двете за да можеш да да ги сравняваш Да си създадеш собствено мнение. За да не питаш каква дистрибуция и да не зависиш от чуждото мнение а само от твоето. Навлизаш в дълбока но бистра спокойна и топла вода Ако искаш - скачай и се учи да плуваш Ние сме тук до тебе и ще те пазим да не се удавиш
Активен

rado84

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 29, 2009, 02:23 »
Въпроса ти е точно в раздела. Особено последната му част (на раздела)  :) Искам да добавя и още нещо към това което е писано вече тук. Запомни едно това са РАЗЛИЧНИ  операционни системи (макар че според някои джама не е ). Ако искаш да смениш джама - смени го но не с линукс. Тук има доста хора които са допуснали тази грешка и после стой та гледай - можеш да проследиш процеса на настройка на цялата им машина. Нямам звук След два дена - скайпа няма микрофон След още два Нямам 3D и т.н. Типично уиндоуско мислене. С това ако се пребориш и линукса ще ти хареса Не успееш ли ще имаш да се чудиш другите какво толкова го хвалят. Не хардуера, софтуера или проблемите са определящи а начина ти на мислене. Тук няма какво да те спира (системата е с отворен код) Всичко можеш да научиш (макар и за дълго време) Няма невъзможни неща (има само неща които не стават тук и сега но утре всичко ще е наред) И не на последно място нещата могат да се правят по няколко различни начина - на кой както му харесва. Просто има свобода. Ако си фен на игрите - остави си прозорците и си превключвай когато ти се играе Карай известно време с двете за да можеш да да ги сравняваш Да си създадеш собствено мнение. За да не питаш каква дистрибуция и да не зависиш от чуждото мнение а само от твоето. Навлизаш в дълбока но бистра спокойна и топла вода Ако искаш - скачай и се учи да плуваш Ние сме тук до тебе и ще те пазим да не се удавиш
Мерси за отговорите. :) Честно казано не знам дали ще сменям Джама, ама ако може да се подкарат точно 2 игри на Линукс (само 2 игри играя) плюс мп3ки - значи ще го сменям. За момента, обаче, ме интересува има ли начин да сложа Линукс без форматиране? Идеята е да се науча да работя с Линукс поне малко, а Джама да го оставя за тримата глуп... ъъъ, индианци вкъщи. А и това, което ще уча от 2 Окт. (Информатика) май ще изисква да познавам Линукса, тъй че ща не ща ще трябва да го подхвана.

Имам смътни спомени, че четох за версия, която се инсталира като обикновена програма без форматиране, ама сега изобщо не мога да се сетя как се казваше въпросната версия. Кажете някоя версия за начинаещи с черен скин да й търся Live CD или както там се нарича този вид инсталация. Питам за такава версия, защото в момента нямам възможност да си преоразмерявам харда.
Активен

Arch Linux (LTS), Cinnamon (6.4.6); Core i7-12700F; RTX 3060 12GB, 64GB DDR5-4800, Corsair RM850e.

shoshon

• Гост
« Отговор #6 -: Sep 29, 2009, 10:38 »
tyuio кажи че не бях прав!
Ако искаш кохабитиране на двете системи може да изполваш wubi на Убунту.
Успех!
Повечето дистрибуций имат и метод за боот през DOS ( въпреки, че това не е важно май )
Защо не видиш как стоят нещата през виртуална машина, ако не искаш да печеш диск. Убунту може да се качи и на флашка. Ръг-тръг и после разбираш, че щом един mp3 плеър ( за 10 лева ) може да възпроизведе mp3 фрормат, то може би не нещо мааалко по сложничко би се справило с тази иначе трудна задача :)
М-у другото е хубаво да тестваш системата с LiveCD то, за да значеш дали ти се поддържа целия хардуер. Т.е тествай ВСИЧКО и ако има проблем - недей да инсталираш. ( провери си звука, видеото и интернет-а като за последното ще е нужно да знаеш какъв тип връзка използваш )
Разцъкай се из средата ден, два. Разбери що е това терминал, root, пакетен мениджър. Само тогава ще може да използваш системата пълноценно. Иначе ще си седи като картинка :)
Пак успех ти пожелавам!
Активен

