Автор Тема: Оптимален хардуер за ползване на Линукс?  (Прочетена 5053 пъти)

tyuio

• Гост
Здравейте.
Тази тема я отварям под формата на анкета без да е с анкетна опция, понеже няма да мога да направя достатъчно вероятни отговори :)
Продиктувана е от следния казус:
Доста често ползвам виртуални машини на моя домашен комп и реших да си сложа още малко рам защото взе да се задъхва.
Ок при мен вече всичко е спокойно и съм доволен.
Зададох си този въпрос, защото погледнах машините на хората околомен с какво са и какво ползват и то не само под Линукс а и под уин.
Държа да отбележа че в отговора не се вкшчват много тежки игри или специфичен тежък софтуер.
Наглудението ми е че 805 от хората не използват своите 4 гиги рам изобщо както и да речем 2.6 двуядрения си процесот както и скъпата си Енвидия, или Ати изобщо.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ползвам предимно Убунту, с леки ефекти и две виртуални машини Куеми и Виртуалбокс друго тежко не се сещам освен някаква жаба за разни приложения.

Въпроса ми е, нужен ли е целия този глад за силен хардуер особенно за Линукс и *БСД а дори и за не геймърски или специфични програми на Уин?
Дайте примери от вашия опит или със самите вас!
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 22:31 от tyuio »
Активен

stealth01

• Гост
2GB RAM според мен е оптималния вариант, който е достатъчен дори и за 64 битова система. повече - само ако се ползват някакви специфични приложения ядящи памет.

за видео - nvidia. въпреки че драйвера им не е свободен, е едно от добре направените и поддържани неща. върви без проблем 3D, както и хардуерно ускорение на HD видео (x264 кодека).
Активен

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
Ами всичко зависи от употребата.

Понеже пътувам доста и се занимавам със странни експерименти за мен виртуалните машини и то на лаптоп са необходимост.

Текущата ми машина е Dell Studio 1735.
 * CPU: Core2 Duo P8400 @ 2,4Ghz
 * RAM: 4G
 * HDD: 320
 * Video: Ati HD3450 - само проблеми си имам с него ама това е друга тема.

Редовното ми натоварване при сериозна работа е 4 - 6 - 8 виртуални машини (дебиан/слак) доста минимални в интерес на истината. Това гризва едни стабилни 3 и малко рам и захапва леко swap. Натоварването на цпу-тата не е много но се случва да видя и двете да работят на 100% обикновенно едното е на 75% (1600 Мхз) а другото гравитира отколо 1200

При вечерна употреба (т.е. джаббър, музика, браузване, видео) реално съм на около 1Г рам и ядрата си вървят на 800 Mhz почти през цялото време
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

Warstomp

• Напреднали
  • Публикации: 344
  • Distribution: Debian, Ubuntu
    • Профил
2GB RAM, nVidia видеокарта,двуядрен Intel E8400 3Ghz, 32 бита Debian
Активен

tyuio

• Гост
Ами всичко зависи от употребата.

Понеже пътувам доста и се занимавам със странни експерименти за мен виртуалните машини и то на лаптоп са необходимост.

Текущата ми машина е Dell Studio 1735.
 * CPU: Core2 Duo P8400 @ 2,4Ghz
 * RAM: 4G
 * HDD: 320
 * Video: Ati HD3450 - само проблеми си имам с него ама това е друга тема.

Редовното ми натоварване при сериозна работа е 4 - 6 - 8 виртуални машини (дебиан/слак) доста минимални в интерес на истината. Това гризва едни стабилни 3 и малко рам и захапва леко swap. Натоварването на цпу-тата не е много но се случва да видя и двете да работят на 100% обикновенно едното е на 75% (1600 Мхз) а другото гравитира отколо 1200

При вечерна употреба (т.е. джаббър, музика, браузване, видео) реално съм на около 1Г рам и ядрата си вървят на 800 Mhz почти през цялото време

Ееее, ти имаш пълна виртуализация с тоя процесор аз не :( Май само това ми липсва :)
Активен

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
Ееее, ти имаш пълна виртуализация с тоя процесор аз не :( Май само това ми липсва :)

Мда вярно е но ми е необходима :П
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

danaildr

• Гост
Athlon 4800+ / 2GB 667MHz RAM  /160GB NDD вградена Nvidia 6100 (дъното е някакво измислено купено за 34лв преди 3 години) Kubuntu 64bit като изключим HD филмите всичко работи без да се товари много (HD така и не успявам да гледам май докато не си купя видеокарта няма и да гледам), обичайно не се гаси освен ако не спре тока или за почистване на праха от радиаторите. Нормалната работна температура на процесира е 16-20 градуса през зимата и 30-35 през лятото.
Активен

stealth01

• Гост
Athlon 4800+... вградена Nvidia 6100... HD така и не успявам да гледам май докато не си купя видеокарта няма и да гледам.
нямаш хардуерно ускорение (от 8600 нагоре, мисля че имат), но с този атлон спокойно може да си гледаш 720p видео. дори и някои 1080p с нисък битрейт.
Активен

tyuio

• Гост
Дайте малко пак да уточним! Кой е минималко ОпТИМАЛНИЯ хардуер все пак. аз мсятам че това което имам без да броим виртуализацията на процесора е ок. Някой трябва ли му за домашни нужди 4 гиги рам и силен процесор? Или това е пазарен трик. Пак повтарям може да си кажете мнението и за Уин аз има наблюдение че повечето дето имат 4 не ползват и 2 особенно ако имат и добро видео :)
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 18:50 от tyuio »
Активен

danaildr

• Гост
Дайте малко пак да уточним! Кой е минималко ОБТИМАЛНИЯ хардуер все пак. аз мсятам че това което имам без да броим виртуализацията на процесора е ок. Някой трябва ли му за домашни нужди 4 гиги рам и силен процесор? Или това е пазарен трик. Пак повтарям може да си кажете мнението и за Уин аз има наблюдение че повечето дето имат 4 не ползват и 2 особенно ако имат и добро видео :)
Ами може и да е пазарен трик. То като погледнеш реално 90% от нещата не изискват кой знае какъв хардуер, ама като пуснеш 5 програми дето минималното изискване е 256MB рам и то отиде 1 гига на вятъра. Според мен по-добре да имаш и да не го ползваш от колкото да ти трябва и да нямаш. Има една поговорка по моя край "едно нещо е достатъчно едва когато ти "артише" " (надявам се знаете какво  значи думата).

П.П.  Аз ли бъркам или се пише оПтимално.
Активен

tyuio

• Гост
Не бъркаш, така се пише :)
Това за артисването хич не съм съгласен. ако ползвам 2 ама в екстремни случай останалите 2 са бая артисване  не мислиш ли?
Гледах преди време лапропите на Мак. Много малко са тия дето имат над 2 гиги. Защо ли? ;)
Освен това бъркаш. Повечето програми искат за инсталацията си толкова рам да има системата, но не значи че ще я ползват винаги всичката. Аз в момента имам 11 приложения 2 от които тежки и ако се водя по твоята лофика и суапа трябва да е свършил :)
« Последна редакция: Feb 03, 2010, 18:56 от tyuio »
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
Нистина зависи от приложението на машината. Аз за ежедневната си дейност се задоволявам със старото си Амило ProV 2085 тунинговано с 2 Gb РАМ и 250 ХДД. Но виж за виртуализация нещата са други. Там постоянно изпитвам нужда от рам и то голяма. Но понеже не мога да си позволя скъпи решение и аз като андрешко хитрувам - стабилен РС хардуер използвам за сървъри. НО НЕ МОГА ДА НАМЕРИЯ НИКЪДЕ В БГ DDR2 плочки по 4 GB всяка. Ако някой знае - ще му бъда признателен да науча.

Та на темата - видео интелско е напълно достатъчко ако не се гавриш с игри и някакви супер филми. Виж диска - ако си плюшкин и 10 TB не биха стигнали (за съжаление аз съм плюшкин :( )

CPU - понеже гледам тука се коментира ябълката. Да бе - те имаха и риск решения (аз съм продавал такива на НР) където честотата е едва ли не вторичен показател. Ако ползваш само това което ти се дава от производителя сигурно и в доста случаи 1 гигахерц и 1 гигабайт ще са генук, аз като почнеш от любопитство да цъкаш и да изучаваш света.... забрави че ще ти стигнат....

Дано съм казал нещо смислено :)
Активен

danaildr

• Гост
може, но нали говорим и за Линук и Бузиндолс а аз лично съм виждал Боза с пуснати 3 скайпа и 1 гига рам да умира
Активен

tyuio

• Гост
Цитат
CPU - понеже гледам тука се коментира ябълката. Да бе - те имаха и риск решения (аз съм продавал такива на НР) където честотата е едва ли не вторичен показател. Ако ползваш само това което ти се дава от производителя сигурно и в доста случаи 1 гигахерц и 1 гигабайт ще са генук, аз като почнеш от любопитство да цъкаш и да изучаваш света.... забрави че ще ти стигнат....
имах предвид 2 рам. Все пак смятам, че правят най добрия хардуер в момента даже и за цената си :)
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Ето и моята скромна конфигурация :)
CPU: Sempron 3600+
MB: Asrock nf4 с градена NVIDIA 6100
RAM: 2GB kingston 667
Горе-долу ми върши работа за ежедневни нужди. Дистрота доста съм подкарвал без кой знае какви проблеми / в момента ползвам Arch и върви добре/. Ако няма по-специфични и големи приложения всичко си е нормално, от драйверите на NVIDIA съм доволен и copiza си бачка задоволително.
За Windows въпроса с рама четох, че в 7 нещата с оптимизация са подобрени обаче лични наблюдения нямам.
И едно друго проблемче да вметна само. Абе лисицата какво и става? В Уиндоус и дори под Wine с инсталиран Flash плеър върви супер, а под Линукс постоянно увисва и ми лапа 500-600 и нагоре МБ РАМ. Хайде за Флаша знам, че иска 512 РАМ под Линукс обаче чак пък така да товари, че и процесора ми доста пъти е на 90% само с пусната лисица.
Някой нещо по темата може ли да каже?
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"