Анкета

Въпрос: Какви ще са резултатите от експериментите с ГАУ, според вас? (можете да избирате 2 опции в анкетата)

• Положителни (голям напредък за науката, откриване на бозона на Хигс и т.н.)
    - 22 (25.9%)
    Отрицателни (харчене на големи суми пари, страх сред хората и  т.н.)
    - 6 (7.1%)
    Катастрофални (черна дупка, голямо земетресение, изместване/обръщане на полюсите и т.н.)
    - 5 (5.9%)
    Не знам
    - 8 (9.4%)

Общ брой гласове: 32

Автор Тема: Големият адронов ускорител  (Прочетена 12338 пъти)

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Големият адронов ускорител
« Отговор #30 -: Oct 24, 2009, 00:13 »
Айде бе, вие анализ не сте ли учили :)
Безкрайността е едно върху нула, съответно число делено на безкрайност е все едно число по нула, т.е. нула... ОК, де, става въпрос за граници на функции и редици, ама след няколко бири е все едно  ::)
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #31 -: Oct 24, 2009, 00:33 »
Безкрайността е изправена осмица.
« Последна редакция: Oct 24, 2009, 00:36 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #32 -: Oct 24, 2009, 02:26 »
 ;D ;D ;D
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

edmon

• Гост
« Отговор #33 -: Oct 24, 2009, 10:22 »
Ами как тогава ще делиш на нещо дето не е число :)

глей ся къв си... разваляш ни мохабета...
гледай малко по-глобално на нещата.... щом има нула и безкрайност, защо да не ги използваме....
колкото и извън ограниченията да са...
за да те успокоя ще формулирам и една аксиома та да няма повече неясности:
Деленето и умножението не са само за множеството от реални числа!

хахахаах
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #34 -: Oct 24, 2009, 13:57 »
Така е, това са операции в пръстени и пръстеноподобни структури  ;D
Активен

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #35 -: Oct 24, 2009, 14:27 »
Сега само някой да докаже, че безкрайността е в пръстен  :D

П.П. Ако успея някога да си взема висшата алгебра може и аз да се пробвам  ;D
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #36 -: Oct 24, 2009, 14:39 »
Въобще не ме разбрахте май - аз всъщност се опитвам да докажа, а не да оборя теорията. Обаче ако може да се дели на +/-безкрайност и на нула, тази теория се срива. Ето на простия пример: вземаш една ябълка и искаш да я разбиеш на безкрайно малките й съставни части и искаш да разбереш от колко такива части се състои. Значи интуитивно се стига до идеята, че това ще е много голям брой (и все пак краен защото един камион трябва да се състои от повече такива части, отколкото една ябълка). Обаче според мат. анализа имаме следното:

lim(x->-inf) a/x = 0-

и излиза че ябълката,както и камиона се състоят от нула на брой безкрайно малки градивни частици, което определено е парадокс, защото тогава ще се окаже че няма разлика между една галактика и една мравка.

Затова най-добре викам да изключим деленето на безкрайности и нула и всичко според мен си пасва :) Почти де.
« Последна редакция: Oct 24, 2009, 14:41 от gat3way »
Активен

sickmind

• Гост
« Отговор #37 -: Oct 24, 2009, 15:05 »
Та както в изчисил Дъглас Адамс

За тези който не са чели книгата, ето и разсъжденията му:
--------------------------------------------------------------------------
Известно е, че има безброй светове просто защото има безкрайно много пространство, в което те да съществуват. Не всеки от тях обаче е населен. Следователно трябва да има краен брой населени светове. Всяко крайно число, разделено на безкрайно дава резултат. толкова близък до нулата, че е без всякакво значение и поради това може да се каже, че средния брой на населението на всички планети във Вселената е практически равен на нула. От това следва, че броят на населението на цялата Вселена е също равен на нула и че хората, които е възможно да срещате от време на време, са просто плод на болното ви въображение.“
(Дъглас Адамс, „Ресторант на края на Вселената“)
--------------------------------------------------------------------------