rado84

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 29, 2009, 14:17 »
Ами мисля, че се поддържа, защото в книгата пише като препоръчителни изисквания следното: процесор над 1000 мандахерца, РАМ над 256 и и място на харда над 10 ГБ. Е, последното е малко по-малко, но като видях падащото меню с размерите на инсталация мисля, че ще върви. А другите неща от хардуера ми са 2.66 ГХц (едноядрен) и 1.5 ГБ РАМ. Та поне за това мисля, че ще върви.
А връзката честно казано не знам каква е. При инсталирането на Джама настройките на лан картата са да си взима данние автоматично и не въвеждам никакви айпи-майпи адреси. И кабелът за нета от компа слиза директно долу в шахтата, не е вързан към допълнителни устройства. Като играя някоя игра онлайн обикновено за вид връзка избирам T1/LAN - такава имаше в Counter-Strike.

Едит: гледам, че тоя инсталатор сваля същия файл, който свалих вчера вечерта. Нямаше ли да е по-лесно ако просто го маунтна през демон туулса и го инсталирам?
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #8 -: Sep 29, 2009, 14:39 »
Ти с книжката докъде стигна :)
Вярно е че, сваля същия файл - незнайно защо, но ще почкаш, после ще започне прединсталация ( кофвигуриране на Windows-а) и ще стигне до там. Компютъра ще се рестартира, избираш Убунту и продължаваш с инсталацията.
А ти какво имаш предвид демон туулс и инстал ?
В диска няма exe-та. Това е друга операционна система...
Няма WinAMP, няма Install.exe няма Crack.exe. Всичко е на съвсем различен принцип.
Под хардуер имах предвид - прозиводител, модел... такива неща. Видео картите са проблемни както и Wireless ( за който за сега поне няма да се притесняваме, надявам се )
Айде успех!

П.П Убунту ще заеме максимум около 3 гигабайта... T.e отдели му към 6-7. Аз съмс федора на 9 ГБ и повярвай тука има доста повече софтуер от колкото си виждал :) останалото е user space :)
« Последна редакция: Sep 29, 2009, 14:41 от shoshon »
Активен

Oxy

• Напреднали
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 29, 2009, 16:11 »
Така доколкото разбирам май нетя идва с дхсп ИП, което е хубаво...
Моят съвет кажи си игрите и виж дали вървят по wine http://appdb.winehq.org/
ако не вървят и толкова държиш на тях или оставаш с джамове или правиш дуалбуут - уин/лин...
следващото нещо което може да ти създаде проблеми това е 3д ускорение - каква ти е видеокартата и последното...
Моя личен съвет е следния ако ти се покриват изискванията за игрите имай предвид че на компа могат да се правят и другите неща - филми мп3 скайп офис пакет и още 999999 на 9999999та степен неща, които не си си и представял....
Аз лично преди 4 или 5 години една вечер след поредния проблем с джама(заби докато пишех някъв докумет а работех на една щайга) побеснях и започнах епопеята с линукс... имаше доста четене доста нови неща и тн, но на мен ми е интересно. Това колко ще четеш зависи и от това какво ще правиш, ако искаш просто да го ползваш и да не се занимаваш си перфектен четеш веднъж настройваш и повече не пипаш, той сам се ъпдейтва(в повечето случаи)... вече ако искаш да човъркаш да се занимаваш, готви се за четене

rado84

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 29, 2009, 16:47 »
За игрите вече се порових - не вървят. И двете имат някаква разновидност на GameGuard, която пречи да се подкарват под Линукс. Пишат, че стигаш до главните менюта на игрите, но като тръгнеш да играеш те изхвърля. Така че оставам на "двоен старт" с 2-те ОС.
Видеокартата ми е ATI HD3650 512 MB AGP PIXEL SHADER 4.0 DIRECTX10 SUPPORT.

Аз писах едно лс на шошон, но не знам дали и кога ще го види, а ми трябва спешна помощ поне за писането на кирилица. Този пост в момента го пиша във форума на дата.бг, защото тук има кредор и ще го пейстна във вашия форум - за да не нарушавам правилата на форума и за да не ми се налага да пиша на омразната ми маймуница. ;)
Та... четох някаква статия за настройка да пише на фонетика и след доста ровене успях да отворя терминала, но нищо от това, което пише в статията не можах да го разбера. Свалих и нек'ъв файл bg_pho-cp1251.map, но никъде не пише как се инсталира. Вече започвам да се изнервям от тоя Линукс. Колко е по-просто на уиндоус - цъкаш десен бутон върху файла, цъкаш install и фонетиката ти за писане е готова за употреба (е, добавяш я от меню, но и то е фасулска работа). Няма писане, няма глупости... А да не говорим и за намирането на музика - кажете ми да накарам проклетият линукс да ми намери папките с музика и филми, които са създавани под уиндоус?
Давам му една седмица и ако не започне да работи както аз искам - заминава в кофата, пък ако ще и да не завърша висшето заради липсата на линукс!

Шошон, с книжката стигнах до "кирилизиране на клавиатурата", ама нещо не мога да се оправя. Пише да отворя контролния център, но такъв няма. Нито пък има "региони и достъпност" както пише в книгата. Е, пише regional & accessibility", но убунтуто ми е на БГ и за това търся българските еквиваленти - такива "животни" нема тук. :(
Активен

lunarvalleys

• Гост
« Отговор #11 -: Sep 29, 2009, 16:59 »
добре, не му давай ултиматуми на линукс, просто си стой с уиндоус и не се занимавай (а и нас) си глупости

гледам си тъгнал с рогата напред, та да вметна само, че никой не ти е длъжен с нищо -- нито линуксът нито пишещите тук

апропо, фонетичната подредба в линукс се изкарва без проблеми за разлика от тази в една друга ОС. ако си с ГНОМ десткоп среда, си добави аплет към панела, който аплет ти показва клавиатурната подредба
« Последна редакция: Sep 29, 2009, 17:00 от lunarvalleys »
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #12 -: Sep 29, 2009, 17:15 »
Човека е сериозен. Не се притеснявайте :)
Активен

dvanaise

• Напреднали
  • Публикации: 74
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE, LXDE
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 29, 2009, 17:18 »
Колко е по-просто на уиндоус - цъкаш десен бутон върху файла, цъкаш install и фонетиката ти за писане е готова за употреба (е, добавяш я от меню, но и то е фасулска работа).

забравяш няколко подробности. търсиш познат да ти каже как се казва програмата която ти трябва. търсиш я в гугъл примерно. сваляш я. търсиш и крак евентуално (може и ръка, уши и други подобни). инсталираш я с поне 5 клика NEXT и поне 1 FINISH. за играчката с краковете няма да споменавам. рестартираш. търсиш по менютата и евентуално имаш кирилица. а сега да те видя ако трябва да си инсталираш виетнамица или японица.

в Линукс с около 5 клика имаш почти всяка клавиатурна подредба.

колкото до виждането на дяловете с уинодоус. мислеш че убунту си ги монтира само но ако не е така трябва да въведеш по 1 ред за всеки дял в /etc/fstab. със съответните настройки

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 29, 2009, 17:42 »
ако не започне да работи както аз искам
Е това е разликата между джама и линукса Джама ти диктува как да работиш и ти се съобразяваш с него а линукса работи ВИНАГИ както ти искаш. Проблема май е в това че ти не можеш да му кажеш какво искаш
Активен