Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Надолу

Автор Тема: По-ниска температура на компютъра от тази на околната среда  (Прочетена 40137 пъти)

Mitaka

• Гост
Странно... имам един стар компютър, преди малко стрелях в процесора. Стана доста голяма дупка, ама сега не иска да се включи. Може ли да ми мажеш как да го оправя? Процесора не е нито Интел, нито АМД... Cyrix е.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
О, аз имах cyrix навремето, на 233 мегахерца. Със много зор успяваше да подкара KDE и здраво влачеше докато плейвах mp3-ки (за видео-та въобще забрави). Бях го овърклокнал, но вентилатора изгоря и никъде не можах да намеря такъв. Решението беше една кутийка от Red Bull пълна с вода, която слагах отгоре на радиатора. Водата след известно време се стопляше и аз я сменях. Без кутийката, ядрото се паникьосваше още при boot,  с кутийката - евентуално докато слушам музика. И това нещо така и не изгоря мама му стара. Дори още си го пазя, пенсионирано в един шкаф.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Абе какви са тези страните теми напоследак :) Да си бухаме фреон за охлаждане (едни руснаци гледах, че правят продобни простотии) и ква е файдата в крайна сметка?
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Addicted

• Напреднали
  • Публикации: 59
  • Distribution: Windows 7 x64, Intel Q6600, GTS450, 2 TB HDD
  • Window Manager: Windows Aero
    • Профил
Аз момчето го виждам че е фен на АМД, даже да не е дистрибутор на тези печки! Все пак зима иде и трябва да се продават. Можеби Роко получава процент от продажбите и от всеки пост в темата. :Д
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
Аз момчето го виждам че е фен на АМД, даже да не е дистрибутор на тези печки! Все пак зима иде и трябва да се продават. Можеби Роко получава процент от продажбите и от всеки пост в темата. :Д

Айде вече да спреш с недоказаните си тези, ако разчитам на АМД да ме топли зимата, значи вероятността да измръзна е 99%, докато при интел ще е 30% (просто това показва практиката ми) Един P4EE беше достатъчен да ми поддържа 25 градуса в стаята
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

Mitaka

• Гост
О, аз имах cyrix навремето, на 233 мегахерца. Със много зор успяваше да подкара KDE и здраво влачеше докато плейвах mp3-ки (за видео-та въобще забрави). Бях го овърклокнал, но вентилатора изгоря и никъде не можах да намеря такъв. Решението беше една кутийка от Red Bull пълна с вода, която слагах отгоре на радиатора. Водата след известно време се стопляше и аз я сменях. Без кутийката, ядрото се паникьосваше още при boot,  с кутийката - евентуално докато слушам музика. И това нещо така и не изгоря мама му стара. Дори още си го пазя, пенсионирано в един шкаф.

Жалко, че не е било АМД - просто можеше да надупчиш радиатора, и няма нужда от вентилатор. Така де - щом с вентилатора пада до 8 градуса, без него я вдигне 30 я не... знае ли човек с днешните революционни технологии какво е възможно.
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил

Жалко, че не е било АМД - просто можеше да надупчиш радиатора, и няма нужда от вентилатор. Така де - щом с вентилатора пада до 8 градуса, без него я вдигне 30 я не... знае ли човек с днешните революционни технологии какво е възможно.

Не ми се занимава ... изтрито ..., и всички които спорят по инерция, първо пробвайте бе хора като толкова лаете, не говорете неподготвени....

редакция от neter: Редактирано, съгласно т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Aug 28, 2010, 10:40 от neter »
Активен

Mitaka

• Гост
... изтрито ...
Не разбра ли, че ако ще и ренде да сложиш, и хеликоптер да му духа - пак не можеш да му свалиш температурата до по-ниска от тази на околната среда????
Ти не мислиш май, нещо си скран с всякакъв вид логика, физика и така нататък.
Кое точно ще охлади въздуха, та той да охлади радиатора, и после тоя радиатор да охлади процесора до 8 градуса??? Ти имаш ли си представа какава трява да е температурата на въздуха, че да компенсира загубите в контактната повърхност, и да може да отдаде цялата тази топлина, т.е. от около 60-70 градуса работна температура да я смъкне до 8? Във най-добрия случай ще спадне до тази на околната среда, което също е невъзможно - именно заради загубите в контактната повърхност ядро-корпус на процесора-радиатор. Ядрото отдава температурата си към корпуса, той - към радиатора. Това са две контактни повърхности, при които има известни загуби в топлоотдаването.

То ако всичко ставаше с вентилатори, хората нямаше да си купуват климатици и хладилници.

п.с.
На колко години си? 10-12? Ако си на повече - не е оправдано да "мислиш" по този начин.

« Последна редакция: Aug 28, 2010, 10:40 от neter »
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
... изтрито ...
Не разбра ли, че ако ще и ренде да сложиш, и хеликоптер да му духа - пак не можеш да му свалиш температурата до по-ниска от тази на околната среда????
Ти не мислиш май, нещо си скран с всякакъв вид логика, физика и така нататък.
Кое точно ще охлади въздуха, та той да охлади радиатора, и после тоя радиатор да охлади процесора до 8 градуса??? Ти имаш ли си представа какава трява да е температурата на въздуха, че да компенсира загубите в контактната повърхност, и да може да отдаде цялата тази топлина, т.е. от около 60-70 градуса работна температура да я смъкне до 8? Във най-добрия случай ще спадне до тази на околната среда, което също е невъзможно - именно заради загубите в контактната повърхност ядро-корпус на процесора-радиатор. Ядрото отдава температурата си към корпуса, той - към радиатора. Това са две контактни повърхности, при които има известни загуби в топлоотдаването.

То ако всичко ставаше с вентилатори, хората нямаше да си купуват климатици и хладилници.

п.с.
На колко години си? 10-12? Ако си на повече - не е оправдано да "мислиш" по този начин.

Казах ти не се изказвай неподготвен, замисли се за всички варианти, пък и backtolife се опита да ти намекне да спреш да спориш, нито аз ще отстъпя нито ти

« Последна редакция: Aug 28, 2010, 10:41 от neter »
Активен

Mitaka

• Гост
Ето ви неправилно настроени сензори.
Климатика в сървърното е нагласен на 18 градуса.
Процесора на тази машинка изобщо не е сървърен, и е малко старичък -

model name   : Pentium(R) Dual-Core  CPU      E5200  @ 2.50GHz

Цитат
CPU1 Temp:   +21.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI

CPU2 Temp:  -102.5°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI
temp3:      -128.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI
temp4:      -128.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI

temp5:       +26.0°C  (high = +50.0°C, hyst = +45.0°C)  sensor = thermistor
temp6:       +26.0°C  (high = +50.0°C, hyst = +45.0°C)  sensor = thermistor

Е, сега ми кажи, ча АМД не са печки!
С една нова технология, която няма да ви кажа постигам -128 градуса!!!
Тази огромна разлика в температурите на двете ядра се дължи на това, че съм пробил една дупка в средата на процесора, която е точно на границата между ядрата, и ги разделя.

Сега сериозно:
Върни се на варианта, при който сензорите ти не са настроени правилно.
Активен

Mitaka

• Гост
Казах ти не се изказвай неподготвен, замисли се за всички варианти, пък и backtolife се опита да ти намекне да спреш да спориш, нито аз ще отстъпя нито ти

Върни се в началното училище, часовете по физика.
Там децата ще ти обяснят, че такова джувотну няма :)

А, да ето реалните температури на този проесор:

Core 0:      +29.0°C  (high = +76.0°C, crit = +100.0°C) 
Core 1:      +30.0°C  (high = +76.0°C, crit = +100.0°C) 
« Последна редакция: Aug 28, 2010, 10:43 от Mitaka »
Активен

lunarvalleys

• Гост
гледам намесихме и ЗАЗ (Завод Автомобильных Зверей)  ;D Запорожец -- последното отмъщение на Хрушчов към човечеството
Активен

Mitaka

• Гост
гледам намесихме и ЗАЗ (Завод Автомобильных Зверей)  ;D Запорожец -- последното отмъщение на Хрушчов към човечеството

Ами да... то има аналогия:
ЗАЗ - последното отмъщение на Хрушчов към човечеството
АМД - последното отмъщение на технологиите към човечеството
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
Ето ви неправилно настроени сензори.
Климатика в сървърното е нагласен на 18 градуса.
Процесора на тази машинка изобщо не е сървърен, и е малко старичък -

model name   : Pentium(R) Dual-Core  CPU      E5200  @ 2.50GHz

Цитат
CPU1 Temp:   +21.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI

CPU2 Temp:  -102.5°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI
temp3:      -128.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI
temp4:      -128.0°C  (high = +81.0°C, hyst = +76.0°C)  sensor = Intel PECI

temp5:       +26.0°C  (high = +50.0°C, hyst = +45.0°C)  sensor = thermistor
temp6:       +26.0°C  (high = +50.0°C, hyst = +45.0°C)  sensor = thermistor

Е, сега ми кажи, ча АМД не са печки!
С една нова технология, която няма да ви кажа постигам -128 градуса!!!
Тази огромна разлика в температурите на двете ядра се дължи на това, че съм пробил една дупка в средата на процесора, която е точно на границата между ядрата, и ги разделя.

Сега сериозно:
Върни се на варианта, при който сензорите ти не са настроени правилно.

АМД печки, не се излагай.... Моя никога не съм го виждал да работи на повече от 47 градуса. 47 вдига при тежки задачи като компилиране
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
http://extremebg.co.cc/video/test.ogv

С това се надявам да сложим край на глупавия спор, снимал съм видео, извинявам се за лошото качество, просто камерата на компютъра е гадна. но се вижда достатъчно добре какво правя, и този път е със специална температурна сонда, която първо отчита че в стаята в момента е 30 градуса, после показвам монитора,  по време на компилиране (което е голям товар поне както аз съм го направил). После съм показал че закачам сондата на охладителя на процесора, и показвам отново показанията на уреда.....

http://paste.pocoo.org/show/255365/ тук е въпросната конфигурация. Да поясня че препоръчителните параметри са..

CFLAGS="-O2 -march=k8 -pipe -mmx -msse -msse2 -m3dnow"
MAKEOPTS="-j3"

Които са така да се каже най благоприятни и препоръчителни....
« Последна редакция: Aug 28, 2010, 11:27 от ROKO__ »
Активен

Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14   Нагоре
« назад напред »