Но както и да е, ускорителя ми е най интересен заради възможността да се пътува във времето /напред и само на елементарни частици...за сега/. Например, частиците в колайдъра се движът със скорост близка до скоростта на светлината /до колкото е възможно/, да речем че частиците ще се движат вътре 10 секунди НО за самата частица няма да са изминали 10 секунди а примерно ще са изминали 6, така частицата ще е преминала 4 секунди в бъдещето. А за тези дето не са учили физика ще кажа: Какво виждате ако погледнете слънцето? /с маска за електрожен например/: Отговора е виждате слънцето преди 8 минути, защото толкова е необходимо на светлината да стигне до нас, а ние виждаме благодарение на светлината. С други думи колкото по бързо се движи дадена частица толкова по бързо се движи света около нея /или съответно толкова по бавно тече времето за самата частица/
« Последна редакция: Oct 24, 2009, 15:14 от sickmind »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #38 -: Oct 24, 2009, 16:09 »
Мисля, че тука бъркате видовете безкрайни множества. Едно безкрайно множество може да е безкрайно изброимо или безкрайно неизброимо.
Цитат
Известно е, че има безброй светове просто защото има безкрайно много пространство, в което те да съществуват. Не всеки от тях обаче е населен. Следователно трябва да има краен брой населени светове.
Това не ми се струва особено вярно.
В смисъл: има безброй много естествени числа, но не всяко от тях е четно. Това не прави нечетните (или пък четните) краен брой.
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #39 -: Oct 24, 2009, 17:55 »
Марче ( може ли така да ти викам ? ), как си личи че си от ФМИ.
Права си естествено.

Все едно да те питат кои числа са повече: реалните или естествените. Ми равен брой са. Просто мощността на множествата е различна.

Както и да е.

Сега се сещам една забавна случка:

Имахме тиимбилдинг и задача която можеше да се реши с автомат.Е измъдрих ме го за 20 мин, ама един човек , на който грам не му дремеше за математиката, я изплющя за 4 мин. :)

Не, че има връзка де, просто интересна случка :)

А за колайнера. Въпрос: Как ще направят черна дупка ? За това не се ли сика много маса?

Потенциален отговор: Да речем в черната дупка маса и енергия значи едно и също нещо. Ама те пък от къде ще вземат толкова много енергия? Нали уж винаги има загуби при трансформацията ( не знам някой да е направил от енергия материя още )

Аз си мисля че след като са одарили една нощна на Quake IV ( не III, щото там са напред с материала ) и са изпили доволно количество биричка, чистачите в отдела са решили да си направят майтап с всезнайните господа журналисти, че света ще свърши. Въжте го от добрата страна:

1) Излезе книга за прословутия колайнер.( И Америка пак спаси света )
2) Излезе филм по книгата. ( И Америка отново спаси света )
3) Вестниците си пълнат иначе малкото не-жълти сраници с не-жълто изглеждащи новини.
4) Форумджийте от линукс-бг.орг могат да пообщуват като нормални хора не само в Xterm стил.
5) Голяма част от населението си приговори знанията по математика и физика :)
6) Няколко гийки 100% са се запалили на темата и сигурно вече са взели академични титли.

<!-- Списъка е дълъг -->

И така. Поздрави от мене шошонски и да прайте трушия, че е време вече!
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #40 -: Oct 24, 2009, 19:32 »
Въпрос: Как ще направят черна дупка ? За това не се ли сика много маса?
Не не се иска свръх голяма маса. Важна е не масата а плътността. Черната дупка можела да тежи и един грам, стига да има кой да свие веществото твърде много.

Въпросът е че веднъж възникнала, независимо с каква маса, понеже е черна и е дупка, започва бавно и постепенно да привлича всичко наоколо във себе си и масата и може да нарастне твърде много, ако има какво да засмуче.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

sickmind

• Гост
« Отговор #41 -: Oct 24, 2009, 19:53 »
Въпросът е че веднъж възникнала, независимо с каква маса, понеже е черна и е дупка, започва бавно и постепенно да привлича всичко наоколо във себе си и масата и може да нарастне твърде много, ако има какво да засмуче.

Така е, но черните дупки умират... http://www.wonderquest.com/black-holes.htm
Колкото е по малка черната дупка толкова по бързо... изчезва, а тези които на тероия може да се създадът в колайдъра са възможно най малките. Пък и още не се знае със сигурност, че може да се създаде, особено след като те не могат да достигнат скоростта на светлината. Не се знае при каква скорост може да се образува. Това което ще наблюдават е процес който се случва около земята хиляди пъти в секунда... милиони частици се сблъскват при огромна сксорост всяка секунда при навлизането им в земната атмосфера и точно това се опитват да пресъздадът на първо време, процес който до сега не е било възможно да се наблюдава.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #42 -: Oct 24, 2009, 21:29 »
Да бе и аз съм чел че нещата стояли по тоя начин - черните дупки излъчвали някаква радиация на Хокинг която в общи линии била обратнопропорционална на масата им. Така свръхмасивните черни дупки от сорта на тези в центъта на галактиката щели да живеят трилиони години, а микродупките каквато евентуално можело да създадат в ускорителя се изпарявали за части от секундата.
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #43 -: Oct 24, 2009, 23:39 »
Въобще не ме разбрахте май - аз всъщност се опитвам да докажа, а не да оборя теорията. Обаче ако може да се дели на +/-безкрайност и на нула, тази теория се срива. Ето на простия пример: вземаш една ябълка и искаш да я разбиеш на безкрайно малките й съставни части и искаш да разбереш от колко такива части се състои. Значи интуитивно се стига до идеята, че това ще е много голям брой (и все пак краен защото един камион трябва да се състои от повече такива части, отколкото една ябълка). Обаче според мат. анализа имаме следното:

lim(x->-inf) a/x = 0-

и излиза че ябълката,както и камиона се състоят от нула на брой безкрайно малки градивни частици, което определено е парадокс, защото тогава ще се окаже че няма разлика между една галактика и една мравка.

Затова най-добре викам да изключим деленето на безкрайности и нула и всичко според мен си пасва :) Почти де.

Приемайки, че  едното е вярно трябва да докараме другото невярно.
Та почвайки да делим ябалката на градивните и частици в един моментет някой от тях най-вероятно ще изчезнат и накрая ще ни остане една ГОЛЯМ НУЛА.ОТ целия камион ябалки барабар с камион и маслото карбуратора ще се получи същото.голема НУЛА.
ГЕЙТ ти направо ми разваляш забавлнието.
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #44 -: Oct 25, 2009, 10:06 »
lim(x->-inf) a/x = 0-

Ааа, не така, gat3way. Не от нула, а от клонящ към безкрайност брой безкрайно малки части. И все пак галактиката е по-голяма от мравката.  :D

Аз си мисля че след като са одарили една нощна на Quake IV ( не III, щото там са напред с материала ) и са изпили доволно количество биричка, чистачите в отдела са решили да си направят майтап с всезнайните господа журналисти, че света ще свърши.

Аха, ето и от мене малко майтап.  >:D
Не сте ли се замисляли какво откриват при съвременните разкопки археолозите? В повечето случаи това са стени и зидове, грънци, токи и катарами, копия, монети  накити, колесници и рядко някоя сложнотия като Антикитерийския механизъм. Освен тези за древните цивилизации свидетелстват и мегалитните съоражения като пирамидите.
Сега, само си помислете какво ще си представят за нас след хиляди години бъдещите поколения като почнат да изравят стоманобетонни трегери, неръждаеми казани на перални машини, ПВЦ дограми, пертолни рафинерии, бетоновози, циментовози, блейд сървъри, течнокристални  и CRT монитори, уредби за домашно кино, прахосмукачки, WC чинии (!), гуми (тука ще ударят джакпота - гуми, малки и големи, колкото искаш), лети и стоманени джанти, алуминиеви радиатори, електрически стълбове и т.н. и т.н. А какво ли ще си помислят ако при разкопките попаднат на някое сметище!?  >:D

И така. Поздрави от мене шошонски и да прайте трушия, че е време вече!

Не се обиждай, но ако не знаеш в един край  на България "шошон" означава "вълнен чорап", освен на всички познатото индианско племе.  ;D
П.П. OK, може и шушон да е името.  ;)
« Последна редакция: Oct 25, 2009, 13:50 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра